Go to main navigation

Debattartiklar

 • den 15 oktober 2019
  För oss gröna är det självklart: inga svenska vapen ska sättas i händerna i Erdogans Turkiet, och det är upp till oss att få till ett omedelbart stopp för det. Det är att stå upp medmänskligheten.
 • den 14 oktober 2019
  Sverige arbetar varken med nationell lagstiftning eller deltar i de pågående FN-förhandlingarna om att hålla företag ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter. Därmed kan vi konstatera att mänskliga rättigheter inte är en prioriterad fråga i Sveriges investerings- och handelspolitik, skriver företrädare för en rad civilsamhällesorganisationer.
 • den 25 september 2019
  Behovet av nedrustning och åtgärder för att minska riskerna kring kärnvapen är akut. Sverige måste uttala stöd för FN:s kärnvapenkonvention och ställa höga krav i förhandlingarna. Tiden för tvekan är förbi, skriver bland annat Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.
 • den 19 september 2019
  Livet i havet är akut hotat. Men förhandlingarna om ett ”Parisavtal för haven” kan potentiellt revolutionära vår förvaltning av nära hälften av jordens yta – men Sverige står passiva. Vi kräver nu aktivt engagemang av nya utrikesministern Ann Linde, skriver Greenpeace.
 • den 13 september 2019
  I en tid när hoten mot demokrati och grundläggande fri- och rättigheter ökar runt om i världen, har svenskt utvecklingssamarbete en central roll att spela. Så här tycker vi att regeringen och Sida ska stärka arbetet med demokrati, skriver biståndsorganisationen Forum Syd.
 • den 3 september 2019
  Hiv, aids, malaria, ebola och tuberkulos är ofta vad som lyfts när global hälsa kommer på tals. Men det finns en utmaning som skördar fler dödsfall årligen än nämnda infektionssjukdomar sammanlagt: bristen på kirurgisk sjukvård.
 • den 8 augusti 2019
  När västsaharier firade den marockanska ärkefienden Algeriets seger i Afrikanska mästerskapen i fotboll möttes de av brutalt våld från marockansk polis. Den västsahariska civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara är skyddslös – och världen tittar bort. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.
 • den 28 juni 2019
  Det finns en underton av skarp kritik i OECD:s analys av Sveriges bistånd, trots påståendet att Sverige är duktig men lite udda fågel i biståndsvärlden . Det liknar svaret korrekta och artiga engelsmän ofta lämnar när de anser du talar strunt: ”it’s very interesting”.
 • den 25 juni 2019
  En värld där kärnvapen tillåts existera innebär otroliga risker för både människor och planetens överlevnad. Om Sverige fortsatt vill vara en stark humanitär röst bör regeringen skriva under FN:s konvention mot kärnvapen, skriver företrädare för Grön Ungdom.
 • den 19 juni 2019
  Allt fler arbetstagare mördas när de höjer rösten för vettiga arbetsvillkor. Enligt Global Rights Index, som släpps i dag, dödades 53 fackligt aktiva förra året. Sverige som biståndsaktör måste stärka satsningen på fackens globala arbete, skriver ordförandena för LO, TCO, Saco och Union to Unions kanslichef.
 • den 18 juni 2019
  I dag röstar riksdagen om en vårbudget som sviker världens fattigaste. Återigen ökar avräkningarna från biståndet för att bekosta regeringens skattesänkningar. Helt utan insyn och transparens.
 • den 12 juni 2019
  Lyssna på OECD DAC:s rekommendation och höj förvaltningsanslaget till Sida. Det är inte gratis att förmedla bra bistånd – och det blir inte billigare när syftet är att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Det skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.
 • den 28 maj 2019
  De senaste åren har mens blivit ett hett samtalsämne i det offentliga rummet i Sverige. Men att ”bara” prata räcker inte – utmaningar kopplade till mens är på blodigt allvar och en avgörande faktor i kampen för jämställdhet, skriver Plan International Sverige, The Case For Her och WaterAid på internationella mensdagen.
