Go to main navigation
akounak-tedalat-tahat-azoughai.jpg

Ur filmen Akounak Tedalat Taha Tazoughai som visas på CinemAfrica 2016.

Foto: Christopher Kirkley

KULTUR

Diasporan i fokus på CinemAfrica

Snart är det dags för Nordens största filmfestival för afrikansk film, CinemAfrica, som äger rum den 25-28 februari i Stockholm.

CinemAfrica har sedan starten 1998 visat film från Afrika och diasporan i syfte att föra fram nya perspektiv och historier från kontinenten, och för att nyansera och komplettera bilden av ”Afrika”.

Varje år bjuds filmskapare och skådespelare in för att delta i seminarier och diskussioner kring filmerna som visas. Bland årets gäster finns den maliske mästerfilmaren Souleymane Cissé och den etiopiske skådespelaren Dedebe Eshetu, huvudrollsinnehavare i filmen Red Leaves som har Sverige-premiär under festivalen.

– Vi har utformat ett program som fokuserar på de många olika rörelser som sker just nu: Många afrikaners migration och flykt från sina hemländer, inflytelserika politiska rörelser så som Black Lives Matter och rörelser inom kropp och dans i form av konst. CinemAfrica har en viktig roll i dagens Sverige genom vårt sätt att ifrågasätta, bredda och berika den svenska identiteten, skriver festivalchefen Dina Afkhampour i ett pressmeddelande. 

En av de filmer OmVärldens redaktion ser fram emot är Akounak Tedalat Taha Tazoughai, en Purple Rain-remake som utspelar sig i öknen. Mdou Moctar, en av Sahel-regionens mest lovande unga musikstjärnor, spelar en motorcykelåkande musiker som försöker göra sig ett namn i staden "där gitarrer är kung.” 

Tävlingfilmer i CinemAfrica 2016:

The Endless River, Oliver Hermanus (Sydafrika)
Red Leaves, Bazi Gete (Etiopien)
Dis ek, Anna, Sam Blecher (Sydafrika)
Let Them Come, Salem Brahimi (Algeriet)
Difret, Zeresenay Mehari (Etiopien)