Go to main navigation
Phyoe Phyoe Aung Myanmar

Phyoe Phyoe Aung har suttit i fängelse i Myanmar i över fyra år sammanlagt. Just nu har hennes man, också han aktivist, tre åtal hängande över sig. Hon säger att hennes kamp för ett bättre Myanmar blivit mer konkret sedan hon fick barn, hon är beredd att offra mer för att säkra en bättre framtid för sin son.

Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

INTERVJU

”Myanmar behöver ett generationsskifte i politiken”

Tre år in i Aung San Suu Kyis styre är aktivister och oliktänkande ständigt i fara i Myanmar. Tidigare studentledaren Phyoe Phyoe Aung säger att de unga nu måste förbereda sig på att ta landet framåt.

Det är osäkra tider när OmVärlden träffar Phyoe Phyoe Aung i Yangon i april 2019. För två dagar sedan greps en av hennes vänner, regissören Min Htin Ko Ko Gyi, anklagad för att i sociala medier ha förtalat Myanmars mäktiga militär. Några dagar senare ska flera aktivister gripas för att ha satt upp satiriska teaterföreställningar under det burmesiska nyåret.

Vi träffar Phyoe Phyoe Aung i hennes föräldrahem, där hon tillbringar nyårshelgen. Hennes mamma sitter vid grinden och tittar ut på grannarna som firar på gatan. I Myanmar pågår nyårsfirandet i flera dagar och så gott som alla kvarter har stora musikanläggningar som brölar ut techno- och popmusik på öronbedövande volym.

Phyoe Phyoe Aungs man, även han aktivist, har just nu tre åtal hängande över sig, med risk för flera års fängelse. 

– Myndigheterna tar varje tillfälle de kan för att störa oss och vårt arbete, säger hon.

Just nu finns 138 politiska fångar i Myanmars fängelser och ytterligare 198 väntar på rättegång, enligt organisationen AAPPB. Det är vanligt att människorättsförsvarare utsätts för våld eller hot om våld, och särskilt utsatta är kvinnliga aktivister, enligt en ny rapport.

– Det är riktigt illa. Vi har många repressiva lagar, gripanden av politiska aktivister och fackliga ledare, säger Phyoe Phyoe Aung.

Flera år i fängelse

Som 19-åring engagerade hon sig politiskt i studentrörelsen under den så kallade Saffransrevolutionen, de största protesterna mot militärjuntan på 20 år. Militären slog ner protesterna med våld, och året därpå fängslades Phyoe Phyoe Aung för första gången.

Efter tre år och fyra månader släpptes hon fri, men fortsatte arbeta som aktivist. Våren 2015 var hon generalsekreterare för paraplyorganisationen för Burmas alla studentföreningar och organiserade landsomfattande demonstrationer för en reform av utbildningssystemet. Efter det hamnade hon återigen i fängelse, då 13 månader.

Phyoe Phyoe Aung är beredd på att åka i fängelse igen, men tar inte samma risker som förut. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

I dag är Phyoe Phyoe Aung 31 år och har trappat ner på sin politiska aktivism. Delvis för att hon nyss blivit mamma, men framför allt för att hon inte vill riskera att hamna tillbaka i fängelse ”i onödan”.

– Jag är beredd att åka i fängelse igen om det är för något värdefullt. Om jag får leda en stor rörelse igen, som studentrörelsen 2015, då är jag beredd att ta mitt straff. Men jag vill inte ge dem en möjlighet att åtala mig för någon småsak, för att jag gått i något demonstrationståg eller skrivit något på Facebook, säger Phyoe Phyoe Aung, medan sonen klänger på henne.

Vad tänker Aung San Suu Kyi?

Många hoppades att Aung San Suu Kyis regering skulle driva på för fortsatta reformer och demokratisering av landet. I stället har utsattheten till och med ökat för vissa grupper, till exempel journalister. Den fredsprocess som Aung San Suu Kyi lanserade i början av mandatperioden har blivit ett fiasko, och man har heller inte kommit framåt med de grundlagsreformer som utlovades.

