Go to main navigation
Porträttbild på Afrah Nasser.

Afrah Nasser tycker Sverige ska sluta sälja vapen som kan bidra till brott i Jemen.

Foto: Elmeri Kauko

KRÖNIKA

Är Sverige medskyldigt till krigsbrott i Jemen?

Trots dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter av den saudiledda koalitionen i Jemen fortsätter Sverige att sälja vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Journalisten Afrah Nasser pekar på Sveriges roll i kriget i Jemen inför en riksdagsdebatt om vapenexport.

Sverige tog en ledande roll på förra årets toppmöte om den akuta humanitära krisen i Jemen men har samtidigt inte visat några politiska signaler på att stoppa vapenhandeln med de mest aktiva stridande parterna i kriget i Jemen: Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.  

Idag ska riksdagen debattera regeringens förslag på en ny skärpt policy för vapenexport – och svenska fredsorganisationer kräver återigen att Sverige stoppar försäljningen av vapen till både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.  

Under pågående krig i Jemen har människorättsgrupper dokumenterat allvarliga attacker från både den saudiledda koalitionen och från Houthis mot civila mål. Attackerna har brutit mot internationell humanitär rätt och kan utgöra krigsbrott.

När Houthirebeller tog över Jemens huvudstad Sanaa i september 2014, med stöd från dåvarande president Abli Abdullah Saleh, blev det startskottet för ett krig där den saudiledda kolationens militära aktiviteter endast var möjliga med stöd av vapenleveranser från flera västerländska länder, däribland Sverige.

En tredjedel av Saudiarabiens flygräder har träffat icke militära mål, ända sedan 2015. Det avslöjar The Yemen Data Project. Bland annat har skolor, sjukhus, bröllop, begravningar och flera andra civila träffats. Både Human Rights Watch och Amnesty International har dokumenterat dussintals olagliga flygattacker, och några av dem kan vara krigsbrott. Trots detta har Sverige inte tagit några steg mot att undersöka hur svenska vapen kanske används i attacker som bryter mot internationell humanitär rätt och riskerar därför alltså att vara medskyldiga i dessa krigsbrott.

Sverige är bland världens 30 största vapenproducenter och både Saudiarabien och den Förenade Arabemiraten några av landets största kunder.

Enligt Sveriges 135-år gamla fredsorganisation, Svenska Freds har den svenska vapenhandeln med Saudiarabien pågått sedan 1998, men upphörde tillfälligt 2015 då det uppstod en kortvarig diplomatisk kris mellan länderna. Den största mängden av försäljningen har skett de senaste sju åren. Mellan 2010 och 2016 har vapenhandeln med Saudiarabien inneburit ett värde på nästan sex miljarder svenska kronor.

Förenade Arabemiraten kunde 2016, efter att Inspektionen för strategiska produkter beviljade ett tillstånd för vapenhandel med landet, köpa svenska vapen till en summa på nästan 11 miljarder svenska kronor, vilket är det största anslaget genom tiderna.

Innan avtalet mellan 2010 och 2016 exporterade Sverige vapen till Förenade Arabemiraten, till ett värde av två miljarder kronor. I slutet av 2017 öppnade Saab Group ett kontor i Abu Dhabi  - ett tydligt tecken på Sveriges intresse att utöka aktiviteterna i regionen. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserades under en utfrågning 2016 av Vänsterpartiet för målkonflikten kring Sveriges roll i fredsbyggande samtidigt som vapenhandel pågår med den saudiledda koalitionen. Under utfrågningen ställdes frågor kring Sveriges roll i att undersöka krigsbrott och kring vilka initiativ ministern avsåg att ta för att införa ett nationellt vapenembargo mot Saudiarabien.

För att möta kritiken har den svenska regeringen arbetat på ett förslag för att skärpa vapenexport som kan träda i kraft i april i år. Idag ska det förslaget debatteras i riksdagen. Men förslaget kommer inte handla om ett absolut förbud mot vapenhandel med länder som är involverade i väpnade konflikter där krigsbrott kan begås. 

Som svensk-jemeniter och mottagare av Svenska Freds Eldh-Ekblads fredspris 2017, tar jag Sveriges roll i kriget i Jemen på största allvar. I slutet av 2016 drev jag på Sverige för att häva vapenhandel med den saudiledda koalitionen, vilket jag skrev om i OmVärlden. Idag gör jag detsamma.

Svenska Freds planerar att demonstrera framför riksdagen under debatten och kräver att vapenhandeln som rör kriget i Jemen ska stoppas. Jag kräver samma sak.

Kriget i Jemen har lett till den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget och det kan bli värre. En nyligen publicerat FN-rapport visar att under 2017 har det förekommit flera brott mot internationell humanitär rätt och brott mot mänskliga rättigheter av alla inblandade parter i kriget.

Både Norge och Finland har granskat eller avslutat sin vapenhandel med den saudiledda koalitionen. Sverige borde göra detsamma.

Sverige har länge stått för freds och konfliktlösning och borde istället arbeta med att hitta en lösning, inte hälla bränsle på en eld som redan brinner.

Afrah Nasser


* Artikeln publicerades först på medieplattformen Open Democracy

Bearbetning och översättning: Louise Gårdemyr