Go to main navigation
Maw Htun Aung valkampanjer på landsbygden i Myanmar, inför valet 2020.

Maw Htun Aung kämpar för de etniska minoriteternas rättigheter i valet i Myanmar den 8 november 2020.

Foto: privat

intervju

”Minoriteter ska inte behandlas som andra klassens människor”

Han vill se ett Myanmar där alla människor, oavsett etnicitet, behandlas lika. Maw Htun Aung, 37 år, är en av de unga politiker som väntas hjälpa de etniska partierna framåt i det kommande valet i den forna militärdiktaturen.

Maw Htun Aung har just kommit in från en lång dag av valkampanjande i Shanstaten, som ligger i nordöstra Myanmar. Iklädd munskydd har han gått från hus till hus i bergsbyarna, presenterat sig och berättat om varför byborna ska rösta på just honom som sin representant till parlamentet i huvudstaden. 

Strax bortom staden Muse, där han befinner sig, ligger gränsen mot Kina. Det ger en viss karaktär till området, som också härjats svårt av interna konflikter med tilltagande styrka under september. 

De etniska väpnade grupperna och lokala milisernas strid mot militären har satt tusentals människor på flykt. I norra Shan och angränsande staten Kachin finns över 100 000 internflyktingar, enligt FN:s organ för humanitär samordning, UNOCHA. Det är svårt, nästintill omöjligt, att få in hjälp till civilbefolkningen i området. 

Myanmar är ett land djupt splittrat längs etniska linjer, med inbördeskrig och förföljelse av minoriteter. Mitt i detta ska folk den 8 november gå till valurnorna för andra gången sedan militärregimens fall.

Mer självbestämmande

Trots att han själv är etnisk kachin, från Kachinstaten, och bor i storstaden Yangon ställer Maw Htun Aung upp i parlamentsvalet för partiet Shannationaliteternas demokratiförbund (Shan nationalities league for democracy, SNLD).

– De står för en politisk vision som jag tror på. SNLD förespråkar mer federalism alltså mer makt åt delstaterna, och det tror jag är ett nödvändigt första steg mot fred. Utanför Myanmar känner de flesta bara till Aung San Su Kyi och hennes kamp, men SNLD har verkligen varit ett ljus i mörkret för etniska minoriteter, säger Maw Htun Aung.

Med det menar Maw Htun Aung inte bara för etniska Shan, utan för alla minoriteter i ett Myanmar allt mer präglat av centralstyre och den etniska majoriteten Bamar, som lever i storstäderna och på landets centrala slättland. Han betonar att han inte ställer upp som representant för en enskild etnisk grupp, utan som representant för alla etniska minoriteter. Just därför valde han valdistriktet i Muse i norra Shanstaten.

– Det är ett multietniskt område, så det är en bra bas för mig och den politik jag vill föra.

Många menar också att det är partierna som företräder etniska minoriteter som kommer att bli vinnare i valet på så vis att de kommer att få fler platser i det nationella parlamentet. Även om NLD väntas få fortsatt majoritet och Aung San Su Kyi sitta kvar vid makten.

Det gäller bara att människorna här får rösta. Valkommittén har beslutat att ställa in valet i vissa områden på grund av det upptrappade våldet.

”Ett stort misslyckande”

Maw Htun Aung är utbildad i offentlig förvaltning i Hongkong och i USA, men hans plan har alltid varit att komma tillbaka till hemlandet. Först jobbade han på olika organisationer med frågor som miljö, klimat och hur Myanmars stora naturresurser kan utvinnas rättvist och samtidigt redovisa hur vinsterna används på ett mer transparent vis.

– Men till slut insåg jag att det inte spelar någon roll hur mycket man arbetar för att förbättra, om inte politiken fungerar. Om det inte finns rätt politisk vilja.

Därför beslutade Maw Htun Aung att själv bli den viljan. Trots farorna och utmaningarna det innebär att vara politiker i ett land som Myanmar, där demokratin är ung – om man ens kan kalla det demokrati. 

Enligt grundlagen har militären rätt till tre viktiga poster i regeringen och 25 procent av platserna i parlamentet. Grundlagen kan inte heller ändras, utan fler än 75 procent av rösterna i parlamentet. Ett moment 22 som sätter stopp för verklig politisk förändring.

Maw Htun Aung är besviken på att regeringen under Aung San Suu Kyi inte uppfyllt vad den lovat sedan det första fria valet, 2015. 

– De har missat så många möjligheter att bygga upp det här landet. Det är ett stort misslyckande av Aung San Suu Kyi. Hon har en tendens att vilja vara maktfullkomlig, säger han.

Det är hårda ord, men en uppfattning som delas av många.

Ett av de största misslyckandena under den sittande regeringen är behandlingen av den muslimska minoriteten rohingya, som drivits ut ur Myanmar i hundratusental och nekas medborgarskap. Flera etniska minoriteter behandlas som andra klassens människor, påpekar Maw Htun Aung. 

– Det måste få ett slut. Ett land där alla behandlas lika och människor kan leva i värdighet, där det finns möjligheter och vi respekterar varandras åsikter, det är min dröm. Finns det, så kommer resten att följa av sig självt.

Moa Kärnstrand