Go to main navigation

Debattartiklar

 • den 21 februari 2020
  Israels bosättningar på ockuperad mark kränker palestiniernas mänskliga rättigheter. Därför välkomnar vi FN:s databas över företag som är involverade i affärsverksamhet kopplad till bosättningarna, skriver 19 israeliska politiker, diplomater och akademiker.
 • den 6 februari 2020
  Mer än trettio år efter att Sverige var med och tog fram ILO:s konvention 169 för urfolkens rättigheter är det hög tid att Sverige också skriver under. Det hävdar debattörer från FIAN Sverige och Slow Food Sápmi.
 • den 31 januari 2020
  Sveriges regering måste öka trycket på de l änder som inte lever upp till en anstä ndig niv å för mänskliga rättigheter. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect .
 • den 23 januari 2020
  På årsdagen för USA:s beslut att stoppa allt bistånd till icke-amerikanska organisationer som arbetar med säker abort kräver riksdagsledamöter från fyra nordiska länder att Donald Trump river upp beslutet.
 • den 20 januari 2020
  Tre av fyra danskar känner till de 17 globala målen för hållbar utveckling, vilket kan jämföras med knappt varannan svensk. Thomas Ravn-Pedersen, chefredaktör för den danska sajten Verdens Bedste Nyheder förklarar varför Danmark lyckas bättre än Sverige i arbetet med de globala målen.
 • den 18 december 2019
  Sidas opinionsundersökning om det svenska biståndet kommer inte som en chock men måste ses som en varningsklocka. Som civilsamhällesorganisationer måste vi bli bättre på att ta globala utvecklingsfrågor närmare det svenska folket och på att visa resultat av vårt arbete, skriver Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret.
 • den 10 december 2019
  Det är nödläge för klimatet – men också för de människor som försöker försvara vår planet. I dag, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, tänder vi ett ljus för alla dem som mördats i kampen för miljön. Det skriver sju svenska organisationer som kräver ett stopp för morden på miljöförsvarare.
 • den 9 december 2019
  Idag tar Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed emot Nobels fredspris. Samtidigt har läget i landet försvårats och gamla konflikter bubblat upp. Etiopien behöver fortsatt omvärldens stöd för att infria förhoppningarna på Afrikas horn, skriver Act Svenska Kyrkan och PMU.
 • den 5 december 2019
  Ska man nå de allra fattigaste och minska ojämlikhet är det bättre med ett universellt system, och inte ett behovsanpassat, där behövande får ansöka. Det skriver Act Svenska kyrkan i en slutreplik till Sida.
 • den 3 december 2019
  Funktionsnedsatta är särskilt utsatta i väpnade konflikter och humanitära kriser. My Right vill göra det obligatoriskt för alla insatser att särskilt anpassa verksamheten för denna grupp. Men Sida är tveksamma till om det rätt väg att gå, svarar Elizabeth Narrowe, programansvarig specialist på Sida.
 • den 3 december 2019
  Människor med funktionsnedsättning är särskilt utsatta i väpnade konflikter – trots det saknas ett tydligt funktionshinderperspektiv i Sveriges humanitära arbete. Dags för Sida att tänka om, skriver Jesper Hansén och Mia Munkhammar från MyRight.
 • den 25 november 2019
  Att demokratin skulle vara i kris i världen är ett vanligt påstående i debatten. Men att antalet demokratier skulle ha minskat det senaste decenniet stämmer inte – i själva verket har de ökat. Det skriver forskarna Max Rånge och Mikael Sandberg som kartlagt alla länders politiska system år 1789-2019.
 • den 22 november 2019
  Svenska kyrkan menar att Sidas stöd till social trygghet inte når de allra fattigaste. Istället för kontantstöd tycker de att vi bör stödja generella bidrag som riktas till alla medborgare. Men fattigdom har ingen enskild lösning utan kräver en kombination av olika stöd och reformer. Det skriver Ulrika Lång, tf. chef på Sidas enhet för rättvisa och fred, i...
 • den 22 november 2019
  År 2022 är halvvägs till Parisavtalet, halvvägs till Agenda 2030 och 50 år sedan FN:s första miljökonferens i Stockholm. Sverige har här en unik möjlighet att ta globalt ledarskap och koppla upp världen för en digital konferens om klimatet, skriver företrädare för 2022 Initiative Foundation.
