Go to main navigation
BM 2018 alla.jpg

OmVärldens redaktion analyserar årets resultat.

Foto: Collage

ANALYS

Analys: De är biståndsdebattens mäktigaste 2018

Rakryggad och vältalig. Parul Sharma är framgångsrik med att få gehör för en hållbar värld och debatterar om klimatet, kvinnor och Agenda 2030. Hon är mäktigaste i biståndsdebatten 2018.

2018 har varit klimatets år. Ingen har kunnat undgå hur stigande temperaturer drabbat världen, så även i Sverige. Men nedsmutsning och traditionell produktion fortsätter världen över. FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport visar att vi i rasande takt är på väg mot 2 graders uppvärmning eller mer – vilket kommer att få förödande konsekvenser för vår värld.

En debattör som förstår sociala medier och det moderna debattklimatet, som uttrycker sig medvetet rakt och kärnfullt och för fram åsikter som delas framgångsrikt i olika kanaler är årets vinnare: Parul Sharma. Hon vann med stor majoritet läsarnas omröstning som biståndsdebattens mäktigaste i år. 

Läs topp-10-listan här.

Parul Sharma har länge visat ett stort engagemang och driv för en hållbar värld och den globala utvecklingsagendan. 

Läs vinnarintervjun med Parul Sharma här.

Åter till en fristående debattör

OmVärlden har sedan 2009 utsett de mest inflytelserika opinionsbildarna i biståndsdebatten. I många år dominerade den folkkäre professorn Hans Rosling som vann 2016, 2014 och 2013.

Läs 2016 års vinnarintervju: ”Jag är ingen optimist – jag ser vad som är möjligt”

2017 utsågs Isabella Lövin, biståndsminister (MP) och Ulrika Modéer, dåvarande statssekreterare (MP) och numera assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer. Ett radarpar som aldrig tvekade att ta några debatter, och som fick stort internationell genomslag för en bild där biståndsministern signerar en ny klimatlag, flankerad av kvinnliga rådgivare och experter.

Läs intervjun med 2017 års vinnare: “Vi har spänstiga diskussioner”

Men nu har den översta placeringen på listan åter skiftat från politisk makt till en mer fristående debattör. 

Synliga debattörer i topp

Många av de som toppar årets lista fick både mycket röster, sitter på reell makt, som ansvariga över biståndsmedel eller organisationer, men har också stuckit ut hakan och stått upp för biståndets roll för global utveckling när debattens vindar blåser hårt. De syns både i traditionell media och är flitiga på sociala medier, och några står bakom kampanjer som stuckit ut extra i mediebruset.

Nya personer börjar synas

Högt upp på årets lista över biståndsdebattens mäktigaste kom också några av de nyare cheferna för organisationer som börjat synas allt mer debatten, även om de denna gång inte kvalade in på topp-tio. 

Louise Lindfors från Afrikagrupperna, Mariann Eriksson på Plan och Petra Tötterman-Andorff på Kvinna till Kvinna är relativt nya på sina poster men fick många röster och har synts en hel del i debatten. Även Karin Lexén på Naturskyddsföreningen fick många röster och är aktiv i debatten.

När det gäller de utrikespolitiska talespersonerna kom Fredrik Malm (L) högst upp, ganska tätt följd av Kerstin Lundgren (C). Tidigare har Sofia Arkelsten (M) hamnat högt upp på listan men efter årets val sitter hon inte längre med i nya utrikesutskottet och fick inte lika mycket stöd i år.

Sidachefen Carin Jämtin som har en tydlig maktposition inom biståndet, men har inte varit lika synlig i debatten, även om hon är en flitig debattör på seminarium och i andra fora.

Unga nya påverkare 

Omvärlden har i år valt att, vid sidan om listan, även uppmärksamma några unga personer som gjort avtryck i debatten och kanske kommer att toppa listan i framtiden. 

Klimatet, migration och kvinnors rättigheter är samtliga stora debattämnen hos politiker och andra opinionsbildare under året som också påverkat och samlat den unga befolkningen i Sverige. Greta Thunberg, Fatemeh Khavarai och Linnea Claesson har gjort stort avtryck i sina respektive områden och är personer som vi tror att vi kommer få se mer av  framöver.  

Läs mer: Tre unga påverkare att räkna med    

Så valde vi

För att kora de tio mest tongivande opinionsbildarna har OmVärldens redaktion dels bett läsarna nominera personer och sedan rösta. OmVärldens redaktion har också listat namn utöver de nominerade. Över 3 000 personer var med och röstade i år.

Vi har tagit stor hänsyn till antalet röster i toppskiktet, men rösterna har inte varit helt avgörande, utan rösterna har vägts mot antalet debattartiklar i de största svenska medierna, närvaro i sociala medier, interpellationsdebatter och andra utspel/synliga kampanjer under året. Antalet röster blir vägledande. Vi har också  lyssnat runt i branschen och tagit hjälp av OmVärldens redaktionsråd för att kora en vinnare. Det slutliga resultatet är en mix av alla dessa parametrar ovan som vaskats fram av OmVärldens redaktion. 

Redaktionen