Go to main navigation
Cathrine Harry A Dose of Cath Kambodja

– Jag är en kvinna som pratar öppet om sex, det är klart det provocerar, säger Catherine Harry som driver en populär videoblogg där hon ofta tar upp ämnen som är tabubelagda i Kambodja.

Foto: Privat

INTERVJU

Catherine Harry bloggar om kroppen och sex i Kambodja: "Det är klart att det provocerar"

24-åriga Catherine Harry växte upp i ett traditionellt patriarkalt Kambodja. Idag är hon mångas feministiska förebild och kunskapskälla för sex och relationer.

– Att gifta mig och skaffa barn var min största dröm när jag var tio år, säger Catherine Harry, idag 24 år och en av Kambodjas största videobloggare. 

Hon berättar att hon växte upp som ensambarn i en ganska traditionell familj. När internet började penetrera Kambodja öppnades en ny värld.

– Jag började lära mig mycket om resten av världen, om könsroller och kom i kontakt med många kvinnor som blev förebilderna jag saknade som liten, säger hon. 

När Catherine Harry var 17 år startade hon en blogg, några år senare driver hon en videoblogg med hundratusentals följare. 

– Det började som ett sätt att ventilera min frustration och att prata om ojämlikheten mellan män och kvinnor i Kambodja, säger hon.

På sin blogg, A dose of Cath, informerar Catherine Harry Kambodjas unga om sex och kroppen. Bloggen uppdateras dock inte lika ofta längre, idag når hon framförallt ut via Facebook och Youtube.

Informerar och provocerar

Idag är det en plattform där Kambodjas unga kan lära sig mer om allt från preventivmedel, mens och onani till förtrycket och våldet mot kvinnor och feminism.

– Feminism är ett ganska nytt koncept i Kambodja. I många översättningar till Khmer blir det istället ”partisk till kvinnor”  vilket blir så fel. Vi ligger ganska långt efter västvärlden och kämpar idag för saker som länge varit självklara någon annanstans. 

En av anledningar till att Catherine Harry gör det hon gör är att hon menar att Kambodjas sexualundervisning i skolan är under all kritik. 

– När jag själv gick i skolan fick vi många gånger felaktig information, avhållsamhet uppmuntrades och inställningen var ofta ”ja, ni vet väl redan vad som händer med era kroppar” och det har tyvärr inte hänt så mycket sedan dess.

– Jag försöker fylla det tomrummet.

Bloggen där allting började uppdateras inte lika ofta längre, istället når Catherine Harry ut via Facebook och Youtube. De flesta av hennes videobloggar är på Khmer, Kambodjas officiella spårk. Allt fler i Kambodja kan engelska men för den som inte kan det vara svårt att få bra information om sex och samlevnad på internet, berättar hon.  

Förutom sin närvaro online är hon ibland också ute på skolor eller i andra sammanhang och håller i föreläsningar och hon märker att unga människor blir allt öppnare om ämnen som tidigare var tabubelagda. Många uppskattar det Catherine Harry gör men hon får också utstå en hel del smutskastning och trakasserier. 

– Min blogg är ganska kontroversiell. Jag är en kvinna som pratar öppet om sex, det är klart att det provocerar. ”Jag förstör Kambodjas kultur”, får jag ofta höra.

– Men jag får också mycket stöd, av både män och kvinnor. Men det är ganska polariserande, antingen älskar man det jag gör eller så hatar man det. 

"Jag har koll på var gränsen går"

Det krympande utrymmet för media och civilsamhället i Kambodja och den ökade censuren är Catherine Harry medveten om men hon känner sig inte orolig för egen del.

– Jag har koll på var gränsen går och än så länge har jag inte blivit inbjuden av kulturdepartementet. Men ifall jag skulle få det skulle jag se det som en komplimang, då har jag ju verkligen gjort skillnad! säger hon och skrattar.

Läs mer: Slutet för den fria pressen i Kambodja

Det stora metoo-upproret som skakade om stora delar av världen gjorde inte särskilt stort avtryck i Kambodja. Något som enligt Catherine Harry beror på den extremt stora risk man skulle ta som kvinna att exponera män i maktpositioner. 

– Du skulle förmodligen bli sparkad från ditt jobb, och i många fall skulle det också vara en risk för ditt liv, säger hon. 

Att korruption är vanligt, att människor saknar tilltro till rättssystemet och att det finns en stor våldtäktskultur i Kambodja där det är vanligt att skuldbelägga offren gör inte saker mindre komplicerade. 

Men Catherine Harry vägrar vara uppgiven, det är bara att fortsätta kampen. 

– Mycket har ändå hänt, bara under min livstid. Marginaliserade grupper blir större och starkare.

Men ensam skulle hon inte ha orkat. Hon har stöd från vänner och familj och andra som också kämpar för kvinnors rättigheter. 

– Hade jag fört kampen själv hade jag gått in i väggen för längesen, säger hon.

Louise Gårdemyr

"A Dose of Cath"

En av Cathrines Harrys mest sedda video som på Facebook har över två miljoner visningar handlar om vad det innebär att vara oskuld. Här finns alla hennes videos med engelsk undertext.