 • den 19 november 2019
  Sidas riktade kontantstöd har dålig träffsäkerhet och lämnar en stor del av de allra fattigaste utanför, visar en ny studie. Sverige bör i stället satsa på generella bidragssystem som vi vet fungerar, skriver Erik Lysén och Gunnel Axelsson Nycander från Act Svenska kyrkan.
 • den 13 november 2019
  Att miljoner människor tar sin röst till gatan i Latinamerika beror på att partierna, både till höger och till vänster, inte förmår sköta sitt representativa uppdrag. Partisystemen i Latinamerika måste utvecklas och där kan Sveriges demokratisatsning göra skillnad.
 • den 7 november 2019
  Civil Rights Defenders (CRD) säger att det borde vara lätt att välja demokrati. Men det CRD väljer är inte demokrati, utan att lägga bördor på alla kubanska medborgare, skriver Svensk-Kubanska Föreningen i en slutreplik i debatten om EU:s Kuba-avtal.
 • den 6 november 2019
  Att Svensk-kubanska föreningen tycker att vår kritik om EU:s Kuba-avtal är problematisk beror på att föreningen står bakom det politiska systemet på Kuba – som bygger på avsaknad av yttrandefrihet, organisationsfrihet, rättssäkerhet, maktdelning samt fria och demokratiska val, skriver Civil Rights Defenders i en debattreplik.
 • den 5 november 2019
  EU:s östliga partnerskap har de senaste tio åren utvecklats till ett av EU:s mest framgångsrika initiativ på utrikesområdet. Här är våra prioriteringar för partnerskapets framtid, skriver utrikesminister Ann Linde och biståndsminister Peter Eriksson.
 • den 4 november 2019
  I en längre artikel i Omvärlden den 24:e september vill David Isaksson få biståndsbranschen att lyfta blicken kring framtidens bistånd. Ett välkommet initiativ som tyvärr samtidigt missar målet, då Isaksson paradoxalt nog själv tänker för trångsynt. Det skriver statsvetaren Victor Åström.
 • den 30 oktober 2019
  Civil Rights Defenders bedriver kampanj för att Sverige inte ska sälla sig till den majoritet av EU-länder som vill normalisera förhållandena med Kuba. Det kan leda till ytterligare plågor för kubanerna, skriver Zoltan Tiroler, ordförande Svensk-Kubanska Föreningen i en debattreplik.
 • den 25 oktober 2019
  Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet. Det får inte hända, skriver representanter från nätverket Colombiagruppen, och listar tre åtgärder som Sverige bör vidta för att bidra till en hållbar...
 • den 24 oktober 2019
  Allt utvecklingssamarbete med Bolivias officiella myndigheter bör frysas in till dess att OAS har förklarat att valen i Bolivia gått rätt till. Svenskt bistånd ska inte göda despotism, skriver Martin Ängeby, generalsekreterare för den liberala biståndsorganisationen SILC.
 • den 23 oktober 2019
  Det är nu upp till V och M att avgöra om EU ska ingå ett samarbetsavtal med Kuba, utan att landet genomför demokratireformer. Vi hoppas att partierna tar tillvara denna möjlighet och visar att de står bakom de kubanska MR-försvararna, skriver Civil Rights Defenders.
 • den 22 oktober 2019
  Det är snart dags för Sveriges regering att leverera en ny biståndsstrategi för Ryssland. Regeringen bör utöka stödet, som behövs mer än någonsin, till Rysslands modiga människorättsförsvarare, skriver Östgruppens ordförande Martin Uggla.
 • den 17 oktober 2019
  Under den här veckan äger Världsbankens och IMF:s höstmöte rum. Det är organisationer som haft stort inflytande på utvecklingssatsningar runt om i världen. Nu är det dags att dessa organisationer satsar mer på generell välfärd som gynnar alla, skriver Sara Heikkinen Breitholz (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet.
 • den 15 oktober 2019
  För oss gröna är det självklart: inga svenska vapen ska sättas i händerna i Erdogans Turkiet, och det är upp till oss att få till ett omedelbart stopp för det. Det är att stå upp medmänskligheten.
