Go to main navigation
Irena Cvetkovic Makedonien

Irena Cvetkovic har arbetat med kvinnor och andra marginaliserade gruppers rättigheter i Makedonien under flera år. Hon beskriver det som en tuff kamp men hon ser också att det går att göra skillnad.

Foto: Anna-Carin Hall

INTERVJU

Makedonien: ”Det har lönat sig att vara feminist”

Irena Cvetkovic har länge varit en viktig röst för marginaliserade grupper i Makedonien. Idag ser hon att feministernas kamp har gjort skillnad i landet.

”Håll huvudet lågt så kan du inte bli halshuggen”, det ordspråket växte Irena Cvetkovic upp med i Makedonien.

– I min och många andras, framförallt flickors, uppfostran ingick det att inte vara så högljudd, berättar hon.

Det var ingenting som gav särskilt stor effekt på just Irena Cvetkovic som tidigt började reflektera kring kontrollerande pojkvänner och könsroller. Det väckte både frustration och engagemang som ledde till att hon började höja rösten för marginaliserade gruppers rättigheter. Något som hon idag arbetar med på heltid.

– Jag har varit engagerad i många olika kvinnorättsorganisationer och ofta finns det en förbestämd bild av den makedonska, vita medelklasskvinnan. Lesbiska, transpersoner, droganvändare, sexarbetare och andra som stod utanför normer var liksom aldrig det man såg framför sig när man beskrev en kvinna. 

Irena Cvetkovic under en protest framför åklagarmyndigheten i Skopje för att de inte tar fall av våld mot hbtq-aktivister på allvar. 

En oas av fred?

Makedonien, som nyligen bytt namn till Nordmakedonien, klarade sig undan krigen på Balkan på 1990-talet, makedonska politiker refererade gärna då till Makedonien som ”en oas av fred”. 

– Det var då regionens mest hoppfulla stat och det började växa fram ett civilsamhälle. Men då låg fokus framförallt på kultur och andra mer humanitära frågor - inte så mycket på kvinnors rättigheter, säger Irena Cvetkovic.

2001 uppstod en militär konflikt mellan makedonskalbanska styrkor och makedonskslavisk militär, i botten en etnisk konflikt där den albanska sidan menade att man hamnat i skymundan av den makedonska staten.

– Vi lever fortfarande i ett etniskt delat land, olika etniska grupper går till exempel i olika skolor, berättar Irena Cvetkovic. 

Här höjer Irena Cvetkovic rösten mot en inskränkt abortlagstiftning 2013 som nu fem år senare håller på att rivas upp.

Utsatt för hot och hat

Några år efter konflikten startade Irena Cvetkovic bloggen Femguerilla som snabbt blev populär.

– Jag skrev om feminism och kritiserade offentliga makedonska personer som på olika sätt skadade kvinnor eller andra marginaliserade grupper. Det provocerade många.

När Irena Cvetkovic i ett blogginlägg kritiserade en skolbok som hade ett homofobiskt uttalande stämde författarna, som då arbetade på samma universitet som Irena själv, henne. Hon vann i rätten men blev sparkad från sitt jobb.

– Att tänka kritiskt och högt uppskattades inte av universitet då, säger hon. 

Därefter fortsatte hon sitt arbete och sin aktivism i civilsamhället istället. Idag arbetar Irena Cvetkovic på Coaltion Margins, en organisation som driver frågor om kvinnors, hbtq-personers och andra marginaliserade gruppers rättigheter. Även där har hon stött på mycket motstånd och blivit trakasserad för det hon tror på.

– När vi drog igång den första Pride-veckan i Skopje blev många av oss trakasserade och vårt hbtqi-center har vandaliserats flera gånger, berättar hon.

Hon har också fått glas kastat på sig när hon varit ute på kafé, fått bilen sönderslagen, fått bilder stulna och uthängda på sociala medier.

En revolution med färg som vapen - folkets svar på stora korruptionsskandaler i Makedonien 2015-2016.

"Vårt slit gav effekt"

Attackerna mot civilsamhället och aktivister som Irena Cvetkovic var vardagsmat under den tidigare repressiva regimen. Stora protester bröt ut 2015 efter en stor korruptionsskandal och fortsatte 2016 genom den så kallade ”Färgrevolutionen”.

– Under den här tiden arbetade vi väldigt smart som civilsamhälle, det var inspirerande att vara med om och vi var med och påverkade oppositionens framgång. Vårt slit gav effekt, och jag tror det har lönat sig att vara feminist, säger Irena Cvetkovic.

Läs mer: Färg ska förändra Makedonien

Men det var samtidigt ingen lätt kamp, människorättsaktivister pekades ut som utländska agenter och det befarades att många organisationer skulle tvingas stänga ner sin verksamhet om det styrande nationalistpartiet skulle sitta kvar. 

Den 17 maj 2017 fick Makedonien en ny regering för första gången sedan 2006. Nationalism och högerpopulism byttes mot socialdemokrati och reformation efter en lång maktkamp.

– Kvinnor var hårt drabbade under den nationalistiska regimen, bland annat infördes en väldigt repressiv abortlag. Efter maktskiftet stod dörren vidöppen för civilsamhället – och för kvinnor, säger Irena Cvetkovic och tillägger: 

– Nu håller många lagar på att rivas upp och förändras, men det tar tid. Kvinnors rättigheter är fortfarande inte tillräckligt högt upp på agendan för att prioriteras. Men jag är optimistisk, de senaste åren har vi sett att det går att göra stor skillnad, även i motvind.

Louise Gårdemyr