Go to main navigation

Krönikor

 • den 19 november 2017
  Det kanske är mumsigt att shoppa exotiska frukter året om, men den globala matindustrin har ödesdigra konsekvenser för småbrukare och vår egen framtid. OmVärldens Tova Jertfelt, om att makten över maten inte kan läggas i individens matkasse.
 • den 25 oktober 2017
  I Väst genomsyras samtalet om könsstympning som något inneboende i en somalisk ”kultur”. Ett kontraproduktivt förhållningssätt som ger sken av att somalisk kultur skulle se likadan ut i Mogadishu som i Borås, skriver journalisten Bilan Osman i en personlig krönika.
 • den 10 oktober 2017
  Klockan tickar – om snart tolv år ska vi ha utrotat fattigdomen och uppnått jämställdhet i världen. Mikael Botnen Diamant är orolig. Fattar Sverige att Agenda 2030 handlar om oss..?
 • den 21 september 2017
  Ser världen ut som i Paul Hansens bilder? På Fotografiska i Stockholm visas en stor utställning med Sveriges mest prisbelönte reportagefotograf. David Isaksson funderar på varför han reagerar så starkt på bilderna.
 • den 16 september 2017
  Den eskalerande konflikten i Burma är på allas läppar. Journalisten och författaren Helena Thorfinn berättar om hur det är att bo i ett land där majoriteten av den burmesiska befolkningen ställer sig bakom Aung San Suu Kyi och militärens agerande.
 • den 7 september 2017
  Subcomandante Marcos lockade en värld av idealister till djungeln i Mexiko och urfolkens kamp för sina rättigheter. Dit åkte också OmVärldens Ania Janerud ­– och blev förälskad.
 • den 29 augusti 2017
  Donald Trump, ny teknik och demokratibygge – OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman skriver om konsumtion, klimatarbete och drabbade amerikaner.
 • den 6 juli 2017
  Ett så radikalt och genomgripande policydokument som Agenda 2030 borde genomsyra hela politikerveckan i Almedalen. Men så är det inte. Den intresserade är istället hänvisad till GIFomaten utanför Sida-tältet. Det skriver Mikael Färnbo, reaktionssekreterare på OmVärlden.
 • den 28 juni 2017
  På senare tid har nya demonstrationer tänt till i den arabiska vårens moderland, Tunisien, och i grannlandet Marocko. En del kallar det för en ny arabisk vår. Och det är återigen kvinnorna som står i fronten.
 • den 13 juni 2017
  År 2009 straffades journalisten Gunnel Bergström med fem års inreseförbud till den ryska enklaven Kaliningrad – anklagad för ”antiryska seminarier”. Men med ett nytt reningsverk stundar nya tider. Kanske kan Kaliningrad bli en brobyggare mellan EU och Ryssland?
 • den 2 juni 2017
  50 år av ockupation visar att bosättarpolitiken inte är en kortsiktig lösning och konsekvenserna är fasansfulla. Därför måste vi som israeler arbeta för ockupationens slut – och Sverige kan bidra. Det skriver chefen för den svartmålade människorättsorganisationen B´tselem.
 • den 29 maj 2017
  När OmVärlden skrev om Roseline Orwas kamp för änkorna blev genomslaget enormt. Sedan dess har hon intervjuats av Al Jazeera och medverkat i flera stora tv-program. Men hon chockades över att så få kände till änkornas öde.
 • den 15 maj 2017
  Mänskliga rättigheter har blivit ett skinande varumärke som alla vill åt. Helena Thorfinn tycker det är genialiskt att Sverige har två perspektiv på global utveckling och med sin nya roman tycker hon att hennes uppdrag i Bangladesh är slutfört.
 • den 2 maj 2017
  Varför sätter allt fler kvinnor på sig niqab och när har en stat rätt att bestämma över våra kläder? Gal Harmat satte på sig en niqab i Istanbul och undrar om de kläder hon annars bär verkligen är hennes eget val?
