Go to main navigation
migrants-webb.jpg

Migrantarbetare utsätts för systematisk diskriminering. Till exempel har deras thailändska kollegor bättre arbetsvillkor och högre löner.

Foto: Jonas Gratzer

FAKTA

Rapport avslöjar rättslös tillvaro

Missförhållanden inom den thailändska livsmedelsindustrin är ett stort problem. I rapporten ”Vingklippta rättigheter” från november 2015 granskar Swedwatch och Finnwatch tillsammans hur den thailändska kycklingindustrin exploaterar migrantarbetare.

Rapporten visar hur arbetarna lever i en ”rättslös tillvaro” utan möjligheter att påverka sina villkor. I några av fabrikerna förekommer även barnarbete.

– Det är ett oerhört utnyttjande. Den här sortens övergrepp förekommer även i så gott som alla andra sektorer som exempelvis turismnäringen, byggsektorn och fiskeriet, säger Kalle Bergbom, rapportchef för Swedwatch.

Thailand är Sveriges näst största leverantör när det gäller bearbetat fågelkött. För 2014 uppgick importen av thailändsk kyckling till 3500 ton, eller 13 procent av den totala importen. Men den verkliga siffran är med all sannolikhet större. 

– Många av kycklingprodukterna vi konsumerar här i Sverige kan vara ursprungsmärkta i Holland eller Danmark, men det är egentligen kyckling från Thailand som importerats till ett annat EU-land och packats om där. Därför är det svårt att kartlägga exakt hur stor vår konsumtion av thailändsk kyckling är, säger Kalle Bergbom.

Läs hela rapporten ”Vingklippta rättigheter" här.