Go to main navigation
Pasi Huikuri, ledamot i MUF:s internationella kommitté
Oliver Andersson, distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra

Pasi Huikuri och Oliver Andersson på Moderata ungdomsförbundet vill se ett starkare stöd till Taiwan.

Foto: Moderata ungdomsförbundet

debatt

"Låt inte Taiwan bli nästa Hongkong"

EU bör stärka banden till Taiwan. Vi kan inte stå vid sidan av och se ytterligare en demokratisk aktör falla för Kinas aggressiva utrikespolitik, skriver Pasi Huikuri och Oliver Andersson, från Moderata ungdomsförbundet (MUF).

Världen hade länge förhoppningen att en väg mot demokrati för Kina skulle utforma sig efter att landet på 1970-talet började öppna upp sig ekonomiskt efter att i decennier varit en isolerad kommunistisk stat. Åren gick och hoppet om demokratin mörknade. Det blev tydligt att Kina var på väg i en helt annan riktning.

Relationen mellan Kina och USA har gått från kall till djupfryst under året. Kina införde sanktioner mot flera tunga amerikanska politiker, bland dem senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio.

USA svarade med att stänga ned det kinesiska konsulatet i Houston, vilket myndigheter pekat ut som en spioncentral. Kina i sin tur svarade på genom att stänga det amerikanska konsulatet i Chengdu. 

Så har relationen fortsatt under sommaren. En av de största markeringarna mot Kina var att den amerikanska hälsoministern besökte Taiwan i augusti. Det var första gången sedan USA bröt relationerna med Taiwan 1979, som en så högt uppsatt representant för USA besökt landet.

Republiken Kina (Taiwan) ses av Folkrepubliken Kina som en provins i landet. Båda länderna framhäver att det finns ett Kina, men har väldigt olika bilder av vad det är.

Taiwan har av några länge setts som ett experiment, vad som skulle vänta Kina om landet påbörjade en resa mot att bli en demokrati. Det är samma farhåga som gör att Kina varit väldigt tydlig med att Taiwan är en intern kinesisk angelägenhet. För Kina är linjen solklar – återföreningen med Taiwan är ett centralt och upphöjt mål. 

Relationerna mellan länderna har försämrats betydligt det senaste året. Taiwans president Tsai Ing-wen deklarerade förra året att en väg mot självständighet inte är något som hon utesluter. Vidare så sade landets utrikesminister att det under sommaren blivit vardag med kinesiskt stridsflyg nära gränsen och att attacker mot ön simulerats i syfte att förbereda ett potentiellt militärt övertagande av ön.

Efter att vi bevittnat det demografiska folkmordet mot uigurer och Kinas intrång i Hongkong är det viktigare än någonsin att vi tar ställning för ett fortsatt fritt Taiwan. Kina måste veta att vi kommer agera. Vi ska inte låta Taiwan bli nästa Hongkong. 

Sverige och EU bör snarast agera för att normalisera relationerna med Taiwan för att höja tröskeln för kinesiskt agerande mot ön. Vi har tre förslag: 

1. Sverige bör skyndsamt samla allierade i EU och driva på för att EU ska upprätta diplomatiska relationer med Taiwan. En demokrati förtjänar att ha normala relationer med andra demokratier. Ska EU kunna stå med huvudet högt och tala om en friare värld vore det beklämmande om vi samtidigt behandlar demokratier som paria i våra internationella relationer.

2. Taiwan är en av världens största ekonomier. Landet var EU:s 15:e största handelspartner 2018 samtidigt som EU var Taiwans fjärde största. Handeln mellan EU och önationen är värd flera hundra miljarder kronor per år. Vi bör fördjupa handelsrelationerna med sikte på ett frihandelsavtal. Starkare ekonomiska band skickar också en tydlig signal till Kina om att EU ser Taiwan som en självständig och viktig partner.

3. Av de länder som inte erkänner Taiwan är det endast USA som vågar välkomna besök från landet. Det är befängt att Sverige och EU behandlar en demokratisk handelspartner på det sättet vi gör. EU borde bjuda in Tsai Ing-wen för att låta henne tala samtidigt som EU besöker Taiwan och skickar en tydlig signal till Kina att EU inte kommer stå passivt intill och låta Kina inskränka demokratin ytterligare i Asien utan konsekvenser.

Pasi Huikuri, ledamot i MUF:s internationella kommitté
Oliver Andersson, distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra