Go to main navigation
shutterstock_1385484155.jpg

De två huvudkandidaterna är sittande premiärminister Narendra Modi (på bild) från Bharatiya Janata Party (BJP) och Rahul Ghandi från Kongresspartiet. I valet 2014 vann BJP en jordskredsseger med 282 av 545 mandat, den största majoriteten som något enskilt parti fått på 30 år.

Foto: Arun Sambhu Mishra / Shutterstock.com

ANALYS

Val i Indien: här är de viktigaste frågorna

900 miljoner väljare säger nu sitt i världens största demokratiska val. OmVärldens reporter Axel Kronholm sammanfattar de viktigaste valfrågorna.

Indiska medier har beskrivit det som just nu pågår som en ”demokratikarneval”. Och visst ligger det något i det när 900 miljoner röstberättigade ska göra sina röster hörda. Valet inleddes den 11 april och pågår just nu för fullt i flera faser. Det slutgiltiga resultatet ska vara klart den 23 maj.

Läs mer: Så stort är världens största val

De två huvudkandidaterna är sittande premiärminister Narendra Modi från Bharatiya Janata Party (BJP) och Rahul Ghandi från Kongresspartiet. I valet 2014 vann BJP en jordskredsseger med 282 av 545 mandat, den största majoriteten som något enskilt parti fått på 30 år. Kongresspartiet, som under så lång tid i Indiens moderna historia varit det självklara statsbärande partiet, blev valets stora förlorare med bara 44 platser i parlamentet.

Jämfört med det förra valet har BJP tappat något i stöd, men leder fortfarande. I de senaste opinionsmätningarna från april ser den BJP-ledda partialliansen ut att få en majoritet av rösterna, medan Kongresspartiets allians får ungefär en fjärdedel. Den resterande fjärdedelen är en samling av regionala och obundna partier som kan få en avgörande roll efter valet om BJP-alliansen inte lyckas få egen majoritet utan behöver bygga en bredare koalition av partier.

Men vilka är då de viktigaste frågorna i valet?

Jobb

Som i många val världen över står jobben i centrum. I Indien är nu arbetslösheten den högsta på 45 år. I februari i år låg den på 7,2 procent, jämfört med 5 procent samma månad 2017.

Indiens befolkning på 1,3 miljarder människor är ung – omkring hälften är under 25 år – och varje år ska miljontals människor in på arbetsmarknaden. Opinionsundersökningar visar att bättre arbetsmöjligheter är den enskilt viktigaste frågan för väljarna.

Jordbruk

Omkring hälften av Indiens befolkning livnär sig på jordbruk. 80 procent av dem driver mindre jordbruk på under 2 hektar, och kämpar med stigande kostnader och sjunkande priser för grödorna. Många har också fått sina odlingar förstörda av regn, torka, översvämningar och skadedjur.

Också skuldsättningen är stor hos bönderna. Den svåra situationen för Indiens jordbrukare har skapat en uppmärksammad självmordsvåg. Sedan 1995 har minst 300 000 jordbrukare tagit sina liv.

Såväl Kongresspartiet som BJP gör nu allt för att locka landets många landsbygdsväljare. Den BJP-ledda regeringen beslutade nyligen om ett årligt kontantbidrag till landets småskaliga jordbrukare. Kongresspartiet har lovat kontantbidrag till landets fattigaste familjer.

Säkerhet

I februari, mitt under pågående valrörelse, flyttades fokus till frågan om säkerhet när en självmordsbombare dödade 40 indiska soldater i Kashmir. En militant islamistisk organisation i Pakistan tog på sig terrordådet och konflikten mellan Pakistan och Indien eskalerade snabbt: Indien bombade påstådda terroristläger inne i Pakistan, som svarade med att skjuta ner indiska stridsflyg.

Det har debatterats flitigt i indisk media huruvida den upptrappade konflikten med Pakistan har gynnat premiärminister Modi eller inte. Vissa undersökningar har visat att stödet för Modi ökat efter flyganfallen i Pakistan.

Kongresspartiet har kritiserat BJP för att ta åt sig äran för det indiska flygvapnets operationer i Kashmir och anklagat Modi för att använda landets militär i kampanjsyften.

Religion

Enligt grundlagen är Indien en sekulär nation. Under premiärminister Narendra Modis styre har dock gamla religiösa spänningar fått ökad uppmärksamhet. BJP beskrivs ofta som ett hindunationalistiskt parti och har sina rötter i den högerextrema och hindunationalistiska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS.

Organisationer som Human Rights Watch har larmat om hur företrädare för Modis parti, BJP, uppmuntrat våld mot människor, ofta muslimer, som äter eller handlar med nötkött. Sedan maj 2015 har man dokumenterat hur minst 44 människor, varav 36 muslimer, dödats i sådana attacker. 

BJP har också tagit strid för ett kontroversiellt bygge av ett hinduiskt tempel i Ayodhya, där en moské förstördes 1992 av en militant hinduisk mobb.

Människorättsförsvarare och kritiker till regeringen beskriver årets val som ett vägval för Indien, där en seger för BJP riskerar att innebära fortsatta ökade spänningar mellan landets religiösa grupper och en ännu större utsatthet för dess muslimska invånare.

Axel Kronholm

Fotnot: Texten har uppdaterats. I en tidigare version hade siffran för andelen av befolkningen under 25 år fallit bort.