Go to main navigation
©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Foto: Tova Jertfelt

ANALYS

Påverkansarbetet allt mer omfattande

OmVärlden har i en serie artiklar granskat den israeliska organisationen NGO Monitor och hur den systematiskt söker påverka parlamentsledamöter i flera EU-länder, däribland Sverige.

Men även i Turkiet, Kina och Ryssland finns organisationer kopplade till politiska makthavare som försöker påverka den politiska processen i Sverige och andra länder.

I augusti 2016 skrev Sveriges utrikesminister Margot Wallström en Tweet där hon reagerade mot det som kommit att kallas en turkisk barnsexlag (som sedan drogs tillbaka). 

Några dagar senare dök det upp något som förvånade många: den som passerade flygplatsen i Istanbul möttes av digitala stortavlor där en turkisk tidning varnade för resor till Sverige, eftersom landet har det högsta antalet våldtäkter i världen!

– I Sverige är många rädda för rysk och kinesisk påverkan, men vi vet väldigt lite om hur Turkiet agerar. Faktum är att turkisk valpåverkan är betydligt större än den ryska, säger journalisten och författaren Kurdo Baksi som länge följt hur Turkiet agerar i Sverige.

Försöker hitta allierade

En viktig fråga för Turkiet har varit att blockera erkännandet av folkmordet på Armenier i Europas parlament. För att uppnå detta försöker Turkiet stärka sitt inflytande över personer med turkisk bakgrund som har politiska uppdrag i EU:s medlemsländer.

– Turkiet arbetar med standardiserade texter och argument för att folkmordet inte ska erkännas. Dessa argument upprepas gång på gång i flera länder. De turkiska lobbyisterna är samtidigt noggranna, de vet vad som går hem i västerländska samhällen, konstaterar Kurdo Baksi.

När det gäller Turkiet har vi också sett tydliga exempel på flyktingspionage, men också på hur organisationen Grå Vargarna byggt nätverk där svenska politiker från flera partier ingått, mer eller mindre medvetet. Ministern Mehmet Kaplan (mp) tvingades avgå och nyligen har flera personer från andra partier avslöjats med nära kontakter till Grå Vargarna.

– De grå vargarna är starka i Turkiet och vem som är deras representant i Sverige är välkänt sedan många år tillbaka. Turkiet har också satsat på att bygga upp egna moskéstiftelser. Nyligen avslöjades det hur barn vid en av dessa moskéer bett för den turkiska armén, säger Kurdo Baksi.

Kinas ekonomiska makt

I Kinas påverkansarbete handlar det framför allt om att utnyttja landets ekonomiska makt.

– Alla vill ha tillgång till den kinesiska marknaden vilket gör det kinesiska påverkansarbetet effektivt, även om det inte bedrivs lika uppenbart som det ryska, säger journalisten och författaren Jojje Olsson som bevakar Kina och som själv utsatts  för hårda personangrepp från Kinas ambassad i Sverige.

I Kina är stiftelser och organisationers koppling till staten närmast total och det finns få organisationer som gör anspråk på att vara oberoende. Kinesiska aktörer försöker inte heller låtsas att de inte bedriver propaganda: i Kina är propaganda inte något fult, utan en självklar att journalister för ut partiets linje.

 Kina arbetet sker direkt av kommunistpartiet, ofta genom ambassader och konsulat i utlandet. I den mån man upprättar organisationer för påverkansarbete så är de alltid styrda av partiet, som återigen tack vare Kinas ekonomiska makt inte tvekar att helt öppet torgföra ståndpunkter som är repressiva eller bryter mot internationell lag, fortsätter Jojje Olsson.

Kina agerar också inom den akademiska världen för att hindra kritiska föreläsningar och diskussioner. Ett viktigt verktyg i detta arbete är de kinesiska studentföreningar som finns på många universitet runt om i världen. Även här handlar det om ekonomisk makt: bara i Australien finns det 130 000 kinesiska studenter (en tredjedel av alla utländska studenter!) som alla betalar en terminsavgift till landets universitet.

Även när det gäller massmedier satsar Kina nu stort:

– I London planerar Kina att anställa drygt 350 journalister på den statliga tv-kanalen CCTV. Här i Sverige har Kina 7-8 heltidsanställda journalister som alla i praktiken arbetar med propaganda. Kina utnyttjar också det faktum att många medieföretag i väst har ekonomiska problem och därför mer än gärna publicerar kinesisk-finansierade annonsbilagor, konstaterar Jojje Olsson.

Propaganda eller inte?

Men är det inte rimligt att länder och organisationer försöker påverka hur de uppfattas av andra? Var går gränsen mellan desinformation och det som brukar kallas för Public diplomacy och som t ex Svenska institutet använder sig av?

– Alla länder håller på med public diplomacy på ett eller annat sätt, i Sveriges fall handlar mycket om Sverigebilden och att man ska vilja gilla Sverige. Det här sker helt öppet. Otillbörlig påverkan är något annat, där försöker aktörer på olika sätt försvaga ett annat land för att få igenom sin vilja. Ofta sker det med dolda och illegala metoder, men det kan också kombineras med helt öppna metoder, svarar Patrik Oksanen som är ledarskribent på HelaHälsingland och författare till den aktuella boken Skarpa skärvor som bland annat handlar om ryskt påverkansarbete.

Patrik Oksanen pekar på vad han ser som en skillnad mellan hur Israel och Ryssland agerar:

– Den stora skillnaden är att Ryssland försöker underminera de länder de försöker påverka medan Israel vill påverkar andra länder till sin fördel i den pågående konflikten med palestinierna. Ryssland använder också hela statsapparaten för att uppnå sitt mål. Det yttersta syftet är att förstöra demokratier, bryta upp EU och Nato och ge sig själv en inflytelsesfär i Europa. Ryssland saknar soft power och ekonomiska medel, istället har man gett sig ut på en resa där man utmärker sig med dark power istället, konstaterar Patrik Oksanen.

Att Ryssland i det sammanhanget också angriper svenskt bistånd ser han som helt ”naturligt”:

– Vi måste komma ihåg att i Georgien, Moldavien och Ukraina är Ryssland på kollisionskurs med Sverige. Svenskt stöd till att demokratisera och föra dessa länder in i en västlig gemenskap går på tvärs med Rysslands egna mål om dominans. Det svenska biståndet ses alltså som en legitim måltavla att ge sig på, både för att bryta ned förtroendet för Sverige i dessa länder och för att undergräva den svenska biståndsviljan för att stödja dessa länder.

David Isaksson