 • den 27 april 2017
  Varje år dödas upp mot 1 000 unga i Rio de Janeiro, det flesta svarta från stadens favelor. Deras död röner ingen större uppmärksamhet – på samma sätt som mord på unga förortsbor inte väcker stark indignation här hemma – utan bara rop på hårdare tag. Nu måste politikerna börja lyssna på invånarna.
 • den 11 april 2017
  Gränsen för extrem fattigdom är satt till 1,9 dollar om dagen. Men kan man verkligen leva på så lite pengar? Det går, det visar en knapp miljard människor varje dag.
 • den 9 mars 2017
  När Betina Mubinges man dog började hennes kamp för att hindra män från att stjäla hennes jordbruksmark. Nu berättar hon med egna ord om sitt sökande efter upprättelse i Zimbabwe.
 • den 6 mars 2017
  På torsdag visar man i Malmö filmen ”A Stray”, om en ung somalisk kille i Minneapolis. Mubarik Abdirahman, kommunfullmäktigeledamot (S), skriver om betydelsen av språk i film, och varför det är viktigt att ta del av en stads kulturutbud.
 • den 4 mars 2017
  Det har nu gått ett år sedan bondeledaren och miljöaktivisten Berta Cáceres mördades i Honduras. Hon mördades för att tystas, men effekten blev den rakt motsatta. Det skriver Anna Tibblin, internationell chef på We Effect.
 • den 15 februari 2017
  Wassi tvingades fly från allt han någonsin drömt om – och möttes i Sverige av ett system med många brister. Nu hoppas han att Sverige ska ta bättre vara på kompetensen som finns bland nyanlända.
 • den 8 februari 2017
  "Det snurrar till i huvudet, händer och fötter blir plötsligt iskalla, magen knyter sig." Journalisten Staffan Landin skriver om saknaden efter sin vän och mentor Hans Roslings, som avled på tisdagen efter en tids sjukdom.
 • den 2 februari 2017
  Hederskultur är en produkt av att ha levt i ofria och osäkra länder, där familjen utgör den enda tryggheten. I sådana samhällen framstår heder som det bästa verktyget för att skydda sina egna. Det skriver Delvin Arsan, som snart kommer ut med en bok om hederskultur i Mellanöstern och Nordafrika.
 • den 26 januari 2017
  Runt om i världen betraktas kvinnor som en handelsvara: ett byte som kan få män att nå framgång. De byts mot kor, blir en elegant troféfru och utsätts för sexuellt våld. Men kvinnor kan ta makten över sin egen historia, skriver Gal Harmat
 • den 18 januari 2017
  Att Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har öppnat en litterär salong i Minsk är något nytt, och tyder på en liten öppning för litteraturen i Belarus. Men det kan lika snabbt vända igen, skriver journalisten Maria Söderberg.
 • den 2 december 2016
  Står vi inför en ny tid, där fokus flyttats från globalt partnerskap till andra scener där civilsamhällets insyn är lika med noll? Det undrar Eva Ekelund, stabschef för internationella avdelningen på Svenska kyrkan, som varit på plats under högnivåmötet i Nairobi.
 • den 1 december 2016
  Med Castros bortgång och Trumps intåg på den amerikanska kontinentens politiska arena finns många anledningar att spekulera i vad som kan hända. Ana Valdés undrar om Trump kommer gå i sina republikanska föregångares fotspår vad gäller relationen till Latinamerika – och vad det kan få för konsekvenser.
 • den 28 november 2016
  Det finns två länder som verkligen upprör människor mer än några andra och som skapar en stark polarisering i den globala debatten. Det ena är Palestina – det andra är Kuba. David Isaksson skriver om vad det är med Kuba som engagerar så många – både för och emot.
 • den 28 november 2016
  Carole Kimutai skriver om hur kvinnorollen i Kenya är en tvångströja – och att männen måste stötta kvinnorna för att utveckling ska ske.
