Go to main navigation
Oppositionsledaren Raila Odinga vid ett anförande i Nairobi.

Oppositionsledaren Raila Odinga vid ett anförande i Nairobi.

Foto: Maina Muiruri

ANALYS

Hög spänning inför Kenyas omval

Ogiltigförklaringen av det kenyanska valet är resultatet av en lång historia av våld, drama och allianser. Den kenyanska journalisten Maina Muiruri ger oss en inblick i situationen.

Förra fredagen ogiltigförklarade den högsta domstolen i Kenya resultatet av presidentvalet mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta och Raila Odinga, vilket inledde ett helt nytt kapitel i det Östafrikanska landets historia. Beslutet ledde till både jubel och besvikelse runt om i landet. För att begripa varför behöver man förstå varför den politiska konkurrensen som omger det kenyanska presidentvalet leder till ökade spänningar och en risk för våld.

Det kenyanska valet innebär vinna eller försvinna för kandidaterna. Förloraren lämnas på bar backe utan något som helst anspråk på något offentligt ämbete. Känslan av förlust och förnedring delas av hela supporter-skaran. Under valet är landet – grovt generaliserat – uppdelat i två läger i enlighet med det traditionella stamsystemet, beroende på vem av kandidaterna man håller på. Sedan 2007 har den huvudsakliga rivaliteten legat mellan två av de mest folkrika stammarna: Kikuyu och Luo.

Oppositionsledaren Raila Odinga (Luo) har deltagit i alla de senaste valen: 2007, 2013 och 2017. Under 2007 års val kandiderade Raila mot den regerande Mwai Kibaki (Kikuyu) i ett val vars resultat ifrågasattes bittert och resulterade i etniska strider där 1300 personer dödades och omkring en halv miljon fördrevs. De två presidentkandidaterna tvingades av FN att dela makten i en koalitionsregering i fem år.

Misstänkta för brott mot mänskligheten

Både Raila Odingas allierade William Ruto (som kommer från Kalenjin, en annan folkrik stam) och Kibakis anhängare Uhuru Kenyatta (Kikuyu) angavs av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) på anklagelser om att ha begått brott mot mänskligheten under 2007.

Men under 2013 lämnade Ruto sin partner Raila och slog sig ihop med deras tidigare gemensamma fiende Uhuru Kenyatta och tog platsen som vicepresidentkandidat mot Raila. Trots att både Kenyatta och Ruto har ICC fall runt halsen så besegrade de Raila och hans vicepresidentkandidat Kalonzo Musyoka, den senare från Kamba-stammen. Raila lämnade in en överklagan till Högsta domstolen men förlorade. Vinnarna Uhuru och Ruto använde sina mandatperioder för att framgångsrikt motarbeta ICC-fallen och de lades till slut ner 2015.


Läs mer: Kenyaner vänder hemåt – ser framtiden i landet

Läs mer: Hennes bilder bryter normen


Under 2017 kunde många se tecken på att valprocessen skulle bli en repris av 2013. Raila och Kalonzo stod mot de regerande Uhuru och Ruto. Den gamla rivaliteten mellan Kikuyu (Uhuru) och Luo (Raila) var tillbaka.

Det är värt att notera att Uhuru är son till Kenyas första president, Jomo Kenyatta, medan Raila är son till den förste vicepresidenten, Jaramogi Odinga. Papporna – som tidigare varit vänner både privat och i politiken – blev bittra fiender. Nu har sönerna tagit över rivaliteten mellan fäderna.

Samtidigt har Kikuyus som stam varit representerade tre gånger vid presidentämbetet (Kenyatta, Kibaki Uhuru) medan en Lou aldrig har haft ämbetet sedan självständigheten från Storbritannien 1963. Raila, 72, sade att 2017 skulle bli hans sista race, och han lovade att vinna.

Kraven: Fritt, rättvist och trovärdigt

Hot och förolämpningar är mycket vanligare inlägg i de kenyanska valkampanjerna än i respektive partimanifest. Uhuru har lovat att lämna över makten om han skulle förlora, men Raila har vid upprepade tillfällen sagt att han bara skulle ge sig om omröstningen var fri, rättvis och trovärdig. Vi kenyaner förstår att han menar att han aldrig skulle erkänna sitt nederlag.

Den 8:e augusti vann Uhuru valet med omkring 1,4 miljoner fler röster än Railas 6,8 miljoner. Raila förkastade resultatet och efter påtryckningar från internationella valobservatörer och västerländska sändebud i Nairobi tog han ärendet till Högsta domstolen. Mot alla odds så ogiltigförklarade domstolen Uhuru-Rutos vinst efter att de hittat många oegentligheter i det digitala röstningssystemet. 

I och med att kampanjerna nu ska återupptas är spänningarna tillbaka. På grund av problemen med valsystemet har Raila sagt att valkommissionen måste upplösas och omformas före omröstningen – som måste ske senast den förste november. Att hålla valet efter det datumet skulle bryta mot Kenyas konstitution som ger kandidaterna 60 dagar innan omval.

Behöver mer tid

Uhurus sida har sagt att kommissionen inte kan upplösas så nära inpå valet, och anklagar Raila för att vilja tvinga fram en kris för att få en chans att regera i en koalition – vilket var precis det som hände 2007. Valkommissionen har nu skjutit upp datumet för valet till den 17 oktober. Raila har återigen förkastat tidsfristen och menar att hans sida behöver mer tid.

Det är framför allt Kenyas företag som har fått betala dyrt på grund av osäkerheten och spänningarna kring valkampanjerna. Nairobi-börsen störtdök efter att domarna ogiltigförklarat Uhurus vinst och många turister har avbokat sina resor.

Emellertid har EU:s valövervakare sagt att det inte finns någon risk för våld med tanke på att beslutet är taget av Högsta domstolen, och att respekten för rättsstaten är stor. Den här gången är det troligt att förloraren förmås acceptera sitt nederlag efter påtryckningar av det internationella samfundet.

Och en sak som kan vara viktigt att veta är att såna här händelser snabbt glöms bort i Kenya och livet snart kommer återgå till det normala. Majoriteten av stadsbefolkningen är beroende av de små företagen och är angelägna att lugnet återvänder så att verksamheten kan fortsätta. 

Maina Muiruri, redaktör för People’s Daily, en kenyansk gratistidning som ägs av presidentfamiljen. Maina har arbetat med journalistik i Kenya i över 20 år.