 • den 21 maj 2019
  När biståndsminister Peter Eriksson besöker Tanzania i veckan måste han klart och tydligt meddela president Magufuli att Sverige inte accepterar en utvecklingssamarbetspartner som inte respekterar sin befolknings mänskliga rättigheter, skriver Civil Rights Defenders.
 • den 16 maj 2019
  En ambitiös genomlysning av den europeiska kolonialismens brott skulle kunna påverka såväl folk som folkvalda i Europa och göra högerpopulismens budskap något mer svårsålt. Det skriver Valter Mutt, kandidat till EU-parlamentet för Partiet Vändpunkt.
 • den 14 maj 2019
  Många har förvånats över hur Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed lyckats förändra så mycket på så kort tid. Det är nu, när de positiva vindarna blåser, som vi som civilsamhälle och kyrka måste agera tillsammans för ett fredligt och demokratiskt Etiopien, skriver representanter från PMU och Act Svenska kyrkan.
 • den 13 maj 2019
  Över fyra miljarder människor har de senaste tjugo åren drabbats av katastrofer som översvämningar, stormar, jordbävningar och torka. Antalet katastrofer ökar och behovet av förebyggande arbete är stort. Sverige måste kliva fram och kräva tydliga åtgärder på katastroftoppmötet.
 • den 29 april 2019
  EU:s frihandelsprogram skulle kunna hjälpa fler länder lyfta sig ur fattigdom, men den protektionistiska vänstern står i vägen. Det skriver Christofer Fjellner, moderat ledamot i Europaparlamentet.
 • den 5 april 2019
  Den föreslagna reformeringen av Indiens skogslagstiftning slår direkt mot landets 100 miljoner skogsboende stamfolk. Det speglar en global trend där mänskliga rättigheter allt oftare åsidosätts för klimatsatsningar, skriver forskaren Marcus Wangel.
 • den 25 mars 2019
  Visst finns stor potential i de afrikanska länderna, men auktoritära ledare står i vägen för utvecklingen. För att lyfta krävs modernisering av såväl politik som lantbruk, skriver Inge Gerremo.
 • den 22 mars 2019
  Den 24 mars uppmärksammas Världstuberkulosdagen. Tuberkulos är den infektionssjukdom som skördar flest liv i världen varje år. Kampen mot tuberkulos måste trappas upp – och det omgående.
 • den 4 mars 2019
  Nätporr med inslag av extrem aggression och våld mot flickor och kvinnor finns i dag ett knapptryck bort i mobiltelefonen för världens unga. Pornografins skadliga inverkan och dess tillgänglighet för barn kräver omedelbara insatser globalt, skriver Plan International Sverige.
 • den 22 februari 2019
  Vi är medvetna om att en flytt av Sida innebär kostnader initialt, det finns alltid kostnader i att bygga samhällsutveckling. Men på sikt tjänar vi på ett sammanhållet samhälle med utjämnade skillnader, skriver kommunalrådet Ebba Östlin (S) och kommundirektören Leif Eriksson.
 • den 19 februari 2019
  Flytten av Sida till Botkyrka lär bli en kostsam och utdragen process. Stina Lundgren (M) och Magdalena Schröder (M) menar därför att regeringen nu måste släppa prestigen och tänka om.
 • den 31 januari 2019
  Sexhandeln på nätet pågår med hjälp av tjänster från Mastercard och Visa. Men företagen menar att ansvaret ligger hos bankerna. Hur ser storbankerna på sitt inlösande uppdrag i förhållande till människohandlare? Det undrar Parul Sharma och Malin Roux Johansson.
 • den 28 januari 2019
  Det är dags att reformera patentsystemet så att världens fattigaste länder får tillgång till klimatvänlig teknik, skriver EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).
 • den 24 januari 2019
  Omröstningen om EU:s handelsavtal med Marocko visade vilka politiker som valde girighet framför rättsprinciper och Västsaharas folk. Kommissionen ville sälja folkrätten för att hålla flyktingar borta från EU – och parlamentet köpte det. Det skriver företrädare för Feministiskt initiativ.
