Go to main navigation
Amanch Abdi

Amanch Abdi skriver om kurdernas situation i Syrien och uppmanar världen att agera.

Foto: Privat

DEBATT

Afrin blöder och omvärlden har slutat bry sig

Turkiets attacker mot Afrin måste fördömas av Sverige och resten av världen. Sverige måste också använda sin roll i FN för att utföra sanktioner mot Turkiet. Det menar debattören Amanch Abdi.

Terrorsekten IS är krossad i Syrien. Med hjälp av ryska bajonetter är Syriens diktator Bashar al Assad på väg att vinna inbördeskriget. Men i en del av Syrien har trots läget börjat fungera allt bättre - de kurdiska områdena i norr. Där finns nu ett embryo till en demokratisk och sekulär statsbildning.

För Turkiet är de kurdiska framgångarna ett hot och de kallar den kurdiska milisen YPG för terrorister. Den senaste tiden har Erdogans Turkiet attackerat Afrin, en stad i norra Syrien med många kurdiska invånare. Afrin har varit en av de mest stabila och säkra regionerna i Syrien under de senaste fem åren. Vi kurder har kämpat hårt och framgångsrikt med att driva bort IS från området. Turkiets attack är en aggressiv och helt obefogad handling som tagit många civilas liv. Attacken hotar också en fredlig och demokratisk region i ett annars oroligt Syrien.

Enlig Lynn Maalouf som är Amnesty internationals forskningschef för Mellanöstern, har attacken mot Afrin skadat och dödat många civila. Civilbefolkningen lider svårt när turkiskt stridsflyg bombar byar och städer. Amnesty uppger att i samband med den turkiska attacken har minst 93 civila mist livet och 313 personer har skadats. Den humanitära situationen förvärras snabbt.

Ravina Shamdasani, talesperson för FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uppgav fredagen den 16 mars 2018 att "Vi har fått djupt alarmerande rapporter från Afrin i Syrien om civila dödsfall och skador på grund av de flygattackerna." Även UNICEF uttalade sig oroligt om händelserna och hävdade att flera rapporter inifrån Afrin tyder på att många barn har dödats och skadats sedan attackerna mot Afrin började av den Turkiska regimen. Vidare hävdade UNICEF att under de senaste 10 dagarna har  barn och familjer drabbats av svår vattenbrist.

Ryssland och USA som idag verkar i området är helt stillasittande åskådare till Turkiets överfall på oss kurder i Syrien. Hittills har vi inte heller sett ett tydligt fördömande från Sverige regering. Afrin besegrade IS, nu sviks de av omvärlden. Sedan tidigare är vi medvetna om att EU betalar stora summor pengar till Turkiet för att hålla kvar flyktingarna inne i landet. Att Turkiet nu attackerar Syrien gör att fler människor flyr och Turkiet kan på så sätt behålla pressen på EU. Sverige kan inte längre låta Turkiet utöva utpressning mot EU med människors liv som insats. Folket i Afrin behöver vårt stöd och solidaritet. 

Under januari i år hölls ett extrainsatt sammanträde om Turkiets agerande i FN:s säkerhetsråd. Tyvärr ledde det inte till ett fördömande. Det är dags att omvärlden tydligt signalerar att Turkiets oprovocerade aggressioner är oacceptabla. Sverige måste också bli mycket tydligare med sitt fördömande samt använda sin roll i FN för att utföra sanktioner mot Turkiet.

Vi kurder genomlever domedagen, helvetet på jorden och ber om omvärldens ingripande.

Det är inget annat än en stor skam att omvärlden har slutat lyssna på oss.

Amanch Abdi