Go to main navigation
Martin Nihlgård generalsekreterare IM Individuell Människohjälp

Martin Nihlgård är Individuell Människohjälps nya generalsekreterare.

Foto: Linus Edlund/IM

INTERVJU

Martin Nihlgård: ”Biståndet gör mer nytta när kvinnor får ta del av det”

Martin Nihlgård går in som ny generalsekreterare för Individuell Människohjälp som är mitt i en förändringsprocess. Fair Trade-butikerna har lagts ner och nu satsas det på lokalföreningarna och kvinnor och unga.

Sedan november förra året, då Ann Svensén lämnade posten, har Martin Nihlgård varit tillförordnad generalsekreterare för Individuell Människohjälp (IM). Från och med 1 maj tillträder han officiellt som organisationens nya generalsekreterare.

– Det känns väldigt bra. Det ska bli både roligt, spännande och utmanande, säger Martin Nihlgård.

Han fick kontakt med IM redan under studietiden i Lund, då som volontär med uppdrag att matcha nyanlända ihop och etablerade svenskar. 

– Det är en organisation som jag velat arbeta i sedan dess eftersom det finns en värdegrund jag kan ställa upp på till 100 procent. Det finns en stark vilja att inte göra skillnad på människor, menar Martin Nihlgård.

Integrationsfrågor och folkbildning har följt Martin Nihlgård genom karriären. Han har arbetat med mångfaldsfrågor på studieförbundet Sensus, varit rektor vid Ibn Rushd, Sveriges muslimska studieförbund, och innan han tillträdde tjänsten som Sverigechef på IM 2015, rektor på folkhögskolan Sundsgården. Han har även fått Oscarspriset i svensk folkbildning. Och nu tar han officiellt steget från Sverigechef till generalsekreterare på IM.

– Det blir såklart ett bredare fokus, där även våra övriga 14 verksamhetsländer ingår. Jag plockar med mig en lång erfarenhet som ledare och chef i ganska så olika miljöer, säger Martin Nihlgård. 

Intresset för de större globala frågorna, såsom demokrati, kom också under studietiden. Då såg var läget i världen mer positivt ut.

– Det kändes som att demokratin hade vunnit. Men nu är vi i en helt annan situation där vi istället backar på många håll, säger Martin Nihlgård och fortsätter: 

– IM har alltid arbetat med de här frågorna, och vi måste fortsätta behålla engagemanget! 

Individuell människohjälp har nyligen genomfört en omorganisering. Av ekonomiska skäl avvecklades Fair trade-butikerna i slutet på förra året. I januari kom en ny strategi som bland annat går ut på att stärka lokalföreningar i Sverige men också partnerorganisationer utomlands. Dessutom ett större fokus på ungdomar och kvinnor. 

– Det finns fortfarande en extrem ojämlikhet i världen. Biståndet gör mer nytta när kvinnor får ta del av det. Och ungdomarna i världen är väldigt många – de kan vara lösningen på utmaningarna vi står inför och många unga ledare har redan klivit fram. Det är viktigt att ta vara på det engagemanget, så att det inte hamnar i rasistiska eller extremistiska rörelser, säger Martin Nihlgård.

Vilka utmaningar står vi inför?

– Allt mer auktoritära länder och ett ökat hot mot journalister, försvarare av mänskliga rättigheter, kvinnor, hbtq-personer. Men världen har ju faktiskt varit överens om allas mänskliga rättigheter, det måste vi hitta tillbaka till.

Vilka frågor ser du som viktiga i biståndspolitiken?

– Det är viktigt att det som budgeteras som bistånd faktiskt går till bistånd och inte till säkerhet i Sverige eller EU. Sverige måste fortsätta hålla sin höga ambition och den feministiska utrikespolitiken måste leva vidare. 

– Annars tror jag också vi måste bli bättre på att samverka, dels inom branschen men också till exempel med näringslivet. Många företag är nästan till och med bättre än vi på Agenda 2030. Här är Humanium Metal ett spännande exempel, som vi nu arbetar med att utöka.

Läs mer om Humanium Metal: Nedsmälta vapen blir klockor

Vad inspirerar dig? 

– Att möta människors engagemang är otroligt inspirerande! Jag var precis i Indien och Nepal och träffade några helt fantastiska partnerorganisationer. En organisation har sedan 1994 arbetat med att marginaliserade grupper i Nepal ska inkluderas ekonomiskt och socialt, 2013 kom en lag på plats och nu fortsätter de arbetet med att den ska implementeras.

Louise Gårdemyr