Go to main navigation
 Jacqueline Moudeina

 Jacqueline Moudeina

Foto: Karl Gabo

DEBATT

Slutet på en 20-årig mardröm i Tchad

“Jag är övertygad om att rättegången mot Hissène Habré blir en vändpunkt för rättvisan i Afrika, och att den innebär slutet på de omfattande och kontinuerliga kränkningarna i Tchad”. skriver Jacqueline Moudeina, jurist från Tchad och mottagare Right Livelihood-priset 2011.

För oss från Tchad är det här slutet på en mardröm efter att vi i över 20 år dagligen tvingats leva sida vid sida med våra plågoandar utan att veta om de skulle kunna åtalas. Många av dem innehar fortfarande inflytelserika positioner, vilket gör dem mycket farliga för de som tidigare drabbats av deras grymheter, liksom de som nu för deras talan.

Många har fått sätta livet till utan att ha fått någon upprättelse. Det är därför en stor seger för oss att vår uthållighet och beslutsamhet nu ger resultat: 20 av Habrés medbrottslingar har fått straff på mellan 5 års fängelse och livstid. Det är en viktig lärdom för dem som fortsätter att blint förfölja sitt folk och det visar att straffriheten inte längre har någon plats i Tchad.

Nästa månad ställs den tidigare presidenten Hissène Habré inför rätta vid en specialdomstol inrättad av Afrikanska unionen.  Habré styrde min barndoms Tchad från 1982 till slutet av 1990 och hans regim var ett fullständigt skräckvälde.  Han bildade polisstyrkan DDS som snabbt utvecklades till en förtryckarapparat, och enligt en sanningskommission som inrättades av Tchads regering 1992 dödade DDS 40 000 personer.

Enligt Human Rights Watch är det här första gången en ledare för ett land ställs inför rätta i ett annat land för anklagelser om brott mot mänskligheten. Det blir också det första målet enligt universell rättspraxis som går vidare till rättegång i Afrika.

Sedan oktober 2000 har vi kämpat med att anlita undersökningsdomare i Tchad och överlämnat 57 åtalspunkter och en kollektiv stämning mot Hissène Habrés viktigaste medarbetare och medbrottslingar.

De två processerna, i Senegal och Tchad har varit en lång och hård kamp. I Senegal försökte den tidigare presidenten Abdolulaye Wade förhindra att Habré blev åtalad och vägrade dessutom att lämna ut honom till Belgien så att han kunde åtalas där. Och i Tchad var domstolarna ointresserade av våra ansträngningar att få anhängarna till den tidigare diktatorn åtalade.

I och med valet av den nuvarande senegalesiske presidenten, Macky Sall, förändrades emellertid situationen. Förhandlingar mellan Senegal och Afrikanska Unionen avslutades med en överenskommelse om att specialdomstolen Extraordinary African Chambers, EAC, skulle inrättas. Domstolen fick i uppdrag att åtala Habré och alla andra som begått brott under hans tid som president. Specialdomstolens undersökningsdomare sände fyra undersökningskommissioner till Tchad under utredningen av offrens vittnesmål.

Jag tror starkt på kampen mot orättvisa och jag är övertygad om att de män och kvinnor som jag försvarar varit uppfyllda av samma känsla under denna tjugoåriga kamp för rättvisa. De kände sig övergivna av sitt land Tchad som aldrig erkände deras ställning som offer eller gav dem en offentlig ursäkt. När jag stod inför Habré, tillsammans med två offer och undersökningsdomarna under ett konfrontationsförhör, tog jag på mig att vara en röst för de otaliga människor som annars inte skulle haft någon röst.

För mig, och säkerligen för många andra försvarare av mänskliga rättigheter, är straffriheten den största orsaken till brott mot de mänskliga rättigheterna. Jag är övertygad om att rättegången mot Hissène Habré blir en vändpunkt för rättvisan i Afrika, och att den innebär slutet på de omfattande och kontinuerliga kränkningarna i Tchad. Den kommer att bidra till att ledare i andra afrikanska länder slutar att utrota kritiker och meningsmotståndare och börjar respektera det folk de är satta att leda.

Jacqueline Moudeina, jurist från Tchad som kämpar för mänskliga rättigheter på alla nivåer i Tchad och internationellt. Hon fick Right Livelihood-priset 2011.

Översättning från engelska: Elisabet Flodin

Läs en längre version av artikeln på engelska här.