Go to main navigation
Kent Wisti Flickr
https://www.flickr.com/photos/riksant/45857262661/in/photostream/

För prästen och bildkonstnären Kent Wisti hjälper satiren som ett verktyg mot skammen.

Foto: Fredrik Streiffert

INTERVJU

Kent Wisti: ”Vi ska akta oss för att skambelägga”

Vad skäms du över? I en turbulent och ojämlik värld är det lätt att det dåliga samvetet tar över. Prästen och bildkonstnären Kent Wisti menar att skammen kan vara förlamande.

– Jag skäms över mitt sätt att leva, säger prästen och bildkonstnären Kent Wisti när OmVärlden ringer upp honom för att snacka om skam.

Och vi är nog många som är beredda att hålla med.

Vi lever just nu under klimathot där den globala uppvärmningen leder till att glaciärer smälter och havsnivåerna höjs. Extremväder som översvämningar, stormar och skogsbränder blir vanligare. Våra utsläpp rubbar naturens balans och de som drabbas hårdast är de som hittills stått för de lägsta utsläppen. Samtidigt blir de rika rikare och klyftorna ökar. Vi åker på semester i diktaturer och köper kläder som tillverkats under usla arbetsförhållanden i fattiga länder. 

I denna ojämlika och turbulenta värld vi lever i idag finns det helt enkelt många globala orättvisor att skämmas för. 

Kent Wisti är präst, bildkonstnär och författare. Hans gultonade satirteckningar syns ofta på sociala medier eller i Dagens Nyheter. Ofta politiska och aktuella, emellanåt grova, provocerande och med glimten i ögat. 

Kent Wisti medverkar i år vid OmVärldens och Föreningen för Utvecklingfrågors två kvällar om skam i Almedalen.  Bild: Kent Wisti

Läs mer: Almedalens mest uppriktiga snack om skam

Vad tänker du på när du tänker på skam?

– Jag tänker på att det många gånger är svårt att skilja på skuld och skam. För mig, i själavården där jag jobbar, handlar skuld om det man gör och skam om den man är. Skulden kan vi reglera, det finns någon slags insikt om ansvar. Skammen är däremot mer förlamande och kan leda till självhat.

– Det finns en viss skam i hur vi människor lever. Vi är så väl medvetna om att vår livsstil inte håller men vi är inte riktigt beredda på att göra avsteg från den. Vi försöker köpslå med de val vi gör – att flyga mindre eller köpa mer second hand till exempel. Handlingar som får oss att ta ansvar och kan hjälpa oss i skammen.

– Men det är också viktigt att börja prata klarspråk och säga det vi inte vill höra. Som den amerikanska filosofen Roy Scranton sa: Det är i princip kört. Vi måste alltså hitta sätt att kunna stå ut så länge det håller.

Är det kört? 

– Jag tror inte att det är kört. Människan har alltid tänkt att vi lever i den yttersta tiden och bibeln handlar om att vi lever i den yttersta tiden. Människan kan inte rädda världen på egen hand, det är just den hybris som lett oss dit vi är idag. Men vi måste hitta tillit till tillvaron – tillit och hopp kan befria oss från skammen.

Vad skäms du över?

– Mitt sätt att leva. Jag vet att jag skulle kunna äta vegetariskt, jag hade vant mig på två veckor. Mitt enda argument mot det är krasst att kött är gott. Det handlar om vana och bekvämlighet. Men de senaste tio åren har jag per automatik halverat min köttkonsumtion, det är en del av samhällsutvecklingen idag. 

Vi pratar allt mer om skam, flygskam och flerbarnsksam till exempel. Vad tror du det beror på? 

– Sociala medier. Vi lever i ett exhibionistiskt samhälle där vi vill visa upp vilka vi är. Vi förhåller oss mycket till varandra och vill passa in i kollektivet. För fem år sedan var det creddigt att lägga upp bilder från en långweekend i New York. Det gör inte människor på samma sätt idag.

– Men att skambelägga ska vi akta oss för. Att säga att du är oansvarig eller dålig blir bara förlamande. 

Klimatdebatten har den senaste tiden fått ta plats i Kent Wistis satirteckningar. Bild: Kent Wisti

Det finns många globala orättvisor att skämmas över. Hur ska vi hantera det? 

– Jag tror det är viktigt att respektera människors ställningstaganden. Om man semestrar i en diktatur är det också ett val man har gjort. 

– Samtidigt är planeten hela mänsklighetens ansvar även om den som har mycket makt har större möjlighet att handla.

Kan vi hantera hur mycket skam som helst?

– Det är en otroligt komplex situation i världen. Polariseringen är ett faktum. Det pågår mer eller mindre ett världskrig i informationsflödet och i opinionsbildningen. Då blir man som människa rädd och ängslig.

Finns det någon snabb lösning?

– Nej, det går inte att köpa sig fri från skammen. Vi måste sluta mäta och väga varandra och börja se människan istället. Hela mänskligheten är oduglig och otillräcklig, vi behöver tillsammans leva i tillit.

Känslan av hopplöshet kommer ju över en emellanåt. Vad gör vi med den? Går det att se skammen som en drivkraft?

– Jag är jätteusel på det. Jag är nog den västerländska normen personifierad. Jag flyger gärna, äter gärna kött, köper tunna skjortor på H&M – fast jag vet att det är fel. Men en god början är de här individuella bitarna. Att inte välja en köttbit nästa gång du grillar till exempel. Det gör åtminstone något med mig. 

– Tappar vi hoppet är det kört. För mig handlar hopp om att föreställa sig något som inte är.

Kan satiren hjälpa mot skammen?

– Det tror jag absolut. För mig handlar det om att ta min egen oduglighet och skratta åt den.

 

Louise Gårdemyr