Go to main navigation
Hanna Lidström

Hanna Lidström är språkrörskandidat för Grön Ungdom

Foto: Privat

debatt

”Låt inte vapenhets sjabbla bort Sveriges roll inom global säkerhetspolitik”

Vapenhets och militarisering leder sällan till fred på lång sikt, snarare förlänger de väpnade konflikter. Istället för att på Folk och Försvar i Sälen fokusera på värnplikt och NATO-medlemskap borde Sverige lägga mer energi på nödhjälp och demokratibistånd, skriver Grön Ungdoms Hanna Lidström 

I dagarna samlas många av Sveriges mest tongivande personer inom försvar och säkerhetsfrågor i Sälen för Folk och Försvars årliga kongress. Terrorgruppen Islamiska staten, IS, framfart berör oss alla djupt, och med en orolig omvärld finns en stor risk att konferensen kommer att fokusera på att hetsa till militär upprustning via värnplikt eller Natomedlemskap.

Det finns en risk att Sveriges potentiellt viktigaste roll i konflikter glöms bort: att bistå med akut nödhjälp och långvarigt demokratibistånd.

Vapenhets och militarisering leder sällan till fred på lång sikt. Det är lätt att förstå den frustration som IS brutalitet väcker och att mångas ryggradsreflex är att de bör bekämpas med stridsflygplan och automatkarbiner.

Det är viktigt att komma ihåg att militära insatser inte så ofta löser som förlänger väpnade konflikter. En stor anledningen till att IS har kunnat bli så starka är att det sedan tidigare vapenhets från USA och Ryssland finns så mycket vapen i området.

Afghanistan är ett annat smärtsamt tydligt exempel på att militära insatser låser in invånarna i konfliktområdena i långvariga krig. Prognosen för en långvarig fred inom överskådlig tid i Afghanistan är otroligt dyster.

Historiskt har Sverige ofta förespråkat pacifistiska och demokratiska lösningar på svåra väpnade konflikter. Nu mer än någonsin är det en ledarroll värd att värna.

Ett av de mest effektiva sätten att motarbeta IS är att minska rekryteringen av nya medlemmar. Trots den inom EU utbredda rädslan för att unga européer ska lockas till IS utgör de flesta som faktiskt tar värvning i gruppen män från Irak och Syrien. Inte för att de brinner för brutal krigföring eller kalifat, utan för att de inte har något val.

Sekulära och demokratiska sunnimuslimer i Irak sitter i en svår rävsax. Centralt minskar sunniters inflytande och hotet om förtryck från en allt mer shiadominerad regering ligger i luften.

Få gillar IS, men det finns inte många alternativ. Att Europa samtidigt stänger sina gränser och låser in människor i konfliktområden är ett perfekt recept för att mota folk i armarna på IS. 

Sverige och biståndsmyndigheten Sida har stor erfarenhet av demokratibistånd. Genom att stötta demokratisk organisering av sunnigrupper kan Sverige spela en viktig roll för att minska IS rekryteringsbas och på sikt skapa ett underlag för stabil fred. Framtidstro är bästa medicinen mot radikalisering.

Behovet av nödhjälp i Syrien. Det behövs mat, vatten och sjukvård. Senast i förra veckan kunde vi läsa i Dagens nyheter om svenska Delal som reste till Syrien för att hjälpa de yazidiska kvinnor som rymt från IS brutala masskidnappningar. Att ge vård till de som blivit förslavade och systematiskt våldtagna är viktigt ur både ett medmänskligt och ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

Det är inte en slump att sexuellt våld mot kvinnor används som krigföring. Att grovt traumatisera kvinnor är det enklaste sättet att splittra familjer och i förlängningen samhällen.

För att bygga upp ett stabilt samhälle igen är kvinnors tillgång till vård, rehabilitering och möjlighet att delta i fredsprocesser avgörande. Det är naivt att tro att bomber är ett effektivare sätt att stoppa konflikter än bistånd och sjukvård. Målet är långsiktig fred.

Sverige har en viktig roll att fylla inom global säkerhetspolitik. Låt oss inte sjabbla bort den i vapenyra.

Hanna Lidström, språkrörskandidat, Grön Ungdom