Go to main navigation

Krönikor

 • den 4 maj 2021
  För iranier är censur som svenskarnas förhållande till kyligt väder – det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder – det är bara att anpassa sig. Det skriver den iranska exiljournalisten och författaren Ashraf Bagheri.
 • den 29 mars 2021
  Medan Donald Trump vände Afrika ryggen har Joe Biden på kort tid visat att han vill annorlunda. Den kongolesiska exiljournalisten Joseph R Kafuka hoppas på ökat engagemang för sitt hemland.
 • den 23 februari 2021
  En general från kritaperioden tar makten i Myanmar, men landets unga gör motstånd. Journalisten Jahanara Nuri lyssnar på de ungas vädjan om omvärldens stöd för att slippa rädsla för våld och förtryck.
 • den 30 december 2020
  Ett hiphop-projekt i Uppsala och hiphop mot ungdomsbrottslighet i Senegal borde inspirera Sveriges regering till liknande satsningar. Aktivisten och hiphopspecialisten Ndiaga Diaw, finner lösningar på svenska problem utomlands.
 • den 24 november 2020
  Flickor och kvinnor från Bangladesh hoppas tjäna pengar till familjen när de söker sig till Persiska viken för jobb, men skadas eller dödas. Journalisten och kvinnorättsaktivisten Supriti Dahr har följt flera av kvinnorna i många år.
 • den 14 oktober 2020
  Slå aldrig en kvinna, Gud har redan slagit henne, skriver journalisten och författaren Ashraf Bagheri. I exil från Iran fortsätter hon att bevaka hur iranska kvinnor förföljs och trakasseras i religionens och traditionens namn.
 • den 21 september 2020
  Den kongolesiska exiljournalisten Joseph R Kafuka minns en FN-utredning om grova övergrepp av rwandiska soldater i sitt hemland. En utredning som tio år senare ännu besvärar Rwanda.
 • den 31 augusti 2020
  I exil från hemlandet Bangladesh fortsätter journalisten Jahanara Nuri att bevaka sitt hemland. Hon ser den motståndskraft hennes landsmän byggt upp genom åren, men frågar sig hur länge de kan stå pall.
 • den 6 december 2019
  “Cli-fi” – eller “klimatfiktion”, är en genre som växer. Forskare menar att den också kan få oss att förstå och bry oss mer om vad som händer med vårt klimat. OmVärldens Louise Gårdemyr har botaniserat i populärkulturens klimathylla.
 • den 18 november 2019
  En månad av chilenska protester har lämnat flera döda och tusentals skadade. Våldsdoktrinen, som en gång tvingade tusentals chilenare i exil, lever kvar än i dag. Men i fredags kan situationen ha nått en vändning, skriver svensk-chilenaren och civilekonomen Osiel Ibáñez.
 • den 13 september 2019
  Hundar har länge setts som smutsiga på många platser i världen. När medelklassen växer världen över ingår också en gullig hund i livsstilen och dyra tillbehör. Men vilken hund du väljer definierar också din status, skriver Helena Thorfinn.
 • den 2 september 2019
  När jag tänker på vad som hänt i Colombia det senaste året önskar jag att vi hade en tidsmaskin – som i min sons favoritfilm – för att åka tillbaka till den framtid vi nu distanserat oss ifrån.
 • den 30 augusti 2019
  När vattnet sinar gäller det att hjälpas åt att spara på allt som går. I sin vardag använder OmVärldens reporter Louise Gårdemyr drygt 2000 liter vatten om dagen - på tok för mycket. Hur stort är ditt vattenavtryck?
 • den 22 augusti 2019
  Tusentals barn till migranter har tagits från sina gråtande, förtvivlade föräldrar. Interneringsläger längs gränsen stinker av avföring och smuts. Skribenten Daniel Mathisen vittnar från några av flyktingkrisens mest brutala scener i gränslandet mellan Mexiko och USA.
 • den 17 april 2019
  Rohingyer i Myanmar tynar sakta bort i läger i brist på tillräcklig näring och sjukvård. Samtidigt prioriterar ofta internationella aktörer goda relationer med myndigheterna framför att lyfta nödvändig kritik. Är det inte dags att ta bladet från munnen? skriver Magdalena Vogt.
 • den 12 april 2019
  Vad tänker du på när du tänker på Irak? Inbördeskrig, Saddam Hussein och olja? Med hjälp av luftballonger har filmen ”Ovan Babylon” som mål att förmedla en alternativ bild av Irak. Något som filmskaparna har lyckats med, skriver Louise Gårdemyr.
 • den 2 april 2019
  När den första omgången av presidentval i Ukraina är avklarad lutar det åt en Trump-lik vinnare. Volodymyr Zelenskys hätska kampanj på sociala medier fick gensvar i valet, något som också har splittrat Ukrainas befolkning, skriver Alona Melnyk, journalist från Ukraina.
 • den 14 mars 2019
  Agenda 2030-delegationen slår huvudet på spiken i sitt slutbetänkande. Men är detta något nytt? Svar: nej! I grunden påminner det om PGU (Politik för Global Utveckling) som aldrig riktigt implementerats trots att det antogs för 16 år sedan, skriver Mikael Botnen Diamant, konsult i utvecklingsfrågor.
 • den 13 mars 2019
  Miljökämpen Berta Cáceres hade humor och kunde berätta om hoten så att alla gapskrattade. Nu, tre år efter mordet, måste vi prata mycket mer om det krypande utrymmet för demokratin som liknar berättelsen om den kokande grodan, skriver Anna Tibblin på We Effect.
 • den 5 mars 2019
  I den libanesiska filmen Kapernaum är kaos inte granne med Gud. Det är en nödvändig film som gör det omöjligt att blunda för det mänskliga misslyckande vi vadar omkring i, skriver Ylva Bergman.
