Go to main navigation
Mesfin Negash, programchef Östafrika och Afrikas horn på Civil Rights Defenders

Mesfin Negash

Foto: Civil Rights Defenders

debatt

”Upp till bevis Sverige!”

Samtidigt som Sverige dubblade biståndet till Etiopien och tog emot landets utrikesminister rapporteras om att över 200 demonstranter dödats från november till mars. Nu måste biståndsminister Lövin svara på hur regeringen ska se till så att Sveriges strategi för mänskliga rättigheter i Etiopien får effekt. Det skriver Mesfin Negash, programchef Östafrika och Afrikas horn på Civil Rights Defenders.

Det har gått 25 år sedan den nuvarande regeringskoalitionen tog makten i Etiopien med löften om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. En kvarts decennium senare väntar det etiopiska folket fortfarande på demokratiska reformer, rättsäkerhet och yttrandefrihet. Hundratals bloggare, journalister, oppositionspolitiker och människorättsförsvarare sitter fängslade på politiska grunder.

Nyligen välkomnades den etiopiska utrikesminstern Tedros Adhanom med öppna armar i Stockholm av bland andra utrikesminster Wallström, näringsminister Damberg och biståndsminister Lövin. I mars meddelade regeringen att biståndet till Etiopen fördubblas under 2016-2020. Etiopen är det mest välbesökta afrikanska landet av svenska statsråd det senaste året. Statsministern besökte Etiopen inte mindre än tre gånger inför beslutet om det höjda biståndsanslaget.

Trots landets tillväxt beräknas cirka 20 miljoner etiopier vara beroende av humanitärt bistånd. Just nu hotar en svältkatastrof över 18 miljoner människor i den värsta torkan i landet på minst 50 år. Samtidigt visar den etiopiska regeringen ingen som helst politisk vilja till förändring, och har inte tagit några avgörande beslut för att ta landet i en positiv riktning.

De få oberoende organisationer som fortfarande kan arbeta i Etiopien lever med ständiga hot om att stängas ner då finansiering för rättighetsarbete stoppas genom en rad olika politiska beslut. Inga organisationer som jobbar med några som helst rättighetsfrågor får ta emot mer än tio procent av sin årliga inkomst från externa finansieringskällor. Det spelar ingen roll om organisationen jobbar med barns rättigheter, funktionsnedsattas rättigheter eller utbildning om deltagande i val. Den etiopiska regeringen har lyckats väl med sin balansgång mellan att fortsatt livnära sig på utländskt bistånd, samtidigt som oberoende organisationer som jobbar för en demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter effektivt har stoppats.

Biståndsminister Lövin kommenterade det höjda biståndsanslaget till Etiopien genom att understryka att det finns ett ”enormt behov av att stärka mänskliga rättigheter” i Etiopien. Både internationella och nationella organisationer som försöker stötta en demokratisk utveckling och stärka mänskliga rättigheter i landet håller med. Enligt regeringens strategi för Etiopien ska biståndet för mänskliga rättigheter gå till grupper vid sidan av den etiopiska statsapparaten. Givet verkligheten för det civila samhället i Etiopien och ett stadigt hårdnande klimat för oberoende organisationer så måste biståndsminister Lövin nu svara konkret på hur regeringen ska se till att Sveriges strategi för mänskliga rättigheter i Etiopien ska säkerställas. Även om det blir besvärligt när portarna på utrikesdepartementet öppnas för att ta emot besökare som utrikesminster Tedros Adhanom.

Samtidigt som Sverige dubblade biståndet till Etiopien rapporteras om över 200 dödade demonstranter från november till mars, många av dem ungdomar som med fredliga medel protesterade mot regeringens planer att överta mark i Oromiaregionen. Regeringens markövertagande skulle innebära att jordbrukare tvångsförflyttas. Ingen har ställts till svars för våldet och det har inte tillsatts någon utredning. 

För att det höjda biståndet inte ska bli bortkastade resurser så måste tydliga krav ställas på Etiopiens regering. Den ”kontinuerliga dialog med Etiopiens regering” som biståndsminister Lövin hänvisar till har uppenbarligen hittills inte haft någon effekt på situationen för mänskliga rättigheter i landet.

 

Mesfin Negash