 • den 24 november 2016
  Cuthbert Maendaenda har lärt sig vad det innebär att vara man, och det är inte att göra en kvinna gravid bara för att testa sin potens. Han tror att kvinnoförtrycket i Tanzania kommer att ses som historia.
 • den 23 november 2016
  Som ett sätt att hävda sin manlighet hamnade Pablo, 20, i gängkriminalitet och missbruk i Nicaraguas huvudstad Managua. Vid tre tillfällen försökte killar från konkurrerande gäng döda honom , berättar Pablo för Diakonia.
 • den 23 november 2016
  Samuel Oruruo, 47, gillar att laga mat och beter sig inte bossigt mot sin fru. Det har fått många i hans omgivning att ifrågasätta hans manlighet. Patriarkala strukturer sitter starkt i Nigeria, men det rör på sig, berättar han för journalisten Rahima Gambo.
 • den 22 november 2016
  Genom att snacka om mens med killar och män i Nepal försöker Sabin Singh, 32, bryta gamla patriarkala mönster. Kvinnor med mens betraktas ofta som orena och kan i traditionella miljöer tvingas sova i kodynga, berättar Sabin Singh för journalisten Bhrikuti Rai.
 • den 21 november 2016
  Uppvuxen i ett traditionellt hem Bolivia fick Javier Badani Ruz, 41, med sig machoidealen från födseln. Ett nytt jobb och födseln av hans döttrar förändrade allt. Men att lägga av sig den machomasken är som att leva som en nykter alkoholist, berättar han för journalisten Álex Ayala Ugarte.
 • den 9 november 2016
  Om läkarna har sina sprutor och ingenjörerna sina hållbarhetsformler så har vi inom biståndet vår favoritmetod per excellence – The Workshop. Men funkar den? Det frågar sig författaren och biståndsanalytikern Helena Thorfinn.
 • den 1 november 2016
  Förra året tog Sveriges regering ställning mot Saudiarabiens fruktansvärda människorättskränkningar ­– så varför denna tystnad idag? Varför en sådan tystnad kring Saudiarabiens ansvar för lidandet i Jemen? Det frågar sig den jemenitiska bloggaren Afrah Nasser.
 • den 28 oktober 2016
  Som så ofta efter att korruption avslöjats inom enskilda biståndsprojekt så följs det av ett ifrågasättande av hela biståndet. ”Det är som att fråga sig om skatter fungerar, vid varje misstänkt slöseri med skattemedel”, skriver journalisten Staffan Landin.
 • den 20 oktober 2016
  Sedan januari 2015 har drygt 4 400 människor på flykt drunknat i Medelhavet. Nuro Kino, journalist och ordförande för A Demand For Action berättar om ett fruktansvärt samtal han tvingades göra, och om vikten av att identifiera de bortgångna och återlämna dem till sina anhöriga.
 • den 18 oktober 2016
  "Kamerorna var våra vapen, och vi såg som vår uppgift att dokumentera det fruktansvärda som hände runt omkring oss." Om det berättar den palestinska konstnären Abed Naje som växte upp i flyktinglägret Yarmouk utanför Damaskus och som kom till Sverige 2013. I anslutning till krönikan får vi också ta del av hans verk.
 • den 8 oktober 2016
  Hundratals miljoner människor nekas möjligheten att utöva sina mänskliga rättigheter under en vecka varje månad – när de har mens. Det vet FN, och ändå vågar de inte ens ta ordet i sin mun. "En menskamp som förs med omskrivningar bekräftar stigma och skam", skriver Anna Dahlqvist som är aktuell med en ny bok om mens och makt.
 • den 30 september 2016
  På väg till sitt arbete på ett av Kenyas mest framgångsrika medieföretag passerar redaktionschefen Carole Kimutai varje dag många trafikpoliser som står i korsningarna och vinkar in folk för sina trafikförseelser. Eller - vad är det de gör egentligen?

Visar 1 av 40 av totalt 123