 • den 7 januari 2019
  Vid klimatmötet i Katowice vägrade de rika länderna att bidra tillräckligt till de fattigare ländernas klimatinvesteringar – och frågan kom att bordläggas. Därmed motsatte sig de rika länderna en grundläggande princip för rättvisa.
 • den 14 december 2018
  Politik för global utveckling, PGU, är inte den starka politiska kraft som många hoppades när den antogs för 15 år sedan. Vi kan lära av miljöområdet hur man arbetar för att lösa upp målkonflikter – istället för att befästa dem, skriver företrädare för Svenska kyrkans internationella arbete.
 • den 10 december 2018
  Situationen för miljöförsvarare är alarmerande världen över. På internationella dagen för mänskliga rättigheter uppmanar Naturskyddsföreningen Sverige att stå upp för alla de människor som mördats i kampen för miljön, skriver Karin Lexén.
 • den 7 december 2018
  I senaste avsnittet av Korrespondenterna vinklar SVT utvecklingen av våldet i Sydafrika till rasisternas fördel. De brister därmed i kraven på opartiskhet, anser Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors som nu anmäler programmet till Granskningsnämnden.
 • den 30 november 2018
  När FN nyligen röstade om en deklaration för småbrukares rättigheter röstade Sverige nej. För ett land som annars står upp för mänskliga rättigheter är det här obegripligt, skriver åtta representanter från civilsamhället, jordbrukssektorn och akademin.
 • den 23 november 2018
  Aborträtten hotas av konservativa krafter runt om i världen, så även i Europa. Gröna gruppen i Europaparlamentet fortsätter att stå upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (Mp) inför Europarlamentsvalet nästa år.
 • den 16 november 2018
  Min rapport är en genomgång av alla studier och utvärderingar om budgetstöd som hittills publicerats, och inte enbart baserad på en studie av ”författaren, och några andra utvärderingar” som Luis Larrea skriver.
 • den 8 november 2018
  Dialog om grundläggande frågor som demokrati och mänskliga rättigheter måste integreras i samtliga biståndsformer. Därför tycker jag att det är missvisande när rapporten föreslår undanta budgetstödet från denna dialog, skriver Luis Larrea i en slutreplik om budgetstöd.
 • den 2 november 2018
  Att EBA:s rapport om budgetstöd ensidigt skulle utgå från ett ekonomiskt perspektiv stämmer inte. Budgetstöd har missförståtts och missbrukats och därför blivit oanvändbart – trots att det har stor potential. Det skriver Karl-Anders Larsson, fd Sida-ekonom.
 • den 1 november 2018
  Att analysera budgetstöd endast utifrån ett ekonomiskt perspektiv är missvisande. Det behövs en mer omfattande bild. Dialog om demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption är en avgörande för att åstadkomma ett effektivt bistånd, skriver Luis Larrea.
 • den 24 oktober 2018
  EU och Sverige, samt USA, bromsar FN-förhandlingarna kring ett bindande avtal som tvingar storföretag att respektera mänskliga rättigheter. Sverige bör ta ställning mot de som bygger sina vinster på global rovdrift, skriver EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).
 • den 23 oktober 2018
  Fredsprocessen i Västsahara har länge stått stilla men nu kan en lösning vara i sikte. Det skriver representanter från Kristna Fredsrörelsen och Olof Palmes Internationella Center och vill uppmana Sverige att trycka på i FN:s säkerhetsråd och säkra folkrätten.
 • den 22 oktober 2018
  Humanitära insatser riskerar ofta att förbise, fördjupa och i värsta fall cementera befintliga maktstrukturer. Kvinnors aktiva deltagande bidrar inte bara till effektiv respons, utan även till långsiktig förändring. Det skriver ActionAid och uppmanar alla humanitära organisationer att sätta en feministisk lins på sitt arbete.

Visar 1 av 40 av totalt 337