Go to main navigation

Krönikor

 • den 11 april 2018
  Idag kom beslutet att de fängslade Reuters-journalisterna ska ställas inför rätta. Sarah Schulman skriver om sin fängslade vän Wa Lone.
 • den 3 april 2018
  Winnie Madikizela-Mandela, en av de stora ikonerna i den sydafrikanska antiapartheidrörelsen, gick bort den 2 april. Diakonias Magnus Walan träffade Winnie ett flertal gånger och beskriver henne som unik och outröttlig i kampen.
 • den 3 april 2018
  Hasta runt, flytta fram och tillbaka, rycka upp en etablerad tillvaro – igen. Helena Thorfinn delar med sig av det kringflackande livet.
 • den 26 mars 2018
  “Hur ska man förhålla sig till ambitionen att bryta mot stereotyper och visa en annan bild av världen, när urvalet av bilder från krig och konflikter inte alltid ger den möjligheten?” skriver Tova Jertfelt, formgivare på Omvärlden.
 • den 13 mars 2018
  De som kan flyr, de som blir kvar våldtas och slaktas. Mårten Löfberg, ansvarig för Sveriges humanitära arbete i landet, skriver om den svåra framtid som väntar de hundratusentals som flytt sina hem.
 • den 9 mars 2018
  När Clas Örjan Spångs familj kom till Burma hamnade han i samma klass som Aung San Suu Kyi, och i en klass som var som landet självt – ett pussel av folkslag och religioner.
 • den 27 februari 2018
  Trots dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter av den saudiledda koalitionen i Jemen fortsätter Sverige att sälja vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Journalisten Afrah Nasser pekar på Sveriges roll i kriget i Jemen inför en riksdagsdebatt om vapenexport.
 • den 30 januari 2018
  I regioner med krig och konflikt "tar männen med sig kriget hem”. Ageranden blir sedan med tiden till värderingar. Men den processen fungerar även åt andra hållet. Beteendeförändringar är nyckeln. Det skriver Luis Lineo, ordförande för MÄN.
 • den 24 januari 2018
  Idag faller domen mot Brasilisens ex-president Lula da Silva. Korruptionsanklagelserna mot Lula da Silva är en del av den strategi som Brasiliens mäktiga överklass har för att bekämpa den arbetarvänliga politik som Lula och Dilma Rouseff fört, skriver Ana Valdés.
 • den 22 januari 2018
  De flesta i biståndsbranschen – och där räknar jag in mig själv – har sannolikt varit oftare på Balkan än i miljonprogramsområden i Botkyrka, vi kan mer om Colombias ursprungsbefolkning än om Sveriges minoriteter. Rätt genomfört kan det här bli riktigt spännande. Det skriver David Isaksson i en kommentar till Sida-flytten.
 • den 12 januari 2018
  När ett helt system samverkar för att förödmjuka och straffa en 16 åring för att hon ”inte känner rädsla” så ger det oss andra ett utmärkt tillfälle att förstå själva kärnan. Bakom dessa välregisserade föreställningar ligger ockupationens stora orättvisa, skriver Amit Gilutz, talesperson för B´Tselem, The Israeli Information Center for Human Rights in the...
 • den 14 december 2017
  Hur går buddhismen och dess icke-våldsbudskap ihop med den etniska rensningen av rohingyer? Helena Thorfinn försöker reda ut bakomliggande orsaker till konflikten i sin sista krönika från Burma.
 • den 19 november 2017
  Det kanske är mumsigt att shoppa exotiska frukter året om, men den globala matindustrin har ödesdigra konsekvenser för småbrukare och vår egen framtid. OmVärldens Tova Jertfelt, om att makten över maten inte kan läggas i individens matkasse.
 • den 25 oktober 2017
  I Väst genomsyras samtalet om könsstympning som något inneboende i en somalisk ”kultur”. Ett kontraproduktivt förhållningssätt som ger sken av att somalisk kultur skulle se likadan ut i Mogadishu som i Borås, skriver journalisten Bilan Osman i en personlig krönika.
 • den 10 oktober 2017
  Klockan tickar – om snart tolv år ska vi ha utrotat fattigdomen och uppnått jämställdhet i världen. Mikael Botnen Diamant är orolig. Fattar Sverige att Agenda 2030 handlar om oss..?
 • den 21 september 2017
  Ser världen ut som i Paul Hansens bilder? På Fotografiska i Stockholm visas en stor utställning med Sveriges mest prisbelönte reportagefotograf. David Isaksson funderar på varför han reagerar så starkt på bilderna.
 • den 16 september 2017
  Den eskalerande konflikten i Burma är på allas läppar. Journalisten och författaren Helena Thorfinn berättar om hur det är att bo i ett land där majoriteten av den burmesiska befolkningen ställer sig bakom Aung San Suu Kyi och militärens agerande.
 • den 7 september 2017
  Subcomandante Marcos lockade en värld av idealister till djungeln i Mexiko och urfolkens kamp för sina rättigheter. Dit åkte också OmVärldens Ania Janerud ­– och blev förälskad.
 • den 29 augusti 2017
  Donald Trump, ny teknik och demokratibygge – OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman skriver om konsumtion, klimatarbete och drabbade amerikaner.
 • den 6 juli 2017
  Ett så radikalt och genomgripande policydokument som Agenda 2030 borde genomsyra hela politikerveckan i Almedalen. Men så är det inte. Den intresserade är istället hänvisad till GIFomaten utanför Sida-tältet. Det skriver Mikael Färnbo, reaktionssekreterare på OmVärlden.
 • den 28 juni 2017
