Go to main navigation
13-14 march,2019 
Competition in swimming „Oaza Open“ 
Adnan Pribišić

Adnan Pribišić tävlade i Oaza Open tidigare i år. Han har även tagit guldmedalj i Special Olympics och är en av Bosnien-Hercegovinas idrottsstjärnor som tränar och tävlar för organisationen Oaza.

Foto: Oaza

INTERVJU

Från institution till OS-medalj – idrotten skapar hopp i Bosnien

Genom idrotten har personer med funktionsnedsättning i Bosnien hittat vägen ut ur institutionerna och upp på toppen av prispallarna i Special Olympics – och in i människors hjärtan.
– Det visar tydligt hur sport kan integrera människor i samhället, säger koordinatorn Binasa Goralija.

För tio år sedan bodde Irfan Kulić på institution. Numera bor han i ett eget hus hemma i Bosnien-Hercegovina, och i mars var han en av idrottarna som tog medalj för sitt hemland när Special Olympics för första gången hölls i Mellanöstern, närmare bestämt Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Två silvermedaljer i bordtennis blev det, en individuellt och en i lag.

– Hans resa är häftig. Han är en förebild för andra, säger Binasa Goralija.

Irfan Kulić tävlade för Oaza i årets Special Olympics i Abu Dhabi. Foto: Oaza

Binasa Goralija är regionkoordinator för My Right Europa och är baserad i Bosnien-Hercegovina. En av deras partnerorganisationer heter Oaza, en organisation som arbetar med att inkludera människor med intellektuell funktionsnedsättning i samhället. Genom utbildning, hälsa och genom sport.

– Först handlade mycket om bara ren rehabilitering för Oazas medlemmar men sporten har blivit ett viktigt – och roligt - verktyg för att uppnå social inkludering, säger Binasa Goralija.

Det är för Oaza som Irfan Kulić tränar och tävlar i bordtennis. Det är en populär sport för de drygt 500 medlemmarna. Många söker sig också till basket, simning, och bowling. 

När Oaza drog igång sin idrottsverksamhet 2011 var det i princip bara män och killar som tränade. Men i dag är 40 procent tjejer. Föreningen fortsätter växa och har i dag problem med plastbrist för alla som är intresserade.

Allt fler tjejer är engagerade i Oaza:s idrottsverksamhet. Edna Sunjic and Irma Juhić har fått diplom och medaljer efter en bodtennisturnering. Foto: Oaza

För tio år startade Oaza, med hjälp av parasportföreningen FIFH i Malmö, nationella tävlingar. Sedan dess hålls den varje år första veckan i oktober och Bosnien-Hercegovinas regering, företag och kända sportklubbar i landet har slutit upp bakom arrangemanget. Även internationella organ som Sida och UNDP är engagerade. Polisen har också utbildats särskilt i att inkludera ett funktionshinderperspektiv i säkerhetsarbetet.

– Det handlade mycket om att ta mer plats – att synas, inte vara en stängd förening utan öppna upp för resten av samhället. Här blev sport en bra ingång, säger Binasa Goralija.

– Och för atleterna själva har det betytt mycket att få chansen att resa och tävla, mångas självförtroende har höjts rejält, fortsätter hon.

I dag nämns tävlingsresultaten på tidningarnas sportsidor, som för resten av landets atleter. Oaza samarbetar också mer med andra idrottsklubbar och blir inbjudna till olika sportevenemang.  

– Det visar tydligt hur sport kan integrera personer med funktionsnedsättning i resten av samhället, säger Binasa Goralija.

Oaza är baserade i Sarajevo men har samarbete med organisationer i hela landet och i regionen. När det hålls tävlingar bjuds andra föreningar in för att medverka. 

– Det blir ett slags försoningsarbete också, små organisationer från regionens olika hörn besöker Sarajevo, jag tror det bidrar till ett mer fredligt samhälle, säger Binasa Goralija.

Basketmatch under Oazas årliga tävling i oktober 2018. Alen Suljević har bollen. Foto: Oaza

Trots många framgångar tillhör personer med funktionsnedsättning fortfarande de mest utsatta i Bosnien-Hercegovina. Exkludering från det offentliga rummet, utbildning och sjukvård är vanligt. Barn placeras ofta på institution.

– Många har fördomar om den här gruppen, de placeras i ett fack och ses inte som människor med samma rättigheter. Det finns fortfarande ett stort behov att stötta och stärka den här gruppen – och av att förändra resten av samhällets attityder, säger Binasa Goralija.

Adnan Pribišić tog OS-guld i simning i Special Olympics i Los Angeles 2015. Han gick med i Oaza efter gymnasiet eftersom han hade svårt att få jobb. Då satsade han på simningen istället.

– Jag är väldigt stolt över att ha tagit guld, det visar att vi kan förverkliga våra drömmar, sa Adnan Pribišić efter att han vunnit och lyfte också människors förutfattade meningar:

– Vi bor i Bosnien-Hercegovina, ett land där människor med funktionsnedsättning ofta ignoreras och där många av invånarna har stora fördomar om oss. Men glöm dem: vi är ju alla människor.

Louise Gårdemyr