Go to main navigation

Krönikor

 • den 17 april 2019
  Rohingyer i Myanmar tynar sakta bort i läger i brist på tillräcklig näring och sjukvård. Samtidigt prioriterar ofta internationella aktörer goda relationer med myndigheterna framför att lyfta nödvändig kritik. Är det inte dags att ta bladet från munnen? skriver Magdalena Vogt.
 • den 12 april 2019
  Vad tänker du på när du tänker på Irak? Inbördeskrig, Saddam Hussein och olja? Med hjälp av luftballonger har filmen ”Ovan Babylon” som mål att förmedla en alternativ bild av Irak. Något som filmskaparna har lyckats med, skriver Louise Gårdemyr.
 • den 2 april 2019
  När den första omgången av presidentval i Ukraina är avklarad lutar det åt en Trump-lik vinnare. Volodymyr Zelenskys hätska kampanj på sociala medier fick gensvar i valet, något som också har splittrat Ukrainas befolkning, skriver Alona Melnyk, journalist från Ukraina.
 • den 14 mars 2019
  Agenda 2030-delegationen slår huvudet på spiken i sitt slutbetänkande. Men är detta något nytt? Svar: nej! I grunden påminner det om PGU (Politik för Global Utveckling) som aldrig riktigt implementerats trots att det antogs för 16 år sedan, skriver Mikael Botnen Diamant, konsult i utvecklingsfrågor.
 • den 13 mars 2019
  Miljökämpen Berta Cáceres hade humor och kunde berätta om hoten så att alla gapskrattade. Nu, tre år efter mordet, måste vi prata mycket mer om det krypande utrymmet för demokratin som liknar berättelsen om den kokande grodan, skriver Anna Tibblin på We Effect.
 • den 5 mars 2019
  I den libanesiska filmen Kapernaum är kaos inte granne med Gud. Det är en nödvändig film som gör det omöjligt att blunda för det mänskliga misslyckande vi vadar omkring i, skriver Ylva Bergman.
 • den 1 mars 2019
  Först trodde han att det var ett skämt. Men efter ett år i fängelse i Myanmar har den nyazeeländske killen, som beskrivits som en typisk ’dude’, slutat skratta för länge sedan. Hans coola Buddha visade sig vara något helt annat än han trodde.
 • den 22 februari 2019
  De som ska leva med det kubanska samhällets nya fundament tycks inte lika benägna som den kutryggiga damen att rycka fram retoriska strykjärn till revolutionens försvar. Det skriver frilansjournalisten Karin Elfving om söndagens omröstning på Kuba.
 • den 21 februari 2019
  Över tre miljoner människor har flytt Venezuela sedan 2014. Läraren Nadia Quinones, som bor i Peru, berättar om sitt möte med en av dessa flyktingar och hans kamp för överlevnad.
 • den 10 januari 2019
  Medvetna satsningar på kultur har lyft Brasiliens musik, konst och film till stora framgångar och fyllt en viktig funktion i kåkstäder och för landets fattiga. Men i Brasiliens nya regering finns inte kulturdepartementet kvar, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 5 december 2018
  Tillsammans med tre norska väninnor har Lotta Velin, Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s klimattoppmöte, kört elbil till klimattoppmötet i Polen. Nu förväntar de sig att politikerna levererar.
 • den 3 december 2018
  Om vi bör sätta målet till 1,5 eller 2 graders uppvärmning är som att diskutera om vi ska åka till Mars eller Jupiter. I verkligheten är vi inte på väg till någon av dem – utan till ett mycket dystrare ställe.
 • den 21 november 2018
  Kvinnor i Jemen rekryteras som soldater, men utesluts från det politiska samtalet för att få slut på konflikten. Nu måste kvinnorna in i fredsprocessen, skriver Afrah Nasser.
 • den 15 november 2018
  20 november 2018 är det 29 år sedan barnkonventionen kom till. Grattis på födelsedagen, barnkonventionen! Nästa år blir vi trettio år gamla, du och jag.
 • den 25 oktober 2018
  På söndag kan Brasilien få en president som menar att militärdiktaturens enda fel var att den inte mördade tillräckligt många vänsteraktivister. Nu förbereder sig mina brasilianska vänner på det värsta, skriver Ana Valdés.
 • den 19 september 2018
  Dagens unga är den största ungdomsgenerationen någonsin. Våra ödesfrågor är också världens ödesfrågor – och Agenda 2030 i förlängningen vår överlevnadsguide. Nu måste unga få ta plats i arbetet med de globala målen, skriver Henrietta Flodell, Sveriges ungdomsrepresentant till FN.
 • den 23 augusti 2018
  En för många viktig ledare och förebild har nyligen gått bort. För Anders Nordström, idag ambassadör för global hälsa, kom Kofi Annan att betyda mycket - både för världens utveckling och som kollega.
 • den 17 augusti 2018
  En av de platser som vi svenskar tycker mest om att besöka är den spanska staden Málaga i Andalusien. Trots många migranter finns här inget parti som anspelar på xenofobi, välfärdsfrågor ställs sällan i motsats till invandring. Det mångkulturella Málaga kan visa vägen in i postmigrationens era, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 8 augusti 2018
  En hyllad bild – men också en bild som visar brist på mångfald. Det offentliga Sverige står inför en utmaning att förstå mångfaldsgrunderna och måste lära sig av näringslivet, skriver människorättsjuristen Parul Sharma.
 • den 6 juli 2018
  På ytan var allt som vanligt under årets Almedalsvecka, detta vuxendagis som för många en belöning för ett långt år av politiskt vardagsslit. Men det finns en elefant i rummet som ingen gärna vill kännas vid, än mindre tala om.
