Go to main navigation
Lena Ag

Lena Ag är generalsekreterare för Kvinna till kvinna. Bilden till höger visar kvinnorättskämpar i Bagdad. 

Foto: Ester Sorri/ Larisa Epatko, Wikimedia Commons

DEBATT

Sverige måste försvara kvinnors rättigheter i Mellanöstern

IS framfart i Syrien och Irak påverkar kvinnors livssituation långt utanför konfliktens epicentrum. Över hela Mellanöstern oroar sig kvinnorättsförsvarare för IS framfart och inflytande, skriver Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.

Med fasa har vi hört berättelserna om kvinnorna i Irak och Syrien som tillfångatagits, våldtagits och tvingats att konvertera. Kvinnor och kvinnors kroppar används systematiskt som vapen i krig. Det är effektivt, det är billigt och det är tyvärr inget nytt. Bara ryktet om övergreppen har drivit människor på flykt och rensat hela samhällen på invånare.

Kvinna till kvinnas samarbetsorganisation Warvin, som bland annat arbetar med att stödja våldsutsatta kvinnor inom den yezidiska minoriteten, fick sitt kontor i staden Sinjar stormat av IS i början av augusti. Personalen var bland dem som flydde till bergen med bara kläderna på kroppen. I dag är de själva flyktingar i irakiska Kurdistan. Familjemedlemmar är försvunna och befaras vara i händerna på IS. Flera i personalen bor i ofärdiga hus som saknar väggar och fönster. Ingen vet om de alls kommer kunna återvända till sina hem. Samtidigt fortsätter Warvin oförtrutet att arbeta. Man samlar vittnesmål från flyktinglägren och rapporterar om kvinnornas utsatta situation och akuta behov av skydd, vård och stöd.

En libanesisk vän skriver till mig i förtvivlan att hon aldrig har varit så orolig som hon är nu. ”Vi har kämpat i många år mot otroliga hinder men IS framfart sätter saker och ting i ett helt nytt ljus,” skriver hon. IS framfart påverkar kvinnors livssituation långt bort från epicentrum av konflikten. Att ensidigt fokusera på IS brutalitet är att förenkla vad utvecklingen får för konsekvenser för regionens kvinnor. Samtidigt som det i det dagliga livet sker så många mänskliga katastrofer att det är svårt att ta in.

Samtidigt lyser kvinnor med sin frånvaro i de rum där den politiska lösningen måste sökas. Internationella samfundet är överens om vikten av att ge stöd till en inkluderande irakisk regering för att motverka sekterismen i regionen. I september presenterade också Iraks nya premiärminister Heider al-Abadi en regering som består av personer med olika religiös och etnisk tillhörighet. Men den inkluderar inte kvinnor. Av de tjugofyra nya ministrar som internationella samfundet hoppas ska kunna skapa stabilitet är endast en kvinna. Känns det igen? Kvinnor är offer för krig och konflikt men när det väl gäller och politiken ska formas stängs de ute.

Det räcker inte att lyfta fram kvinnor som offer. Kvinnor måste också få en verklig chans när den politiska makten fördelas. Kvinnoorganisationer i konfliktområden får ofta höra att det inte är ”rätt tid” för kvinnors rättigheter – först måste våldet upphöra och fredsavtal slutas. Men vi vet av erfarenhet från andra allvarliga väpnade konflikter, till exempel i Liberia, på Nordirland och nu senast i Indonesien, att kvinnliga politiker och kvinnorättsförsvarare ofta spelar en konstruktiv roll när det gäller att  motverka våld och sekterism och att verka för fred. Detta har även FN:s säkerhetsråd uppmärksammat ett flertal gånger.

Sverige bör utnyttja sina goda förbindelser med Irak för att understryka vikten av att kvinnors rättigheter respekteras och att kvinnor är representerade politiskt. Flyktingkvinnors särskilda utsatthet måste beaktas. Kvinnor måste vara involverade i det sköra arbetet för en hållbar och långsiktig fred.

Lena Ag, Generalsekreterare Kvinna till kvinna