Go to main navigation
Gerald_Bermudez1-crop.jpg

Gerald Bermudez är journalist i Colombia.

krönika

Colombia: Tänk om vi kunde åka tillbaka till framtiden

När jag tänker på vad som hänt i Colombia det senaste året önskar jag att vi hade en tidsmaskin – som i min sons favoritfilm – för att åka tillbaka till den framtid vi nu distanserat oss ifrån.

Jag och min sexåriga son gillar att titta på film tillsammans och en av hans favoriter är ”Tillbaka till framtiden”. Den handlar om en tonåring som får hjälp att resa till det förflutna och sedan ta sig tillbaka till framtiden.

För tre år sen jobbade jag på en fotobok om förhandlingarna mellan den colombianska regeringen och vänstergerillan FARC. Den tillägnade jag min son eftersom jag såg en möjlighet att han skulle slippa växa upp med rädslan som ständig följeslagare. 

Sedan Juan Manuel Santos kom till makten 2010 fanns en reell möjlighet att avsluta det 50-åriga kriget mot gerillarörelserna. Hoppet hade börjat ta plats i Colombia.

Två tydliga initiativ

I slutet av 2016 skrevs slutligen fredsavtalet under. Genomförandet gick kanske inte så fort som många hade hoppats, men två tydliga initiativ påbörjades: en plan för att rensa flera jordbruksområden från minor och en annan för stöd till jordbrukare i omstruktureringen av odlingar av koka till andra grödor som en lösning på problemet med narkotikahandeln.

I augusti 2018 valdes ultrahögerns kandidat Iván Duque till president. Han inspireras av den tidigare presidenten Álvaro Uribe Vélez vars mål var att förgöra FARC – och vars metoder fördömts av internationell krigsrätt.

Framgångar nedmonteras

Efter Duques seger började de få framgångar och initiativ som fredsavtalet genererat att nedmonteras. I dag ser många jordbrukare inga andra alternativ än att återgå till att odla koka eftersom stödet till att styra om odlingarna tagits bort.

Dessutom har den domstol som utreder krigsbrott utsatts för återkommande attacker både av regeringen och de parlamentsledamöter som stödjer regeringen. I ett avslöjande i New York Times framkommer att militären givits samma interna direktiv som under den tidigare hårdföre presidenten Uribe: att framgång räknas i antalet mördade gerillamedlemmar, något som uppmuntrar till mord på civila.

Journalisten bakom artikeln har nu tvingats lämna landet efter anklagelser från en senator för regeringspartiet, något som kritiserats av bland annat den internationella journalistorganisationen CPJ.

Backat tio år

Dialogen med den andra gerillagruppen ELN har övergetts sedan Duque kom till makten liksom målen att integrera personer från tidigare FARC-soldater i produktiva projekt. Mellan augusti 2018 och maj 2019 har 193 sociala ledare mördats och bristen på stöd till landsbygden har gjort att tidigare FARC-medlemmar åter börjat organisera sig och tagit upp vapnen.

Colombia som var så nära att bli en förebild för försoning och nya möjligheter har gått tillbaka till situationen som rådde för tio år sedan.

När jag tänker på det önskar jag att vi hade en tidsmaskin, som i min sons favoritfilm, för att åka tillbaka till den framtid vi distanserat oss ifrån det senaste året. Den framtid som vårt land någon gång närde förhoppningar om. Den framtid som jag så innerligt önskade åt mitt barn.

Gerald Bermudez

Fotnot: Läget i Colombia har trappats upp ytterligare efter det att denna krönika skrevs. Den 29 augusti gick tidigare Farc-ledare ut offentligt och uppmanade anhängare att åter ta upp vapnen. Dagen efter uppgav Colombianska regeringsstyrkor att de dödat nio Farc-medlemmar i en räd.