Öppet brev till Sveriges regering:
"Stöd vidare utredning av omständigheterna kring Dag Hammarskjölds och 15 andra personers död". Det skriver bland andra KG Hammar, Henning Mankell och OmVärldens Anki Wood i ett öppet brev till regeringen.
Vi 24 undertecknade välkomnar varmt Regeringens offentliga ställningstagande att ställa sig bakom kravet på vidare utredning av omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. Personligheter från 17 länder (många av dem tidigare höga FN-tjänstemän och ledande akademiker) riktade i en appell den 17 november en uppmaning till FN:s medlemsstater att besluta om ytterligare utredning av omständigheterna kring flygkatastrofen i Ndola den 17/18 september 1961 då Dag Hammarskjöld och 15 andra personer omkom. FN:s generalförsamling kommer den 15 december att överväga en rapport som en oberoende Hammarskjöldkommission lagt fram. Kommissionen påtog sig under 2012/13 förnyade ansträngningar att söka trovärdiga ytterligare bevis rörande omständigheterna vid denna tragedi.
Rapporten skrevs av fyra framstående och respekterade avgångna jurister från Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Sydafrika som arbetade frivilligt och oberoende av nationella och finansiella intressen. Rapportens slutsats är att saken föranleder ytterligare och fullständigare utredning. Generalsekreterare Ban Ki-moon förklarade i mars i år, i samband med att han delade med sig av kommissionens betänkande ”Dag Hammarskjölds oförlikneliga insatser och offer liksom hans arv inom och bortom Förenta Nationerna tvingar oss att söka hela sanningen om de omständigheter som ledde till hans och de personers som ingick i hans uppvaktning tragiska död.
Den internationella appellen, vars undertecknare inkluderar Martti Ahtisaari och Lakhdar Brahimi, båda för övrigt talare vid den årliga, prestigefyllda Dag Hammarskjöldföreläsningen i Uppsala, tillkännager:” Vi är skyldiga de omkomna, deras familjer och släktingar, och även världssamfundet att göra alla ansträngningar att finna sanningen. Till dem som hävdar att det vore slöseri att se över sådana händelser ur historien vill vi säga att den orättvisa som upplevdes dåförtiden fortfarande ger genljud idag.”
Som stöd till detta internationella initiativ ser med glädje vi undertecknade svenska medborgare till vår regering att ta på sig en ledande roll när det gäller att åstadkomma ytterligare ansträngningar för att finna sanningen. Vi upplever starkt att Sverige har en etisk förpliktelse att visa sitt folk och hela världen att vi är angelägna om att klarlägga så mycket som möjligt om vad som hände vid Ndola, men också för att understryka vår solidaritet och sympati med de svenskar och personer av andra nationaliteter som varje år riskerar och in många fall offrar sina liv i Förenta Nationernas tjänst och för de fredsideal Dag Hammarskjöld representerar.
Vi välkomnar att Sveriges regering kommer att använda sitt inflytande för att försäkra sig om att FN:s medlemsstater svarar upp mot generalsekreterarens appell om frisläppande av ”all relevant documentation”. ”Det kan finnas ytterligare nya bevis” sade generalsekreteraren, ”som av säkerhetsskäl varit och fortfarande är hemligstämplade av flera regeringar ännu 50 år efter händelsen. Jag hoppas att Generalförsamlingen uppmuntrar medlemsstaterna, med tanke på att så lång tid har förflutit, att offentliggöra alla relevanta uppteckningar i deras ägo och i enlighet med respektive nationell lagstiftning.”
Vi hoppas och tror att en svensk ledande roll kommer att samla brett stöd bland andra medlemsstater och gagna vår säkerhetsrådskandidatur. Vi är säkra på att det svenska ställningstagandet kommer att ge upphov till starkt stöd bland svenskar som vi själva. Dag Hammarskjölds namn har fortfarande, och med rätta, en stark lyskraft.
Undertecknade:
Lasse Berg
Författare
Ove Bring
Professor emeritus i folkrätt
Terry Carlbom
Tidigare International Secretary, International PEN, London
Marika Griehsel
Journalist och dokumentärfilmsregissör
Bengt Gustafsson
Professor emeritus, Uppsala universitet
KG Hammar
Ärkebiskop emeritus i Svenska kyrkan
Anders Hellberg
Journalist och författare
Göran Hyden
Professor emeritus, styrelseordförande i Dag Hammarskjölds minnesfond 2005-08
Christer Jönsson
Professor emeritus, Lunds universitet
Birgitta Karlström Dorph
Ambassadör
Henning Mankell
Författare
Henning Melber
F.d. verksamhetschef vid Dag Hammarskjölds minnesfond
Thandika Mkandawire
Professor and Chair, African Development, London School of Economics and Political Science
Peter Nobel
F.d. generalsekreterare I Svenska Röda Korset
Jan Axel Nordlander
Sveriges f.d. ambassadör för mänskliga rättigheter
Alex Obote-Odora
Tidigare Chief of Appeals and Legal Advisory Division/Office of the Prosecution, United Nations International Criminal Tribunal for Rwanda
Stina Oscarson
Regissör och fri skribent
Rolf Rembe
Tidigare General Secretary of the International Federation of Actors (FIA)
Sten Rylander
Ambassadör, författare och ordförande i Forum Syd
Pierre Schori
Tidigare kabinettssekreterare, biståndsminister och chef för Sveriges FN-representation i New York.
Peter Wallensteen
Professor, freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet och University of Notre Dame
Peter Weiderud
Förbundsordförande, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet
Anki Wood
Chefredaktör OmVärlden
Pål Wrange
Professor i folkrätt, Stockholms