  På senare tid har nya demonstrationer tänt till i den arabiska vårens moderland, Tunisien, och i grannlandet Marocko. En del kallar det för en ny arabisk vår. Och det är återigen kvinnorna som står i fronten.
 • den 13 juni 2017
  År 2009 straffades journalisten Gunnel Bergström med fem års inreseförbud till den ryska enklaven Kaliningrad – anklagad för ”antiryska seminarier”. Men med ett nytt reningsverk stundar nya tider. Kanske kan Kaliningrad bli en brobyggare mellan EU och Ryssland?
 • den 2 juni 2017
  50 år av ockupation visar att bosättarpolitiken inte är en kortsiktig lösning och konsekvenserna är fasansfulla. Därför måste vi som israeler arbeta för ockupationens slut – och Sverige kan bidra. Det skriver chefen för den svartmålade människorättsorganisationen B´tselem.
 • den 29 maj 2017
  När OmVärlden skrev om Roseline Orwas kamp för änkorna blev genomslaget enormt. Sedan dess har hon intervjuats av Al Jazeera och medverkat i flera stora tv-program. Men hon chockades över att så få kände till änkornas öde.
 • den 15 maj 2017
  Mänskliga rättigheter har blivit ett skinande varumärke som alla vill åt. Helena Thorfinn tycker det är genialiskt att Sverige har två perspektiv på global utveckling och med sin nya roman tycker hon att hennes uppdrag i Bangladesh är slutfört.
 • den 2 maj 2017
  Varför sätter allt fler kvinnor på sig niqab och när har en stat rätt att bestämma över våra kläder? Gal Harmat satte på sig en niqab i Istanbul och undrar om de kläder hon annars bär verkligen är hennes eget val?
 • den 27 april 2017
  Varje år dödas upp mot 1 000 unga i Rio de Janeiro, det flesta svarta från stadens favelor. Deras död röner ingen större uppmärksamhet – på samma sätt som mord på unga förortsbor inte väcker stark indignation här hemma – utan bara rop på hårdare tag. Nu måste politikerna börja lyssna på invånarna.
 • den 11 april 2017
  Gränsen för extrem fattigdom är satt till 1,9 dollar om dagen. Men kan man verkligen leva på så lite pengar? Det går, det visar en knapp miljard människor varje dag.
 • den 9 mars 2017
  När Betina Mubinges man dog började hennes kamp för att hindra män från att stjäla hennes jordbruksmark. Nu berättar hon med egna ord om sitt sökande efter upprättelse i Zimbabwe.
 • den 6 mars 2017
  På torsdag visar man i Malmö filmen ”A Stray”, om en ung somalisk kille i Minneapolis. Mubarik Abdirahman, kommunfullmäktigeledamot (S), skriver om betydelsen av språk i film, och varför det är viktigt att ta del av en stads kulturutbud.
 • den 4 mars 2017
  Det har nu gått ett år sedan bondeledaren och miljöaktivisten Berta Cáceres mördades i Honduras. Hon mördades för att tystas, men effekten blev den rakt motsatta. Det skriver Anna Tibblin, internationell chef på We Effect.
 • den 15 februari 2017
  Wassi tvingades fly från allt han någonsin drömt om – och möttes i Sverige av ett system med många brister. Nu hoppas han att Sverige ska ta bättre vara på kompetensen som finns bland nyanlända.
 • den 8 februari 2017
  "Det snurrar till i huvudet, händer och fötter blir plötsligt iskalla, magen knyter sig." Journalisten Staffan Landin skriver om saknaden efter sin vän och mentor Hans Rosling, som avled på tisdagen efter en tids sjukdom.
 • den 2 februari 2017
  Hederskultur är en produkt av att ha levt i ofria och osäkra länder, där familjen utgör den enda tryggheten. I sådana samhällen framstår heder som det bästa verktyget för att skydda sina egna. Det skriver Delvin Arsan, som snart kommer ut med en bok om hederskultur i Mellanöstern och Nordafrika.
 • den 26 januari 2017
  Runt om i världen betraktas kvinnor som en handelsvara: ett byte som kan få män att nå framgång. De byts mot kor, blir en elegant troféfru och utsätts för sexuellt våld. Men kvinnor kan ta makten över sin egen historia, skriver Gal Harmat
 • den 18 januari 2017
  Att Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har öppnat en litterär salong i Minsk är något nytt, och tyder på en liten öppning för litteraturen i Belarus. Men det kan lika snabbt vända igen, skriver journalisten Maria Söderberg.
 • den 2 december 2016
  Står vi inför en ny tid, där fokus flyttats från globalt partnerskap till andra scener där civilsamhällets insyn är lika med noll? Det undrar Eva Ekelund, stabschef för internationella avdelningen på Svenska kyrkan, som varit på plats under högnivåmötet i Nairobi.
 • den 1 december 2016
  Med Castros bortgång och Trumps intåg på den amerikanska kontinentens politiska arena finns många anledningar att spekulera i vad som kan hända. Ana Valdés undrar om Trump kommer gå i sina republikanska föregångares fotspår vad gäller relationen till Latinamerika – och vad det kan få för konsekvenser.
 • den 28 november 2016
  Det finns två länder som verkligen upprör människor mer än några andra och som skapar en stark polarisering i den globala debatten. Det ena är Palestina – det andra är Kuba. David Isaksson skriver om vad det är med Kuba som engagerar så många – både för och emot.
 • den 28 november 2016
  Carole Kimutai skriver om hur kvinnorollen i Kenya är en tvångströja – och att männen måste stötta kvinnorna för att utveckling ska ske.

Visar 1 av 40 av totalt 135