Go to main navigation
3 May 2019. Joana Inacio (13 years), Maisinha (8 years) Inaciao (6)  lives in Macomia, an area hit hard by Cyclone Kenneth. Their house was destroyed by the cyclone, and their family are working hard to rebuild their home. Jonana said that after the cyclone she has just felt sad: "I would like to go back to school, and get clothes as they have all gone. I am feeling bad and hungry because there is no food."

Joana Inacio, Maisinha och Inaciao drabbades hårt av cyklonen Kenneth som drog in över Moçambique i april. Familjen arbetar nu för att återbygga deras hus. Avskogning har gjort landet särskilt sårbart för klimatförändringar.

Foto: Wikus De Wet/Unicef

INTERVJU

Moçambique : Skogsskövling har gjort landet sårbart

Under våren drabbades Moçambique av två tropiska cykloner – över 700 personer dog och staden Beira nästintill utplånades. Många års kraftig avskogning har gjort landet extra sårbart för klimatförändringar.
– Vi kommer drabbas av fler cykloner, säger Diamantino Nhampossa, på We Effect i Moçambique.

Sedan 1980 har 370 000 kvadratkilometer skog avverkats i Moçambique, en yta ungefär lika stor som Tyskland. De senaste 25 åren har mellan 10 och 15 procent skog försvunnit. Det förekommer mycket illegal skogsavverkning och dessutom är träkol är en stor energikälla i landet.

– Vi har dels många företag som exploaterar skogen och andra råvaror, internationella kopplingar är vanligt – framförallt till Kina. Länge pågick skogsavverkningen helt utan kontroll, säger Diamantino Nhampossa, landchef för We Effect i Moçambique vars partnerorganisationer drabbades hårt av cyklonerna. 

– Sedan är en stor del av befolkningen beroende av skogen för sin försörjning, träkol är en viktig energikälla eftersom elektricitet fortfarande är väldigt dyrt här. Städerna kräver allt mer energi och det bidrar till avskogningen. Och tack vare många mellanhänder får lokalsamhällena en liten del av kakan, säger Diamantino Nhampossa.

Även Zimbabwe och Malawi drabbades av cyklonerna och har förlorat runt tio procent av sina skogar sedan 2000.

Konsekvenserna av tropiska stormar kan förvärras av avskogning, menar bland annat Allan Schwrarz på Mezimbite Forest Centre – en organisation i Moçambique som arbetar med hållbart skogsbruk. Vindhastigheten hos stormar kan öka och träden gör också att regnfall absorberas bättre av jorden.

Läs mer: Fler träd minskar världens hunger 

Träkolet en viktig inkomstkälla

Cyklonerna Idai och Kenneth som drog in över Moçambique i mars och april skapade stor förstörelse. Människor förlorade sina liv, hem och försörjning. Närmare två miljoner människor drabbades, enligt FN. 

– Merparten av bebyggelsen i Beira förstördes. De hus som stod kvar tillhörde inte de fattigaste om man säger så. Vi har varningssystem men många fick inte informationen i tid eller förstod inte allvaret. Folk gick till sina fält och fiskare gav sig ut i sina båtar – de hade ingen chans. De är de fattigaste som får betala högsta priset, säger Diamantino Nhampossa.

Läs mer: ”Beira kommer att gå till historien som den första stad som utplånats av klimatförändringarna” 

En stor del av Moçambiques befolkning försörjer sig på jordbruk, många skördar förstördes av cyklonerna. Bland annat för Rami Morano som bor i en by utanför Beira. Under Idai förstördes hans odlingar av majs och sesamfrön. Nu tvingas han istället sälja träkol för att försörja sig och sin familj.

– Vi vet att det är dåligt för vårt jordbruk att hugga ner skog, men just nu är det enda sättet att få en inkomst, säger Rami Moriano till The New Humanitarian.

Det har gjorts försök att begränsa och kontrollera träkolproduktionen genom till exempel krav på licenser. Men på flera platser pågår fortfarande illegal skogsavverkning. Förra året arresterades ett tjugotal människor, kineser och mocambiqaner, i nationalparken Gorongosa för att huggit ner skog olagligt, rapporterade The New Humanitarian. Det är dyrt att få tillstånd vilket gör att det blir lätt att istället muta någon tjänsteman för att hugga ner träd.

– Det finns en rätt bra lagstiftning som länge inte har implementeras. Men de senaste fem åren har fler fängslats och ställts inför rätta för att ha huggit ner skog illegalt. Klimatförändringar och ett större fokus på landsbygdsutveckling har bidragit till detta, fler har blivit medvetna om konsekvenserna, säger Diamantino Nhampossa.

– Men för bönderna som drabbats av torka eller andra klimatförändringarna så innebär en hårdare implementering av lagen också svårare att det blir försörja sig. Det är verkligen en utmaning, fortsätter Diamantino Nhampossa.

– Vi och våra partners arbetar bland annat med det här, klimatanpassning och att bli mer motståndskraftiga. Det finns till exempel en organisation som tagit fram en energisnål spis som minskar användningen av träkol.

Mer än 20 procent av klimatförändringarna globalt beror på avskogning, enligt Vi-Skogen. Mellan 1-2 procent av världens skogar försvinner varje år. Det beror dels på att befolkningen i världen växer – att behovet av resurser och ytor för odling och betesmarker ökar.

I länder som Moçambique, där många saknar elektricitet, används ved att elda med vid till exempel matlagning. Nästan 90 procent av Mocambiques befolkning förlitar sig på träkol, framförallt för att kunna laga mat.

"Som att ta en huvudvärkstablett"

Hur går efterarbetet i Mozambique?

Det har varit stor närvaro av biståndsorganisationer och det är väldigt positivt att vi fått kontroll över kolerautbrottet, säger Diamantino Nhampossa som också är kritisk till att det inte finns någon långsiktig plan:

– Men mycket av det som hänt hittills, det är som att ta en huvudvärkstablett – huvudvärken går tillfälligt över men den kan komma tillbaka. Det är inte hållbart eller motståndskraftigt, säger Diamantino Nhampossa. 

Läs mer: Hon var bland de första på plats i krisdrabbade Beira

Moçambique står värd för en givarkonferens i Beira i slutet av maj för att säkra stöd till att bygga upp de områden som drabbats av cyklonerna. 

– De säger att det ska gå till att bygga upp landet, jag hoppas att de också tänker hållbart, på att förhindra framtida katastrofer och att de tar till vara inte bara på pengarna, utan också på kunskap från andra aktörer, säger Diamantino Nhampossa som också poängterar Moçambiques problem med korruption. 

Han berättar också att förslag och modeller på hållbara sätt att bygga upp människors bostäder har presenterats - men för fattiga människor som behöver tak över huvudet direkt finns det varken tid eller pengar att tänka hållbart.

– Vi behöver utveckla en långsiktig nationell strategi och i allt vi gör tänka hur vi kan bli mer resilienta. Hur vi bygger bostadsområden, industrier, sjukhus, skolor på ett klimatsmart sätt - informera och utbilda om klimatet. För vi kommer drabbas av fler tropiska cykloner. 

 Louise Gårdemyr