 • den 14 oktober 2019
  Sverige arbetar varken med nationell lagstiftning eller deltar i de pågående FN-förhandlingarna om att hålla företag ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter. Därmed kan vi konstatera att mänskliga rättigheter inte är en prioriterad fråga i Sveriges investerings- och handelspolitik, skriver företrädare för en rad civilsamhällesorganisationer.
 • den 25 september 2019
  Behovet av nedrustning och åtgärder för att minska riskerna kring kärnvapen är akut. Sverige måste uttala stöd för FN:s kärnvapenkonvention och ställa höga krav i förhandlingarna. Tiden för tvekan är förbi, skriver bland annat Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.
 • den 19 september 2019
  Livet i havet är akut hotat. Men förhandlingarna om ett ”Parisavtal för haven” kan potentiellt revolutionära vår förvaltning av nära hälften av jordens yta – men Sverige står passiva. Vi kräver nu aktivt engagemang av nya utrikesministern Ann Linde, skriver Greenpeace.
 • den 13 september 2019
  I en tid när hoten mot demokrati och grundläggande fri- och rättigheter ökar runt om i världen, har svenskt utvecklingssamarbete en central roll att spela. Så här tycker vi att regeringen och Sida ska stärka arbetet med demokrati, skriver biståndsorganisationen Forum Syd.
 • den 3 september 2019
  Hiv, aids, malaria, ebola och tuberkulos är ofta vad som lyfts när global hälsa kommer på tals. Men det finns en utmaning som skördar fler dödsfall årligen än nämnda infektionssjukdomar sammanlagt: bristen på kirurgisk sjukvård.
 • den 8 augusti 2019
  När västsaharier firade den marockanska ärkefienden Algeriets seger i Afrikanska mästerskapen i fotboll möttes de av brutalt våld från marockansk polis. Den västsahariska civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara är skyddslös – och världen tittar bort. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.
 • den 28 juni 2019
  Det finns en underton av skarp kritik i OECD:s analys av Sveriges bistånd, trots påståendet att Sverige är duktig men lite udda fågel i biståndsvärlden . Det liknar svaret korrekta och artiga engelsmän ofta lämnar när de anser du talar strunt: ”it’s very interesting”.
 • den 25 juni 2019
  En värld där kärnvapen tillåts existera innebär otroliga risker för både människor och planetens överlevnad. Om Sverige fortsatt vill vara en stark humanitär röst bör regeringen skriva under FN:s konvention mot kärnvapen, skriver företrädare för Grön Ungdom.
 • den 19 juni 2019
  Allt fler arbetstagare mördas när de höjer rösten för vettiga arbetsvillkor. Enligt Global Rights Index, som släpps i dag, dödades 53 fackligt aktiva förra året. Sverige som biståndsaktör måste stärka satsningen på fackens globala arbete, skriver ordförandena för LO, TCO, Saco och Union to Unions kanslichef.
 • den 18 juni 2019
  I dag röstar riksdagen om en vårbudget som sviker världens fattigaste. Återigen ökar avräkningarna från biståndet för att bekosta regeringens skattesänkningar. Helt utan insyn och transparens.
 • den 12 juni 2019
  Lyssna på OECD DAC:s rekommendation och höj förvaltningsanslaget till Sida. Det är inte gratis att förmedla bra bistånd – och det blir inte billigare när syftet är att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Det skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.
 • den 28 maj 2019
  De senaste åren har mens blivit ett hett samtalsämne i det offentliga rummet i Sverige. Men att ”bara” prata räcker inte – utmaningar kopplade till mens är på blodigt allvar och en avgörande faktor i kampen för jämställdhet, skriver Plan International Sverige, The Case For Her och WaterAid på internationella mensdagen.
 • den 21 maj 2019
  När biståndsminister Peter Eriksson besöker Tanzania i veckan måste han klart och tydligt meddela president Magufuli att Sverige inte accepterar en utvecklingssamarbetspartner som inte respekterar sin befolknings mänskliga rättigheter, skriver Civil Rights Defenders.

Visar 1 av 40 av totalt 363