Go to main navigation
Skärmavbild 2017-02-15 kl. 20.54.33.png

Foto: Skärmdump över det interaktiva dokumentären om byn Burqua, på Västbanken.

Foto: Foto: Skärmdump B´Tselem

analys

Slutet för tvåstatslösningen? Så är livet i en av de drabbade byarna

Ser vi slutet för tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina? Det frågade sig världen efter Donald Trumps möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Samtidigt släppte den israeliska organisationen B'Tselem en interaktiv dokumentär “The Invisible Walls of Occupation” som visar verkligheten på marken.

Burqah är en by utanför Ramallah på den uppdelade Västbanken. Byn är genomskuren av ockupationens osynliga murar. Restriktioner gör vardagen svår. Nu lanseras den israeliska människorättsgruppen B'Tselem en interaktiv dokumentär för att synliggöra konsekvenserna.

Sedan Osloavtalet från 1993 är Västbanken uppdelad i olika zoner med olika lager av kontroll från både den israeliska och palestinska staten.

Invånarna i byn Burqah bor i Area B, men har mark i Area C.

I Area B har den palestinska myndigheten kontroll över service och Israel över säkerheten. Det innebär att Israel kan stänga av vägar, genomföra kontroller och bevilja byggnadstillstånd.

Enligt B´Tselem har byn stängs av från medicinsk service och invånarna rörlighet begränsats av vägspärrar. En tredjedel jordbruksmark är avklippt, då marken ligger i Area C där den isrealiska staten styr.

I rapporten beskrivs hur bosättningar etablerats på land som tillhör bybor. Det har lett till sammandrabbningar och återkommande provokationer från bosättarna. En tredjedel av det land som tillhörde Burqah är nu under bosättarnas kontroll.

För de palestinska byborna är det svårare att bygga nytt. De områden som kan bebyggas ligger i Area C. Bygglov måste godkännas av de israeliska myndigheterna, vilket är ”i princip omöjligt”, skriver B´Tselem. 

Slutet för en tvåstatslösning?

I går möttes USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington. Inför mötet uppgavs att USA inte kommer trycka på för en tvåstatslösning. På presskonferensen sa Trump vagt att han föredrar den lösning som tillfredsställer både israeler och palestinier.

Donald Trump har tidigare också talat om att flytta sin ambassad till Jerusalem.

Den palestinska organisationen PLO reagerade kraftigt på uppgifterna att USA inte kräver en tvåstatslösning:

– Det här är inte en ansvarsfull politik och gynnar inte fredsansträgningar, säger Hanan Ashrawi, ledamot i PLO:s exekutiva kommitté, enligt nyhetsbyrån AFP.

Saeb Erekat, generalsekreterare för PLO, sa på onsdgen att det enda alternativet till en tvåstatslösnng är en demokratiskt stat där palestiners rättigheter garanteras. Allt annat, varnade han, "skulle vara apartheid".

– Tvåstatslösningen är den ram vi har hållit oss till och den var innehållet i den resolution som FN:s säkerhetsråd antog enhälligt (i december), säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Vid presskonferensen lovade Trump att arbeta för fred, och bad Israel backa lite på bosättningarna. 

Fler tror på enstatslösning

Samtidigt har flera debattörer, som den israeliska journalisten Gideon Levy, diskuterat en enda stat med mänskliga rättigheter och lika villkor för alla.

Många bosättare kan inte tänka sig en tvåstatslösning, utan ser Västbanken som heligt land där en stat är enda lösningen.

Den förre amerikanska förhandlaren John Kerry har sagt att palestinierna inte vill ha en enstatslösning.

Men palestinierna uppfattning är delad. I den senaste opinionsundersökningen, av Policy and Survey Research (PSR), svarar nästan två tredjedelar av palestinierna att en tvåstatslösning inte längre är möjlig som en effekt av bosättningarna. 33 procent tror att förhandlingar är bästa vägen för att skapa en palestinsk stat, medan 37 procent tror på väpnat våld. En majoritet är för fredligt motstånd.

En enstatslösning är 27 procent för – men de flesta emot. 

Israels konservativa president Reuven Rivlin, som själv köpt mark på Västbanken, sa tidigare i veckan till den israeliska tidningen Jerusalem Post att han stödjer tanken på en enstatslösning om Israel helt skulle annektera Västbanken, och att lika rättigheter då måste gälla.

Rivlin har tidigare sagt att han är emot en palestinsk stat och för ett ”Greater Israel” – ett Stor-Israel – från Jordanfloden till Medelhavet.

I december slog FN:s säkerhetsråd fast att bosättningar bryter mot internationell rätt och utgör ett hot mot en tvåstatslösning.

Bosättningar kan bli legala

Den 6:e februari antogs en lag i Knesset, som legaliserar israeliska byggnader på palestinsk mark. Lagen är kontroversiell och kommer troligen att hävas av Högsta domstolen.

– Lagen visar att Israel inte avser att avsluta ockupationen eller ge tillbaka land, skriver B’Tselem i ett pressmeddelande.

OmVärlden har tidigare rapporterat om att flera byggnader som den israelsiska försvarsmakten förstört har varit skolor, solpaneler och annat som finansierats av det internationella biståndet. 

”Omfattningen av de byggnader som förstörs är den största sedan vi började dokumentera detta”, skriver B’Tselem. Totalt har 274 hem förstört vilket drabbat 1 134 palestinier.

En del hus rivs för att de saknas byggnadstillstånd, andra som kollektiv bestraffning när någon familjemedlem anklagats för att ha utfört en terrorhandling.

Israeler och palestinier demonstrerade sida vid sida i Tel Aviv den 7 februari för att få slut på förstörelsen av palestinska hem.

Ylva Bergman