Go to main navigation

De kan faktiskt vara skyldiga

Martin Schibbye och Johan Persson, två journalister fängslade i Etiopien anklagade för terroristbrott, är skyldiga. Enligt Etiopisk lag. Och då menar vi inte att ha passerat landets gräns utan tillstånd, ett ringa brott som de båda erkänt och bett om ursäkt för. Nej, de är förmodligen skyldiga till terroristbrott.

Medan vi i Sverige har fokuserat på vad Carl Bildt sagt och inte sagt har själva kärnan i åtalet mot Martin och Johan utkristalliserats. Medan vi fokuserat på utrikesministerns påstådda lögner i tv-programmet Skavlan har det blivit helt klart att åtalet mot Martin och Johan inte är ett pressfrihetsmål. Åtminstone inte i Etiopien.

Där är det ett terroristmål.

Skrapar man lite på de mest huvudlösa anklagelserna mot Johan och Martin – att de skulle ha deltagit i regelrätt terroristträning och agerat som gerillamän med avsikt att störta den etiopiska regeringen – då landar man i ett för Johan och Martin mycket bekymmersamt faktum. Det är olagligt att befatta sig med terrorister i Etiopien. Det betraktas som terrorism att över huvud taget umgås, intervjua och ha för avsikt att publicera intervjuer med en terroriststämplad organisation som ONLF (Ogadens separatiströrelse). Enligt svenska ambassaden i Addis Abeba var det just ONLF som Martin och Johan mött upp med i Ogaden. 

I våras passerade Etiopen en anti-terroristlag. Den formulerades redan 2009, men togs först nu i bruk. En lag med mycket breda och svepande formuleringar rörande terrrorism, likt de lagar som format USA och Storbritannien i sin kamp mot al-Qaida och andra grupper efter 11 september 2001.

I samtal med Etiopiens informationsminister, Bereket Simon, bekräftar ministern för oss att det är ett brott att intervjua terrorister. Alltså de grupper som Etiopiska staten anser vara terrorister. Därmed tar de bort den princip vi journalister i väst ser som en självklarhet. Att få båda sidorna av en historia, att kunna blottlägga missförhållanden genom att ibland resa med "terroristerna". Etiopien är på väg att begränsa rätten till att fritt insamla information och delge den till allmänheten. Även befolkningen ska därmed hållas i mörker. 

För övrigt går det bättre än någonsin för Etiopien. Landet har en medelklass och Addis Abeba är något av Afrikas huvudstad, med Afrikanska Unionens högkvarter på plats i staden. Samtidigt finns tecken på att Etiopien är på väg att bli en neo-diktatur. Landet har flera västländer som främsta allierade i kampen mot terrorismen – en kamp som är överordnad allt annat.

Runt Etiopien finns många fallerande stater. I Etiopien råder än så länge ett visst lugn. Men oppositionsledarna i landet, samlade kring fronten Medrek, berättar för oss att Etiopien är en krutdurk. De säger att anti-terroristlagen är till för att tysta oppositionen och kritiska journalister. De säger att de vill ha samtal med regeringen innan Etiopien blir ett nytt Syrien. USA och EU måste pressa den etiopiska regeringen till sådana samtal. Och för att lyckas måste väst använda hot om indragna biståndspengar, menar Medrek.

Anti-terroristlagen som Martin och Johan är åtalade med är enligt Etiopiens informationsminister lånad av Storbritannien. De händelser som sattes i rörelse efter terrorattentaten mot World Trade Center i New York den elfte september 2001 har nu fått sin kausala effekt i Etiopien.

I rättssal 225 i Addis Abebas Federal High Court ekar inga smällar från New York, där knäpper endast mikrofonerna. Men det är en rundgång från 2000-talets sjuka som man kan fånga i bakgrunden: Anti-terrorismen, diktaturens bästa vän.

Martin Edström och Mattias Lövqvist

Martin Edström och Mattias Lövqvist bevakade rättegångens första dag på plats i Etipoien.