Go to main navigation
Enayatullah Adel Afghanistan diaspora

Enayatullah Adel skickar varje månad pengar till sin familj i Afghanistan.

Foto: Privat

ENKÄT

"Jag skickar pengar varje månad för att försörja min familj"

Världens diaspora har stor betydelse i det internationella utvecklingssamarbetet. För Enayatullah, Hassan och Leila handlar det om att hjälpa sina nära och kära som inte annars skulle klara sig ekonomiskt.

– Vi måste sträva mot en värld i vilken migrationens bidrag till välstånd, utveckling och internationell samhörighet hyllas. Vi har den kollektiva möjligheten att nå detta mål, sa FN:s generalsekreterare António Guterres inför den stora migrationskonferensen förra året.

År 2015 antog världssamfundet 2030-målen för hållbar utveckling, där anges det att migration är ett av de mest grundläggande verktygen för utveckling. 

Läs mer: Så mycket pengar skickar diasporan i Sverige hem

I regeringens budgetproposition för 2018 gick det att läsa att "migrationens positiva bidrag till utveckling, inte minst genom remitteringar och en aktiv diaspora, måste tillvaratas.", bland annat genom att möjliggöra sänkta kostnader för remitteringar. Men även genom stöd till exempelvis den stora somaliska disporan som är med och bidrar till Somalias utveckling

De pengar som världens migranter skickar hem är viktiga för många utvecklingsländer och kan spela en avgörande roll vid katastrofsituationer. I Sverige uppskattas remitteringarnas storlek till cirka en tredjedel av biståndsbudgeten, runt 15 miljarder kronor årligen.

Läs mer: Så lyckades Somalia undvika en svältkatastrof

 

Varför skickar du hem pengar?

 

Enayatullah Adel, Afghanistan

Jag skickar 5 000 kronor till Afghanistan varje månad för att försörja min familj. Ibland skickar jag även till min kusin vid behov. Pengarna går till hushållet, mat- och varuinköp och mina syskonbarns skolavgifter. 

– Det går smidigt att skicka pengar. Dock har det blivit fler kontrollfrågor och man måste visa upp kontoutdrag och lönespecifikation om man skickar högre summor pengar. 


Hassan, Somalia

– Det finns många olika anledningar till varför jag skickar pengar utomlands. Till exempel betalar jag min brorsdotters universitetsutbildning i Mogadishu och jag hjälper min syster med hennes räkningar. Det handlar om cirka 1 500 svenska kronor varje månad. Jag skickade för ett tag sedan 5 000 kronor till en kusin som var sjuk och behövde hjälp med pengar till en operation och bidrog med 1 000 kronor till min systersons bröllop. 

– Jag brukar också samla in pengar till släkt eller vänner som har bra affärsidéer men som inte kan ta lån. Senast det hände var när min brorson, som inte har det så bra just nu, ville köpa en tuktuk för att använda som taxi. 

Hassan ville inte vara med på bild.


Leila Abdi Ishaq, Somalia

– Jag skickar hem pengar för att jag har nära och kära som inte skulle klara sig ekonomiskt om jag inte skickade pengar varje månad. På grund av omständigheterna som råder i Somalia så är det svårt att klara sig utan stöd från familjer i diasporan.

– Pengarna går till grundläggande och nödvändiga saker såsom hyra, sjukvård, mat och transport. Hur mycket pengar beror på omständigheterna som råder, om någon insjuknar, blir skjuten eller måste ta sig till en annan del av Somalia, jag skickar mellan 200 och 500 dollar varje månad.

– För mig handlar det om att säkra att människor har tillgång till mat och tak över sina huvuden och det kan vara en egen familjemedlem som jag försörjer eller någon annan som jag får reda på behöver hjälp. Ibland kan det också vara så att jag skänker pengar till en frivilligorganisation som fördelar pengarna till utsatta personer i Somalia.

– Det kan vara svårt, flera banker har bestämt sig för att avsluta konton för de vi skickar pengarna genom. Utan dessa ombud kan pengarna inte nå fram till de som behöver dem.

 

Lyssna på OmVärldens specialpodd om hoppet för Somalia 

 

Louise Gårdemyr