Go to main navigation
ana-valdes-webb.jpg

Ana Valdés.

Foto: privat

krönika

Ana Valdés: "De enda som välkomnar USA:s nya politik är kineserna"

Med Castros bortgång och Trumps intåg på den amerikanska kontinentens politiska arena finns många anledningar att spekulera i vad som kan hända. Ana Valdés undrar om Trump kommer gå i sina republikanska föregångares fotspår vad gäller relationen till Latinamerika – och vad det kan få för konsekvenser.

Efter beskedet om Fidel Castros bortgång möts vi av bilder från ett sörjande Havanna och ett jublande Miami, bilder som visar på de stora kontraster som finns. I Havanna grät många, andra visade sin respekt – ingen var likgiltig. I Miami visades samma förakt och hat som många spanjorer visade 1975 i Barcelona och Madrid efter diktatorn Francos död.

Med Fidel dog den sista latinamerikanska utopin, den som gav hopp till kontinenten. Att utopin blev till en dystopi och att Kuba förvandlades till en totalitär enpartistat hör till en annan diskussion som kan föras utifrån många perspektiv och tolkningar.

Nu råder stor osäkerhet om hur förbindelserna mellan Kuba och USA kommer att utvecklas. Trump kom till makten med hjälp av bland andra de konservativa exilkubanerna i Miami. De var mycket kritiska mot president Obamas försök att normalisera relationerna mellan de bägge länderna genom att bland annat häva den blockad som USA införde för sextiofem år sedan.

Trump har sagt att han tänker omförhandla det avtal som Castro och Obama skrev. Men mest handlar det nu om vilka förmåner USA kan få från Kuba. Kina och USA tävlar om den attraktiva kubanska marknaden, som suktar efter kapitalvaror och teknologi. Kubas långsamma internet måste bytas ut, och fibernät måste dras över hela ön för att säkra snabba förbindelser.

Eftersom Kuba ligger så geografiskt nära USA borde det logiska vara att det är Silikon Valley som kommer att vinna, men kubanerna är mycket misstänksamma och rädda för hacking och övervakning om de låter USA kontrollera deras web.

Det är bara Brasiliens president Temer och Argentinas president Macri som har välkomnat Donald Trumps valseger. De ser honom som en allierad i sina ekonomiska reformer. Men det är inte heller säkert vad det kommer att innebära för regionen, som samtidigt är beroende av export till USA. Om USA anammar en protektionistisk hållning så blir det dyrare för nordamerikaner att köpa utländskt.

Trump sällar sig till en lång tradition av republikanska presidenter som ser Latinamerika som sin bakgård. Följer han den andan kommer han att använda sig av råstyrka för att skydda de amerikanska investeringarna. Venezuela förbereder sig nu för fyra år av påtryckningar och attacker från USA. President Maduro har sagt att både armén och beväpnade arbetare står beredda om USA öppnar en ny front i regionen.

Å andra sidan har både Ryssland och Kina varnat USA. Det politiska läget i Latinamerika hindrar också USA från agera fritt. Trump kommer ärva krig som förs i utlandet och frågan är om han vågar ställa sig bakom ett kuppförsök eller en invasion i Latinamerika.

När USA drar sig ur handelsavtalet för Stillahavsregionen, TPP, (om USA nu gör det, Trump verkar ta lätt på sina vallöften), så faller avtalen som dominobrickor. Chile och Colombia har redan sagt att de inte känner sig tvungna att följa avtalet om USA inte är med. Och Mexiko, som redan har ett särskilt avtal med USA – Nafta – är mycket försiktigt. Trump kommer att ställa tuffa krav på Mexiko och mexikanska företag. Amerikanska bönder känner sig redan hotade, eftersom de riskerar att drabbas ekonomiskt när den billiga mexikanska arbetskraften stängs ute, vilket skulle kunna bli en följd av den invandringspolitik Trump vill föra. Det är mexikanska lågavlönade arbetare som plockar grönsakerna som sedan hamnar på amerikanernas bord och i deras restauranger. Stjärnkocken Anthony Bourdain har sagt att utan mexikaner stänger restaurangerna i USA.

De enda som välkomnar USA:s nya politik är kineserna. De ser sig själva som världsledare inom många områden som USA nu lämnar. Och Latinamerika och Asien står beredda att skriva nya avtal med världens mest aggressiva ekonomi – den kinesiska.

 

Ana Valdés