Go to main navigation
mikael_medtext.jpg

Foto: Tova Jertfelt

REPLIK

Mikael Färnbo – en odräglig pessimist?

16 länder har valt att associera sig med Global Deal. Huruvida det är mycket eller lite kan man ha olika åsikter om. Mikael Färnbo kontrar i en snabbreplik.

Att hävda att första årets resultat för Stefan Löfvens prestigeprojekt Global Deal är ”smått fantastiskt” är faktiskt smått fantastiskt i sig. Utifrån sett är det ganska svårt att kalla 16 – inte ”ett tjugotal” – länder, ett gäng nordiska och internationella fack – vars företrädare förmodligen sedan länge är personligen bekanta med tidigare fackbasen Löfven – och åtta (8) företag för ett smått fantastiskt resultat.

Men det är möjligt att Sundström har rätt i att årets ljumma resultat beror på långa beslutsprocesser och att ett helt gäng länder och företag står och stampar i farstun. Om det stämmer kanske ketchupeffekten kommer under andra året. Men det motsäger ju inte att det första året gått trögt. Trögheten har ju även funnits i regeringskansliet. Varför dröjde det ett halvår innan projektet fick en samordnare och ett kansli? Varför fick SCA ingen återkoppling på sin vilja att ansluta sig? Varför fick Löfven kalla handen av både näringslivstoppar och världsstjärnor?

Men visst, Anna Sundström kanske har rätt. Jag är säkert en sån där trist typ som bara tänker i problemen. En sån där odräglig pessimist som pajar all partystämning på partikansliet.

 

Mikael Färnbo