Go to main navigation
debatt_CRD_Jennische_Pettersson.jpg

När den svenska riksdagen under veckorna som kommer ska ta ställning till EU:s Kuba-avtal kan den antingen rösta med den kubanska regeringen, eller följa de 391 demokratiaktivisternas uppmaning om att inte rösta för avtalet förrän demokratiseringen inletts, skriver Anders L Pettersson och Erik Jennische från Civil Rights Defenders.

Foto: David Lagerlöf, Civil Rights Defenders

DEBATT

Svensk-kubanska föreningen har aldrig kritiserat människorättskränkningar på Kuba

Att Svensk-kubanska föreningen tycker att vår kritik om EU:s Kuba-avtal är problematisk beror på att föreningen står bakom det politiska systemet på Kuba – som bygger på avsaknad av yttrandefrihet, organisationsfrihet, rättssäkerhet, maktdelning samt fria och demokratiska val, skriver Civil Rights Defenders i en debattreplik.

Zoltan Tiroler och Svensk-kubanska föreningen skriver i Omvärlden att Civil Rights Defenders driver ett ”korståg” mot Kuba eftersom vi tycker att den kubanska regeringen ska genomföra demokratiska reformer innan EU:s avtal med landet börjar gälla.

Vi tar lätt på den kritiken. Vår kritik riktar sig inte mot landet utan mot de människorättskränkningar som den kubanska regeringen är ansvarig för sedan mer än 60 år.

Förvärrad människorättssituation

Sedan EU och Kuba undertecknade avtalet 2016 har människorättssituationen på Kuba förvärrats utifrån två aspekter:

För det första har förtrycket av människorättsförsvarare ökat dramatiskt. Två aktivister vi samarbetar med, Maria Elena Mir Marrero och Luis Manuel Otero Alcántara, har gripits flera gånger de senaste månaderna och hotats med långa fängelsestraff. Amnesty utnämnde helt nyligen fem samvetsfångar på Kuba, men påpekade att dessa sannolikt bara är en bråkdel av alla som är fängslade på grund av sina åsikter.

För det andra har den kubanska nationalförsamlingen antagit en ny konstitution. Texten är modernare än den förra, men bygger precis samma enpartisystem där kommunistpartiet står över såväl staten som samhället. Det finns inga demokratiska ambitioner i den kubanska regeringen.

Ifrågasätter inte Kubas politiska system

Att Svensk-kubanska föreningen tycker att vår kritik är problematisk beror på att den står bakom det politiska systemet på Kuba, som bygger på avsaknad av yttrandefrihet, organisationsfrihet, rättssäkerhet, maktdelning samt fria och demokratiska val. Föreningen har aldrig kritiserat människorättskränkningar på Kuba och har sedan den grundades på 1960-talet samarbetat nära med det Kubanska institutet för vänskap mellan folken, den institution på Kuba som organiserar internationella brigader till landet från ”vänskapsföreningar" runt om i världen. Föreningen har också, precis som alla officiella organisationer på Kuba som främsta mål i stadgarna "att stödja den socialistiska revolutionen på Kuba”.

Föreningens stöd till EU:s Kuba-avtal beror på att avtalet inte ifrågasätter Kubas politiska system. I EU:s utrikestjänsts årsrapport om mänskliga rättigheter och demokrati i världen för 2016, beskrivs Kuba till och med som ”en enparti-demokrati.” EU ställer i dag inga krav på demokratisering på Kuba. Det var en förutsättning för att Kuba skulle skriva på avtalet.

Välja demokrati borde vara lätt

I somras skrev 391 kubanska människorättsförsvarare ett öppet brev till den svenska regeringen och förklarade att avtalet inte ska godkännas förrän regeringen slutat förtrycka civilsamhället och genomfört demokratiska reformer. I ett samhälle där varje motstånd mot regeringen kan leda till ett långt fängelsestraff är 391 ett imponerande antal.

När den svenska riksdagen under veckorna som kommer ska ta ställning till avtalet kan den antingen rösta med den kubanska regeringen, eller följa de 391 demokratiaktivisternas uppmaning om att inte rösta för avtalet förrän demokratiseringen inletts. Vi tycker att valet borde vara lätt.

Anders L Pettersson, Executive director, Civil Rights Defenders. 

Erik Jennische, programchef, Latinamerika, Civil Rights Defenders.