 • den 1 mars 2019
  Först trodde han att det var ett skämt. Men efter ett år i fängelse i Myanmar har den nyazeeländske killen, som beskrivits som en typisk ’dude’, slutat skratta för länge sedan. Hans coola Buddha visade sig vara något helt annat än han trodde.
 • den 22 februari 2019
  De som ska leva med det kubanska samhällets nya fundament tycks inte lika benägna som den kutryggiga damen att rycka fram retoriska strykjärn till revolutionens försvar. Det skriver frilansjournalisten Karin Elfving om söndagens omröstning på Kuba.
 • den 21 februari 2019
  Över tre miljoner människor har flytt Venezuela sedan 2014. Läraren Nadia Quinones, som bor i Peru, berättar om sitt möte med en av dessa flyktingar och hans kamp för överlevnad.
 • den 10 januari 2019
  Medvetna satsningar på kultur har lyft Brasiliens musik, konst och film till stora framgångar och fyllt en viktig funktion i kåkstäder och för landets fattiga. Men i Brasiliens nya regering finns inte kulturdepartementet kvar, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 5 december 2018
  Tillsammans med tre norska väninnor har Lotta Velin, Sveriges ungdomsrepresentant till FN:s klimattoppmöte, kört elbil till klimattoppmötet i Polen. Nu förväntar de sig att politikerna levererar.
 • den 3 december 2018
  Om vi bör sätta målet till 1,5 eller 2 graders uppvärmning är som att diskutera om vi ska åka till Mars eller Jupiter. I verkligheten är vi inte på väg till någon av dem – utan till ett mycket dystrare ställe.
 • den 21 november 2018
  Kvinnor i Jemen rekryteras som soldater, men utesluts från det politiska samtalet för att få slut på konflikten. Nu måste kvinnorna in i fredsprocessen, skriver Afrah Nasser.
 • den 15 november 2018
  20 november 2018 är det 29 år sedan barnkonventionen kom till. Grattis på födelsedagen, barnkonventionen! Nästa år blir vi trettio år gamla, du och jag.
 • den 25 oktober 2018
  På söndag kan Brasilien få en president som menar att militärdiktaturens enda fel var att den inte mördade tillräckligt många vänsteraktivister. Nu förbereder sig mina brasilianska vänner på det värsta, skriver Ana Valdés.
 • den 19 september 2018
  Dagens unga är den största ungdomsgenerationen någonsin. Våra ödesfrågor är också världens ödesfrågor – och Agenda 2030 i förlängningen vår överlevnadsguide. Nu måste unga få ta plats i arbetet med de globala målen, skriver Henrietta Flodell, Sveriges ungdomsrepresentant till FN.
 • den 23 augusti 2018
  En för många viktig ledare och förebild har nyligen gått bort. För Anders Nordström, idag ambassadör för global hälsa, kom Kofi Annan att betyda mycket - både för världens utveckling och som kollega.
 • den 17 augusti 2018
  En av de platser som vi svenskar tycker mest om att besöka är den spanska staden Málaga i Andalusien. Trots många migranter finns här inget parti som anspelar på xenofobi, välfärdsfrågor ställs sällan i motsats till invandring. Det mångkulturella Málaga kan visa vägen in i postmigrationens era, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 8 augusti 2018
  En hyllad bild – men också en bild som visar brist på mångfald. Det offentliga Sverige står inför en utmaning att förstå mångfaldsgrunderna och måste lära sig av näringslivet, skriver människorättsjuristen Parul Sharma.
 • den 6 juli 2018
  På ytan var allt som vanligt under årets Almedalsvecka, detta vuxendagis som för många en belöning för ett långt år av politiskt vardagsslit. Men det finns en elefant i rummet som ingen gärna vill kännas vid, än mindre tala om.
 • den 29 juni 2018
  Om du läser detta antar jag att du jobbar på en internationell organisation, en NGO, du är engagerad i en folkrörelse, du har rest och sett världen och du är självklart för demokrati. Men hur kommer du agera i sommar när du träffar de 30 procent av väljarkåren som du annars inte träffar?
 • den 20 juni 2018
  Kalla mig nörd, men när regeringens handlingsplan för Agenda 2030 kom förra veckan var det lite som julafton mitt i juni. Julklappen kom – och allt jag fick var sida efter sida om vad regeringen redan gör. Det skriver Mikael Botnen Diamant, konsult i utvecklingsfrågor.
 • den 15 juni 2018
  OmVärlden publicerade en svart knytnäve på twitter, och då blockerades den. När redaktionen testade att byta ut den mot en vit näve gick det igenom.
 • den 12 juni 2018
  En historisk resolution i FN, som drevs fram av bland annat Sverige, erkänner för första gången kopplingen mellan konflikt och utbredd hunger i världen. Resolutionen ger hopp i kampen mot hungern. Det skriver Muhannad Hadi, WFP:s regionala direktör för Mellanöstern, Nordafrika, Centralasien och Östeuropa.
 • den 4 juni 2018
  Idag är det Världsmiljödagen där årets tema är #beatplasticpollution. Frågan är bara hur? OmVärldens reporter Louise Gårdemyr funderar på skräp och ansvarsutkrävande .
 • den 25 maj 2018
  Fredspristagarna Rigoberta Menchu från Guatemala och Adolfo Perez Esquivel från Argentina är tydliga: utan social rättvisa är det omöjligt att bygga någon bestående fred. Ana Valdés skriver om ett inspirerande möte mellan flera fredspristagare i Uruguay.

Visar 1 av 40 av totalt 175