Go to main navigation
Berta_Cáceres,_manifestación_en_Washington,_2016-03-04.jpg

Foto: Slowking

debatt

Två år efter mordet på Berta Cáceres - nu måste straffriheten få ett slut

Den stora internationella uppmärksamheten på det brutala mordet på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i Honduras har långsamt fått rättvisans kvarnar att börja mala. Tillsammans med den privata sektorn kan vi tvinga stater som Honduras att ta sitt ansvar. Det skriver Anna Tibblin på We Effect.

Två år har gått sedan mordet på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i Honduras. På årsdagen greps en högt uppsatt chef på vattenkraftsbolaget DESA, misstänkt för att ha planerat mordet. Men ännu är vägen till rättvisa lång. Sedan år 2010 har minst 120 människor mördats i Honduras för att ha tagit ställning mot damm- och gruvbyggen, avskogning eller jordbruk på deras mark.

Berta Cáceres var en av de viktigaste ledarna för urfolkens rättigheter, miljön och de mänskliga rättigheterna i Honduras. Som grundare och samordnare för Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (Copinh) – en av We Effects partnerorganisationer i landet – försvarade Berta Cáceres urfolket Lencas rättigheter och territorium mot energiprojekt som dammbyggen och gruvor.

Det var denna strid som tog hennes liv. Natten mot den 3 mars 2016 mördades hon brutalt i sitt hem.

”Neutralisera och eliminera”

Enligt en oberoende rapport framtagen av El Grupo Asesor Internacional de Personas Expertas (GAIPE), presenterad hösten 2017, var mordet på Berta Cáceres en del av en större strategi för att ”kontrollera, neutralisera och eliminera” hinder för utvecklingen av energiprojektet Agua Zarca. Flera chefer och säkerhetspersonal på företaget DESA som leder bygget, samt högt uppsatta statliga tjänstepersoner och säkerhetspersonal, pekas ut som delaktiga i planeringen och genomförandet av mordet.

David Castillo, som greps på årsdagen av mordet, misstänks för att ha varit hjärnan bakom mordet och för att ha försett de åtta gärningsmän som står åtalade med logistik och andra resurser. Han är också nära släkt med en högt uppsatt politiker.

Straffriheten måste få ett slut

We Effect välkomnar gripandet. Det är en viktig markering att de som stod bakom förföljelsen av Berta och mordet på henne inte är undantagna rättvisan. Vi hoppas också att fler aktörer utreds och hålls ansvariga för mordet. Straffriheten som kännetecknar brotten mot aktivister och människorättsförsvarare måste få ett slut. Som Berta Cáceres dotter Bertita säger: ”Det är endast när de som är ytterst ansvariga för denna typ av brott döms, som vi kan garantera att de inte upprepas”.

I ett våldsamt land som Honduras är hot och våld vardag för människorättsaktivister. Dessa brott måste upphöra, och de som är skyldiga åtalas. Men för våra partnerorganisationer är det också viktigt att det internationella samfundet reagerar – inte bara biståndsgivare utan också den privata sektorn som ofta även företräds av internationella investerare.

Investerarna borde aldrig varit där

I fallet Agua Zarca drog sig både den kinesiska byggföretaget och de två finansiärerna Nederländska utvecklingsfonden och Finländska industrifonden (Finnfund) ur projektet efter mordet på Berta Cáceres – men de borde inte ha varit där alls. Vi hoppas att fallet får effekt på svenska och internationella företags uppförandekoder och investeringspolicyer, så att dessa projekt aldrig ens kan påbörjas med deras finansiering.

We Effects partner är inte alltid negativa till energiprojekt som kan leda till utveckling – hittills har dock ingen konsultation hållits med urfolksrepresentanter angående investeringar som påverkar deras rättigheter. En liten tröst i sammanhanget är att anhållandet av Castillo förmodligen är en följd av den enorma uppmärksamhet mordet på Berta Cáceres har fått och fortsätter att få internationellt.

Staten måste ta sitt ansvar och ställa krav på sina samarbetspartners, så att man inte investerar i projekt som hotar urfolkens rättigheter.

Men till dess måste vi fortsätta stötta de som kämpar för sina rättigheter, de som med sina liv som insats fortsätter att kämpa för en rättvisare värld.

Anna Tibblin, internationell chef We Effect