Go to main navigation
Mu Sochua

Mu Sochua från Kambodjas upplösta oppositionsparti hoppas på ett fredligt, fritt och rättvist val 2018.

Foto: Louise Gårdemyr

INTERVJU

”Vi vägrar att dö, vi kommer tillbaka!”

Mu Sochua är vice ordförande för det numera upplösta oppositionspartiet CNRP i Kambodja. Hon är förbjuden att verka politiskt i landet under de kommande fem åren. I veckan är hon i Sverige för att informera om den försämrade situationen.

OmVärlden har nära följt utvecklingen i Kambodja den senaste tiden och på tisdagen kom beskedet att Sverige drar in delar av biståndet till landet. Premiärminister Hun Sen och hans parti har sakta men säkert avvecklat demokratin i landet, bland annat genom att skapa nya lagar som hämmar demokratiska organisationer att verka, stängt ner tidningar och radiokanaler och fängslat oppositionsledaren Kem Sokha. Den 16 november beslutade högsta domstolen i landet att upplösa hela oppositionspartiet.

Mo Sochua reser nu runt för att uppmärksamma omvärlden om nedmonteringen av mänskliga rättigheter och demokratin i Kambodja. Den här veckan är hon i Sverige.

Vad anser du om att Sverige dragit in delar av biståndet?

– Det är bra, det visar att Sverige inte vill vara med och stötta det enpartisystem som nu växt fram i Kambodja, säger hon till OmVärlden.

– Jag var på Sida igår där de efterfrågade min syn på att de behållit vissa delar av stödet. Visst har jag mina reservationer mot till exempel det tekniska stödet till skattemyndigheten men samtidigt kan det vara klokt att ha något kvar och låta Hun Sen komma till bordet. Det jag rekommenderade var en tidsram, om Hun Sen inte lyssnar på det internationella samfundet inom en viss tid så borde hela stödet dras in.

Hur skulle du beskriva situationen för demokratin i Kambodja?

– Demokratin i vårt land dog den 16 november när högsta domstolen beslutade att upplösa vårt parti. Men, vi vägrar att dö, vi kommer tillbaka!

– Alla tecken på att det funnits ett annat parti är borta, varenda skylt och plakat har rivits ner, berättar Mo Sochua. Hun Sun sprider skräck: ”Om du inte är med oss så kan du inte existera”. Folk tystas, hotas, fängslas eller tvingas lämna landet under osäkra förhållanden. Vi är oroliga för våra ledamöter och medlemmar, många befinner sig till exempel i Thailand som också har icke-demokratiska yttringar och har svårt att få längre visum.

Vad händer nu? Och vad behöver hända?

– Det är viktigt att visa omvärlden vad som händer i Kambodja nu. Risken är att det snart är bortglömt i det övriga bruset. Just nu håller vi på att ta fram en kampanj för att fria vår ordförande Kem Sokha och hoppas på att få Amnesty med oss.

– Det finns fortfarande demokratiska yttringar i Kambodja och vi måste fortsätta att förmedla att det finns hopp, även utanför landets gränser. Även om vi blivit bortplockade fysiskt så finns våra värderingar kvar. Jag hoppas på ett fritt och rättvist val 2018.

– Hun Sen kan inte hitta samma legitimitet i Kina som han kan få i väst. Därför behöver politiska ledare, framförallt i EU, och även stora företag som till exempel H&M visa sitt stöd för demokratin. Det går att göra uttalanden i all oändlighet men nu behöver det hända något konkret. Jag är positiv till att Sverige kommer arbeta med de andra medlemsländerna i detta, att Sverige kommer att gå från ord till handling. Sedan behöver vi förhandla för att komma fram till en fredlig lösning, här hoppas vi på Japan.

– Dessutom är sociala medier ett viktigt verktyg i den demokratiska kampen även om de också till viss del kontrolleras i Kambodja. Här kan vi fortsätta föra kampen även i exil och även omvärlden kan uppmärksamma den eskalerande situationen. När radiostationerna stängdes så blev sociala medier ett sätt att få information. Jag fick berättat för mig om en person som bodde på landsbygden som la halva lönen på en mobiltelefon och sa ”Jag är död om jag inte håller mig informerad!” 

Louise Gårdemyr