Go to main navigation
Stina Götbrink generalsekreterare Hand in Hand

Stina Götbrink har koll på hur man paketerar och kommunicerar för att nå fram, något hon tar med sig i sin nya roll som generalsekreterare på organisationen Hand in Hand.

Foto: Pressbild Hand in Hand

INTERVJU

Stina Götbrink: "Världen har inte suttit i mitt knä"

Stina Götbrink är ny generalsekreterare på organisationen Hand in Hand. Hon tar med sig kunskap både i internationella frågor och kommunikation.

Hand in Hand bekämpar fattigdom genom entreprenörskap och bedriver verksamhet i Indien, Afghanistan, Zimbabwe och Kenya.

Läs mer: ”Entreprenörskap leder till starka kreativa kvinnor”

Enligt Hand in Hands styrelseordförande Charlotte Bohman befinner organisationen sig just nu i en expansiv fas och letar bland annat efter ett ytterligare verksamhetsland. Stina Götbrink blir samtidigt ny generalsekreterare.

– Det ska bli roligt och komma in och ta vid den fina verksamheten. Som jag förstått det har det varit ett bra insamlingsår och på det spåret ska vi förstås fortsätta, säger hon och fortsätter:

–  Det är viktigt att se till att de som stödjer oss fortsätter med det, men vi behöver också nå ut till en bredare målgrupp. I nuläget är Hand in Hand kanske inte den mest kända organisationen.

Stina Götbrink har en bred samling erfarenheter inom internationella frågor. Hon har arbetat som vice VD på Postkodlotteriet, på Utrikesdepartementet, i FN-systemet och haft styrelseuppdrag i exempelvis Vi-Skogen.

Senast kommer Stina Götbrink från tjänsten som vice VD och operativ chef på kommunkationskoncernen Miltton Labs där hon arbetat med att utveckla det digitala sättet att kommunicera.

Vilka erfarenheter tar du med dig in i din nya roll?

– Jag har kunskap om att jobba internationellt. Jag tar också med mig en förståelse för att det är viktigt att paketera och kommunicera det man levererar på ett bra sätt för att få människor att förstå att det här vill vi stödja. För det är ju så att om vi inte får in några medel så kan vi inte fortsätta driva verksamheten.

– Jag har även goda ledarerfarenheter och tycker det är roligt att leda team och arbetsgrupper. Jag är inte en person som tycker om att jobba själv.

Du driver också ett äppelmusteri?

– Ja, precis. Det är en säsongsverksamhet på min släktgård utanför Karlstad som jag driver tillsammans med min syster. Lokalt och ekologiskt. Det har börjat snurra ganska bra, känns både konkret och sunt och ger mycket energi.

Vad kommer ditt engagemang för världen ifrån?

– Jag är uppvuxen på en gård i ett mindre samhälle utan internet så världen har inte suttit i mitt knä direkt. Men det väcktes ändå en nyfikenhet som gjorde att jag ville veta mer om det som fanns där långt borta. Det är fortfarande den nyfikenheten som driver mig, tillsammans med att jag har svårt att acceptera att människor idag lever i så eländiga förhållanden. Hur kan man inte tycka att alla människor är lika värda och ska ha ett rimligt liv?

– Sedan blir jag också inspirerad av människor som jag träffat på mina resor. Starka, energiska människor som sliter för sina lokalsamhällen. Många gånger i motvind.

Louise Gårdemyr