Go to main navigation
Joseph Kabila
Felix Tshisekedi

Kongo Kinshasa

Joseph Kabila (t.v.) hänger kvar vid makten när allt tyder på att oppositionspolitikern Felix Tshisekedi (t.h) blir president i Kongo-Kinshasa. Många menar att valet var riggat.

Foto: UN Photo/Cia Pak och Pressbild

INTERVJU

Kongo-Kinshasa: Varför vägrar Kabila släppa ifrån sig makten?

Misstankar om valfusk i Kongo-Kinshasa riskerar sopas under mattan. Allt tyder på en fortsättning för Kabilaregimen, men med Felix Tshisekedi som nytt ansikte utåt.

Författningsdomstolen i Kongo-Kinshasa har avslagit den populära oppositionskandidaten Martin Fayulus, från partiet Engagemang för medborgarskap och utveckling (ECIDE), överklagan av valresultatet från december. Domstolen, som består av domare utsedda av tidigare president Joseph Kabila, hävdar att Fayulu inte har lyckats bevisa oegentligheter i valresultatet.

Nu pekar mycket på att en annan oppositionspolitiker, Felix Tshisekedi, från partiet Unionen för demokrati och sociala framsteg (UDPS), installeras som ny president. 

Afrikanska Unionen (AU) gjorde förra veckan ett historiskt ställningstagande när de visade sig tveksamma till valresultatet. Men efter att Kongo-Kinshasas författningsdomstol presenterat sin dom har deras inställning mjuknat.

– Allt tyder på att processen är över nu. Det har inte varit så starka reaktioner från omvärlden och trots AU:s utspel har flera afrikanska stater såsom Sydafrika, Tanzania och Burundi ställt sig bakom resultatet och gratulerat Tshisekedi, säger Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och som forskat särskilt på Kongo-Kinshasa. 

– Alla vill undvika en eskalering av våldet och denna lösning bedöms säkert som den som i alla fall på kort sikt kommer leda till mindre våld. Dessutom finns även en tanke om att detta scenario ändå är bättre än det som befarats tidigare, nämligen att Kabila skulle ställa upp själv igen eller ser till att hans egen kandidat skulle vinna, fortsätter hon.

Lyssna på ett poddsamtal om Kongo-Kinshasa med Maria Eriksson Baaz.

Kabila hänger kvar vid makten

Joseph Kabila tog makten i valet 2006, ett val som ansågs som relativt fritt och rättvist. Kabilas popularitet har sedan dess minskat rejält. I valet 2011 förekom en del valfusk men det senaste valet i december 2018 har visat sig vara än mer problematiskt, när inte Kabilas partis, Folkets parti för återuppbyggnad och demokrati (PPRD), egna kandidat fick tillräckligt med stöd har Kabila istället backat oppositionskandidaten Felix Tshisekedi. 

Enligt en granskning av Financial Times, som bygger på insamlad data från katolska kyrkans valobservatörer, har valresultatet blivit kraftigt manipulerat. 

– Två centrala oppositionsledare fick inte ställa upp i valet. Oppositionens möjlighet att få ut sitt budskap har begränsats och över 1,2 miljoner väljare exkluderades. Det har också varit många problem med röstmaskinerna och röstlängderna, berättar Maria Eriksson Baaz.

Bara några dagar före valet presenterade Congo Research Group två valundersökningar som visade att Martin Fayulu var en klar vinnare. Enligt deras siffror skulle något annat resultat varit statistiskt omöjligt, Tshisekedi låg 23 procent bakom Fayulu. Även katolska kyrkan, som hade 40 000 valobservatörer runt om i landet, menar att Fayulu fick flest röster.

– Det framgår av flera källor att valet riggades till förmån för Felix Tshisekedi, något som både Kabila och Tshisekedi självklart förnekar. Det är helt klart så att Kabilaregimen på olika sätt försökt att manipulera valet för att få sitta kvar vid makten, säger Maria Eriksson Baaz.

Men vilken typ av uppgörelse som gjorts mellan tshisekedi och Kabilaregimen är ännu oklart. Tshisekedi som segrare innebär dock ett större politiskt inflytande för Kabila än vad det skulle ha varit under Fayulu.   

–Det kommer vara svårt för Tshisekedi att föra en egen eller annorlunda politik på grund av Kabilaregimens ekonomiska och militära makt och deras majoritet i parlamentet. Risken är att vi kommer att se en fortsättning av det gamla ett tag framöver.

Läs mer: Kampen mot det sexuella våldet Kongo-Kinshasa

Kritiken mot valresultatet svalnar

Flera afrikanska ledare har sedan författningsdomstolens beslut gratulerat Tshisekedi, bland annat uppmanade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att respektera domen. 

I en gemensam presskonferens noterade EU och AU domen men varken erkände eller gratulerade Tshisekedi som vinnare. EU:s utrikeschef Federeica Mogherini sa att "det här kräver att presidenten måste vara en enande kraft". USA har ännu inte gjort något ställningstagande om valresultatet medan Ryssland gått ut och hyllat Tshisekedi. 

Fayulu, uppmanar å sin sida, omvärlden att se till det faktiska valresultatet: “respektera folkets beslut, de valde mig till president”. Internationellt sett har flera länder ifrågasatt valresultatet och önskat en mer transparent och öppen process, men efter domstolens beslut har de kritiska rösterna inte varit lika uttalade.

Vad är det som gör att Kabila envisas med att hänga kvar vid makten?

– Han är ju inte den första presidenten som inte vill lämna ifrån sig makten. Det handlar både om hans egna ekonomiska intressen och säkert också en oro för vad som skulle hända honom annars, vad han skulle kunna ställas till svar för.

– Men det handlar inte bara om honom som person. Det är en stor politisk och militär elit som tjänat på Kabilaregimen och som oroar sig över vad som skulle hända om den skulle falla. Det som hänt nu pekar på en fortsättning på Kabilaregimen, men med ett nytt ansikte utåt.

Att valet trots allt genomfördes, kan det ses som en demokratisk framgång?

– Nej, jag kan inte se det som en demokratisk framgång om inte det rätta valresultatet får styra och med tanke på de 1,2 miljoner väljare som exkluderades från att rösta. 

– Dock kan det kanske ses som det alternativ som på kort sikt leder till en mindre våldsam utveckling. tshisekedi är trots allt en oppositionskandidat som fick många röster.

 

Louise Gårdemyr