 • den 29 juni 2018
  Om du läser detta antar jag att du jobbar på en internationell organisation, en NGO, du är engagerad i en folkrörelse, du har rest och sett världen och du är självklart för demokrati. Men hur kommer du agera i sommar när du träffar de 30 procent av väljarkåren som du annars inte träffar?
 • den 20 juni 2018
  Kalla mig nörd, men när regeringens handlingsplan för Agenda 2030 kom förra veckan var det lite som julafton mitt i juni. Julklappen kom – och allt jag fick var sida efter sida om vad regeringen redan gör. Det skriver Mikael Botnen Diamant, konsult i utvecklingsfrågor.
 • den 15 juni 2018
  OmVärlden publicerade en svart knytnäve på twitter, och då blockerades den. När redaktionen testade att byta ut den mot en vit näve gick det igenom.
 • den 12 juni 2018
  En historisk resolution i FN, som drevs fram av bland annat Sverige, erkänner för första gången kopplingen mellan konflikt och utbredd hunger i världen. Resolutionen ger hopp i kampen mot hungern. Det skriver Muhannad Hadi, WFP:s regionala direktör för Mellanöstern, Nordafrika, Centralasien och Östeuropa.
 • den 4 juni 2018
  Idag är det Världsmiljödagen där årets tema är #beatplasticpollution. Frågan är bara hur? OmVärldens reporter Louise Gårdemyr funderar på skräp och ansvarsutkrävande .
 • den 25 maj 2018
  Fredspristagarna Rigoberta Menchu från Guatemala och Adolfo Perez Esquivel från Argentina är tydliga: utan social rättvisa är det omöjligt att bygga någon bestående fred. Ana Valdés skriver om ett inspirerande möte mellan flera fredspristagare i Uruguay.
 • den 22 maj 2018
  Den 25 maj kan bli en historisk dag för Irland. Ett ja till kvinnors rätt att bestämma över sin kropp kan bryta den fasansfulla behandling som förmörkar landets historia – och sända en viktig signal över världen. Det skriver Christina Zampas, människorättsjurist som kartlagt abortfrågan på Irland.
 • den 11 april 2018
  Idag kom beslutet att de fängslade Reuters-journalisterna ska ställas inför rätta. Sarah Schulman skriver om sin fängslade vän Wa Lone.
 • den 3 april 2018
  Winnie Madikizela-Mandela, en av de stora ikonerna i den sydafrikanska antiapartheidrörelsen, gick bort den 2 april. Diakonias Magnus Walan träffade Winnie ett flertal gånger och beskriver henne som unik och outröttlig i kampen.
 • den 3 april 2018
  Hasta runt, flytta fram och tillbaka, rycka upp en etablerad tillvaro – igen. Helena Thorfinn delar med sig av det kringflackande livet.
 • den 26 mars 2018
  “Hur ska man förhålla sig till ambitionen att bryta mot stereotyper och visa en annan bild av världen, när urvalet av bilder från krig och konflikter inte alltid ger den möjligheten?” skriver Tova Jertfelt, formgivare på Omvärlden.
 • den 13 mars 2018
  De som kan flyr, de som blir kvar våldtas och slaktas. Mårten Löfberg, ansvarig för Sveriges humanitära arbete i landet, skriver om den svåra framtid som väntar de hundratusentals som flytt sina hem.
 • den 9 mars 2018
  När Clas Örjan Spångs familj kom till Burma hamnade han i samma klass som Aung San Suu Kyi, och i en klass som var som landet självt – ett pussel av folkslag och religioner.
 • den 27 februari 2018
  Trots dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter av den saudiledda koalitionen i Jemen fortsätter Sverige att sälja vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Journalisten Afrah Nasser pekar på Sveriges roll i kriget i Jemen inför en riksdagsdebatt om vapenexport.
 • den 30 januari 2018
  I regioner med krig och konflikt "tar männen med sig kriget hem”. Ageranden blir sedan med tiden till värderingar. Men den processen fungerar även åt andra hållet. Beteendeförändringar är nyckeln. Det skriver Luis Lineo, ordförande för MÄN.
 • den 24 januari 2018
  Idag faller domen mot Brasilisens ex-president Lula da Silva. Korruptionsanklagelserna mot Lula da Silva är en del av den strategi som Brasiliens mäktiga överklass har för att bekämpa den arbetarvänliga politik som Lula och Dilma Rouseff fört, skriver Ana Valdés.
 • den 22 januari 2018
  De flesta i biståndsbranschen – och där räknar jag in mig själv – har sannolikt varit oftare på Balkan än i miljonprogramsområden i Botkyrka, vi kan mer om Colombias ursprungsbefolkning än om Sveriges minoriteter. Rätt genomfört kan det här bli riktigt spännande. Det skriver David Isaksson i en kommentar till Sida-flytten.
 • den 12 januari 2018
  När ett helt system samverkar för att förödmjuka och straffa en 16 åring för att hon ”inte känner rädsla” så ger det oss andra ett utmärkt tillfälle att förstå själva kärnan. Bakom dessa välregisserade föreställningar ligger ockupationens stora orättvisa, skriver Amit Gilutz, talesperson för B´Tselem, The Israeli Information Center for Human Rights in the...
 • den 14 december 2017
  Hur går buddhismen och dess icke-våldsbudskap ihop med den etniska rensningen av rohingyer? Helena Thorfinn försöker reda ut bakomliggande orsaker till konflikten i sin sista krönika från Burma.
 • den 19 november 2017
  Det kanske är mumsigt att shoppa exotiska frukter året om, men den globala matindustrin har ödesdigra konsekvenser för småbrukare och vår egen framtid. OmVärldens Tova Jertfelt, om att makten över maten inte kan läggas i individens matkasse.

Visar 1 av 40 av totalt 162