Phyoe Phyoe Aung konstaterar att regeringen inte vågar stöta sig med militären.

– NLD känner att de behöver ha bra relationer med militären. De är rädda för reaktionen om de gör för stora förändringar. Så deras strategi är att långsamt försöka förändra, men de saknar kapacitet för att lyckas. I parlamentet och regeringen finns det väldigt få personer som är kapabla.

Läs mer: Nya krigsbrott i Myanmar

NLD beskriver hon som ett toppstyrt parti med allt för stor maktkoncentration hos en person: Aung San Suu Kyi. 

– Folk gillar att ha en ledare som får sköta allt. För många andra i partiet blir det också ett sätt att slippa ansvar själva. Det ryktas att under fredsprocessens första möte kom folk till henne för att få besked om vilka tilltugg som skulle serveras till delegaterna. Samtidigt är hon gammal, snart 74 år, och överbelastad.

Osäker framtid

Tror du att Aung San Suu Kyi värderingar förändrats sedan hon kom till makten? 

– Jag vet inte, men man ser tydligt att hon sätter landet först, och inte frågor som mänskliga rättigheter. Man måste se henne som en politiker, som tänker politiskt, och inte som någon människorättskämpe.

Är världen utanför Myanmar för hårda i sitt fördömanden av Aung San Suu Kyi  och hennes regering? 

– Nej, det är viktigt att hon får veta att det finns motstånd och kritik. Alltid när jag får möjlighet att förmedla något budskap till henne via ambassadörer eller andra så hälsar jag att hon måste börja stå upp för sina värderingar. Ta alla politiska fångarna, även om hon inte kan släppa alla fria omedelbart kan hon fortfarande visa att hon står med dem, att de har hennes stöd.

Vad kommer att hända när Aung San Suu Kyi lämnar politiken så småningom?

– Utan henne är framtiden för NLD mycket osäker. Folk har engagerat sig i partiet på grund av henne, jag tror inte att någon tror på ett NLD utan Aung San Suu Kyi. Och än i dag finns ingen ny ledare bakom henne som är redo att ta över. De måste börja bygga ett nytt ledarskap, som inte bara är förankrat i en enskild person utan kollektiv.

Krävs ny generation

Nästa år, 2020, är det val igen. Phyoe Phyoe Aung säger att flera politiska partier har försökt värva henne, men hon har avböjt. På sikt vill hon gärna ge sig in i politiken, men tiden är ännu inte rätt. 

– Jag vill bli en professionell politiker, men jag måste lära mig mer först. Dessutom gillar jag inte så många av våra politiska partier, de är väldigt hierarkiska och avskärmade från vanligt folk.


Phyoe Phyoe Aung hoppas att Myanmars unga tar avstånd från hatet mellan landets många folkgrupper. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

Myanmars politik behöver ett generationsskifte, det är Phyoe Phyoe Aung helt säker på, men den nya generationen är inte heller redo att ta över ännu. Det försöker hon också ändra på genom organisationen Wings Capacity Building School som hon är med och leder, som utbildar studenter och ungdomar i politiskt arbete och demokratisering. 

– Vi måste förbereda oss och bygga ett kollektivt ledarskap. Allt för många organisationer i det här landet är baserade på en ensam ledare. Det är farligt, en sådan ledare kan lätt bli en slags demokratisk diktator.

Genom utbildningarna på Wings vill Phyoe Phyoe Aung också föra samman unga från Myanmars många olika folkgrupper. 

– Vårt land är söndertrasat av 60 år av inbördeskrig och konflikter, och det finns mycket hat och djupa sår mellan olika folkgrupper. Under alla år av militärdiktatur kunde vi enas i opposition mot en gemensam fiende, militären, men nu efter att NLD vann valet så har de här motsättningarna kommit upp till ytan igen. 

– Unga människor lär sig fortfarande militärens version av historien i skolan, om hur de räddat landet från etniska rebeller som försökt slita isär det. Vi måste komma bort från det hatet och bygga tillit mellan folkgrupperna.

Axel Kronholm