Go to main navigation
kushner-trump-netanyahu.jpg

Selfie-dags utanför den nyinvigda amerikanska ambassaden i Jerusalem den 14 maj 2018. Ambassadsflytten fördömdes stort runt om i världen och israeliska soldaters urskillningslösa våld mot demonstranter i Gaza resulterade samma dag i en massaker med ett 60-tal dödade och över tusen allvarligt skadade. Från höger: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru Sara, Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner som av sin svärfar Donald Trump fått ansvaret att ta fram en fredsplan mellan Israel och Palestina.

Foto: Polaris / TT

ANALYS

Fredsplanen för Israel och Palestina som ingen av parterna vill ha

USA håller i slutet av juni 2019 toppmöte för fredsplanen som sägs kunna lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Problemet är att varken Israel eller Palestina deltar.

Den lanserades som "århundradets deal", som en gång för alla skulle skapa fred mellan Israel och palestinierna. Ansvaret för att genomföra den föll för två och ett halvt år sedan på president Donald Trumps unge svärson och topprådgivare Jared Kushner.

I veckan skådar världen det första resultatet av Kushners ansträngningar: en två dagars "ekonomisk workshop" i Bahrein, där varken israeler eller palestinier deltar.

Deltar gör däremot USA och en rad arabländer – Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar, Egypten, Jordanien och Marocko  som förväntas ge ekonomiskt och politiskt stöd till den amerikanska fredsplanen.

Vid toppmötet, som krympt till ett ekonomiskt arbetsmöte, förväntas Kushner och hans medarbetare presentera den ekonomiska komponenten i den omfattande fredsplanen, som det länge har talats och ryktats om, men som få har sett.

 Syftet är att visa vad som skulle kunna hända med den palestinska ekonomin om det blir ett fredsavtal, sa Jason Greenblatt, en av planens arkitekter, för någon vecka sedan vid en konferens i Israel.

Men inga palestinier kommer att vara på plats för att se vad som väntar dem. Efter att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, avstått från att tala om en tvåstatslösning eller någon form av palestinsk självständighet, stängt den palestinska representationen i Washington D.C. och dragit in miljontals dollar i bidrag till den palestinska myndigheten, har palestinierna avfört USA som medlare mellan dem och Israel.

De obekräftade läckor till israeliska medier om vad Kushnerplanen innehåller, har heller inte väckt någon förtjusning i den palestinska huvudstaden Ramallah. Kortfattat väntas planen innebära upprättandet av en demilitariserad ministat kallad "Nya Palestina", bestående av områdena A och B, alltså de tätbefolkade delar av Västbanken där den palestinska myndigheten i dag har en viss autonomi.

Den palestinska huvudstaden skulle inrättas i Abu Dis, en förort till Jerusalem, avskild från övriga staden med en hög mur. Gränserna skall kontrolleras av Israel som också skulle annektera större delen av det bosättningstäta område C och hela Jordandalen. Alltså merparten av Västbanken.

Gazaremsan skulle utökas med delar av Sinai, leasat från Egypten, och knytas till "Nya Palestina" genom en korridor genom Israel.

Den palestinska veteranpolitikern Hanan Ashrawi twittrade att den ekonomiska plan som diskuteras i Bahrein bara är "en allmosa för att göra vår fångenskap mer smaklig".

En amerikansk förhoppning har varit att även om den palestinska ledningen avvisar Kushners fredstrevare, skulle den palestinska befolkningen välkomna en ljusare ekonomisk framtid. En aktuell opinionsundersökning genomförd av Palestinian Centre of Policy and Survey Research visar dock att 80 procent av palestinierna avvisar planen.

En som inte torde vara särskilt förvånad över palestiniernas lama intresse är den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo. Enligt en ljudinspelning som Washington Post kommit över från ett slutet möte med amerikanska judiska ledare konstaterade Pompeo att det är "en deal som bara israeler kan älska" och att den mycket väl kan visa sig "ogenomförbar".

Förväntningen var tidigare i år att fredsplanen skulle presenteras efter det israeliska valet i april. Men sedan premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckats med att bilda en regering och tvingats utlysa nyval, är det ingen som tror att detaljerna i planen kommer att offentliggöras förrän i november.

Vita Husets ansträngningar att förverkliga "århundradets deal", kommer, enligt Jerusalem Post, de kommande tre månaderna i stället vara koncentrerade på att säkra Netanyahus politiska överlevnad. Det är vad Donald Trumps väckelsekristna väljare förväntar sig, och han behöver deras stöd i det kommande presidentvalet.

Det kan också vara anledningen till att USA så sent som i slutet av förra veckan bestämde sig för att inte bjuda in några officiella israeliska representanter till Bahrein. Det skulle politisera mötet, konstaterade man. Och en politisk diskussion om fredsförhandlingar med palestinierna är det sista Netanyahu vill ha, när han försöker mobilisera stöd från den yttersta högern i sin valkampanj.

Mats Gezelius
journalist bosatt i Jerusalem