Go to main navigation

Debattartiklar

 • den 16 juni 2021
  Det är anmärkningsvärt att svenska företag bidrar till att auktoritära ledare ges ökade möjligheter att övervaka och censurera grupper som redan lever under enormt förtryck. Det skriver RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.
 • den 8 juni 2021
  Sveriges insatser i Latinamerika riskerar att förlora kraft utan samordning med EU. Civil Rights Defenders Latinamerikachef, Erik Jennische, ser ett problem med att regeringen valt att utelämna EU i sina fem nya strategier för internationellt utvecklingssamarbete i regionen.
 • den 8 juni 2021
  Export av krigsmateriel ska bara ske till demokratiska stater, inte till offensivt krigförande länder, som till exempel Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, vill att exporten till dessa två länder stoppas.
 • den 7 juni 2021
  Sveriges riksdag bör granska Sveriges samarbete med Colombia, syna prioriteringar och fördöma det pågående våldet, framför allt mot landets unga. Det skriver företrädare för nio svenska organisationer.
 • den 28 maj 2021
  I skuggan av pandemin tvingas allt fler människor leva hungriga, utan mat för dagen. Utvecklingen kan stoppas, med hjälp av världens småbrukare, skriver Malin Flemström, vd för The Hunger Project Sverige.
 • den 19 maj 2021
  Flera AP-fonder må ha minskat sina innehav i de värsta klimatbovarna, men har fortfarande betydande innehav i världens största fossilbolag. Så kan det inte fortgå. Regeringen måste se till så att AP-fonderna lever upp till Parisavtalet, skriver 13 organisationer från civila samhället.
 • den 17 maj 2021
  Det finns inom SSU och Olof Palmes internationella center en Israelfientlig hållning, skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik på en debattartikel av socialdemokratiska företrädare om våldet i Gaza.
 • den 17 maj 2021
  Idag lanserar FN ett nytt globalt ramverk för utbildning för hållbar utveckling. Forskare vid Göteborgs universitet välkomnar initiativet, men ser risker för att ojämlikhet cementeras och att hållbarhetsarbetet kraftigt begränsas.
 • den 11 maj 2021
  Sverige måste trycka på för att fler stater erkänner Palestina, och EU bör granska associationsavtalet med Israel för eventuella avtalsbrott. Det föreslår bland andra den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Evin Incir för att på slut på våldet i Palestina.
 • den 7 maj 2021
  Regeringens nya regionala strategi för samarbete i Latinamerika missar målet. Den saknar beskrivningar av hur Sverige kan bidra till förändring, som till exempel i superkrisens Centralamerika, skriver företrädarna för fem svenska biståndsorganisationer.
 • den 23 april 2021
  Det svenska forskningsbiståndet har de senaste 20 åren minskat stadigt, liksom hälsoforskningens andel av hälsobiståndet. Det skriver forskare vid Karolinska Institutet och Linköpingsuniversitet som, tillsammans med Bill & Melinda Gates Foundation och Världsinfektionsfonden nu vill att anslaget ökar.
 • den 2 april 2021
  Militärens bombningar av civila, skjutningar av demonstranter och dödande av barn i Myanmar måste upphöra. Det internationella samfundet behöver agera för att få slut på våldet, skriver initiativtagarna till kampanjen #SwedenforMyanmar.
 • den 29 mars 2021
  Moderaterna fokuserar på fel saker, slaktar biståndet och låter världens fattiga betala. Det svarar riksdagsledamot Annika Strandhäll (S), Europarlamentarikern Evin Incir (S) och Olof Palmes Internationella Centers generalsekreterare Anna Sundström i en slutreplik om biståndspolitiken.
 • den 22 mars 2021
  Vid ett regeringsskifte vill Moderaterna fokusera biståndet på global hälsa, förvaltning och humanitära insatser. Det skriver partiets riksdagsledamöter Hans Wallmark, Magdalena Schröder och Europaparlamentariker Tomas Tobé i en replik på Socialdemokraternas debattartikel.
 • den 17 mars 2021
  Moderaterna vill "sätta Sverige först” som om Sverige vore en isolerad ö. När fattigdomen och hungern i världen ökar, är det fel väg att gå, skriver Europaparlamentariker Evin Incir (S), riksdagsledamot Annika Strandhäll (S) och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.
 • den 11 mars 2021
  Att Sverige stöttar en EU-lag som ska hålla företag ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter räcker inte. Det menar organisationen Afrikagrupperna som vill att Sverige och EU också stöttar ett FN-initiativ på området.
 • den 5 mars 2021
  Det internationella samfundet måste agera mot Etiopiens premiärminister och mottagaren av Nobels fredspris, Abiy Ahmed. Hans krig i Tigray riskerar att leda till folkmord, skriver statsvetaren och samhällsdebattören Amanch Abdi.
 • den 2 mars 2021
  Ett 50-tal svenska barn lever sedan flera år i fångläger i Syrien, utan intresse från regeringen att ta hem dem. Organisationen Repatriate the children ifrågasätter agerandet och regeringens löfte om att stärka alla barns rätt till en trygg uppväxt.
 • den 22 februari 2021
  Statliga finansiärer, civilsamhällesorganisationer och privata konsulter upprätthåller en projekt- och programtyranni, som hindrar biståndets möjligheter till politisk förändring. Det skriver forskaren David Scott, vid Karlstad universitet.
 • den 15 februari 2021
  Det är dags att fler företag tar ställning mot internationella sportevenemang i diktaturer, som Belarus, som nyligen blev av med ishockey-VM. Det skriver Gulnara Akhundova och Emma Lygnerud Boberg, på International Media Support.
 • den 9 februari 2021
  Medan EU tar fram en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter, sitter den svenska regeringen still. Det är hög tid att agera, skriver Anna Stenvinkel, generalsekreterare på ForumCiv, Sandra Atler, folkrättsjurist på Enact, och advokat Niklas Österberg.
 • den 3 februari 2021
  Trots uttalanden om att vaccin mot covid-19 måste fördelas efter behov står 90 av världens länder helt utan vaccin. Ska pandemin stoppas, måste den svenska regeringen ta sitt ansvar, skriver tidigare utrikesminister Margot Wallström, tillsammans med tre professorer vid Karolinska Institutet, och Läkare utan gränser, Unicef och Amnesty.
 • den 1 februari 2021
  Sveriges regering bör stötta Indiens och Sydafrikas förslag att patent och immaterialrättsskydd ska tas bort från covid-19-vaccin, skriver Vänsterpartiets riksdagsledamöter Yasmine Posio och Lorena Delgado Varas.
 • den 29 januari 2021
  Miljöpartiets språkrörskandidat, Märta Stenevi, vill se ett omedelbart stopp av svensk vapenexport till de stridande parterna i Jemenkonflikten. Tillsammans med partikollegor skriver hon att regeringen måste leva upp till januariavtalet som fastslår att vapenexporten ska stoppas.
 • den 25 januari 2021
  Genom några av Sveriges största organisationer har fattigdomsporren gjort smaklös comeback. Det är ett tecken på en bransch som lider skriande behov av mångfald eller åtminstone en djupare förståelse för den, skriver debattören och grundaren av Mångfaldsrådet, Daniel S. Ogalde.
 • den 19 januari 2021
  Med Donald Trump som president har USA:s arbete mot klimatförändringarna halkat efter. Gröna studenters språkrör, Katarina Folkeson, uppmanar tillträdande president Joe Biden att låta sig inspireras av Sverige.
 • den 22 december 2020
  Trots ett påstått svenskt fokus på Afrika inom det internationella utvecklingssamarbetet verkar engagemanget för kontinenten försvunnit. Med lång erfarenhet av utvecklingsarbete i Afrika efterlyser Inge Gerremo och Göran Hydén ett ökat fokus på regionen.
 • den 14 december 2020
  Sverige kan satsa mer pengar på ett globalt vaccinationsprogram mot covid-19, utan att finansministern ska behöva sova dåligt. I längden vinner Sverige på det, skriver Carl Björkman, Nordenchef för Bill & Melinda Gates Foundation.
 • den 8 december 2020
  Inför utdelningen av Nobels fredspris lyfter forskare inom programmet Agriculture for Food Security 2030 vikten av att Sverige satsar mer bistånd till småskaligt jordbruk. ”Katastrofbistånd räddar liv vid akut nöd, men utrotar inte hunger”, skriver de.
 • den 6 december 2020
  Inom EU diskuteras nu lagkrav på företag för att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljöförstöring från konsumtion. Det är dags att Sverige intar en mer aktiv roll i EU-förhandlingarna, skriver forskare inom forskningsprogrammet Mistra Geopolitics.
 • den 2 december 2020
  Med anledning av kampanjen 16 days of activism påminner Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, om de övergrepp som könsstympning innebär. På grund av pandemin ökar detta våld mot unga flickor, skriver hon.
 • den 30 november 2020
  Det är återigen krig i Västsahara, till stor del på grund av FN:s passivitet. Det är dags för Sverige att stå upp för den internationella rätten, skriver människorättsaktivisterna Ylva Zetterlund och Sanna Ström.
 • den 23 november 2020
  Världen står inför den värsta hungerkrisen på 50 år. Därför måste Sverige fördubbla den andel av biståndet som går till jordbruket, skriver Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, och Eva Åberg, verksamhetschef på Vi-skogen.
 • den 24 november 2020
  Svenska företagsintressen får inte hota mänskliga rättigheter och fred i Colombia. Det skriver representanter för elva svenska civilsamhällesorganisationer på fyraårsdagen av fredsavtalet i Colombia.
 • den 20 november 2020
  Svenska Afghanistankommittén och Rädda Barnen varnar tillsammans med 14 andra organisationer för att det internationella samfundet kan minska biståndet till Afghanistan. ”Vi uppmanar alla att sätta det afghanska folket i centrum.”
 • den 11 november 2020
  När världens biståndsgivare möts för en konferens om Jemen den 12 november är kriget i landet inne på sitt sjätte år. Läkare utan gränser uppmanar givarländerna att se över det humanitära stödet från grunden.
 • den 5 november 2020
  Bakom striderna i Nagorna-Karabach döljer sig mer än 20 år av misslyckade fredsförhandlingar. Det är dags att släppa fram kvinnorna till förhandlingsbordet, skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
 • den 29 oktober 2020
  Det ökade svenska stödet till årets mottagare av Nobels fredspris, WFP, bör även omfatta de två FN-organ som arbetar för en mer långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Det skriver före detta lantbruksråd, Inge Gerremo.
 • den 22 oktober 2020
  Varje dag dör 800 kvinnor i utvecklingsländer under graviditet och förlossning. Veckans Barnvagnsmarsch uppmärksammar behovet av barnmorskor som kan rädda liv, skriver Sidas generaldirektör Carin Jämtin och FN:s befolkningsfond, UNFPA:s vd, Natalia Kanem.
 • den 14 oktober 2020
  Smittspridning av covid-19 kan förhindras genom handtvätt, men miljarder människor kan inte göra det eftersom de saknar vatten och tvål. Därför behövs fler politiska satsningar och mer resurser, skriver WaterAid Sverige och UNICEF Sverige.

Visar 1 av 40 av totalt 447