Go to main navigation
carole-kimutai.jpg

Carole Kimutai

Foto: privat

krönika

Därför älskar jag att hata kenyanska poliser

På väg till sitt arbete på ett av Kenyas mest framgångsrika medieföretag passerar redaktionschefen Carole Kimutai varje dag många trafikpoliser som står i korsningarna och vinkar in folk för sina trafikförseelser. Eller - vad är det de gör egentligen?

Häromdagen vaknade jag upp till en fruktansvärd tidningsrubrik: "143 miljarder kenyanska shillings saknas i maktskandal" skrek rubriken i Daily Nation, en av Kenyas största dagstidningar.

De 143 miljarderna (ca 12 miljarder sek) stals av regeringstjänstemän under den övergångsperiod när Kenya gick över till ett nytt, mer decentraliserat förvaltningssystem. Jämför man den siffran med årets statsbudget kan man se att 143 miljarder skulle kunna räcka till löner för Kenyas alla lärare under två år – och det skulle bli lite över skulle kunna finansiera våra pågående vägbyggen.

Korruption i Kenya är en epidemi. När Barack Obama var här på besök i juli 2015 talade han om korruptionen som en "cancer". Rubriker i media om stulna pengar är norm här – ingen lyfter längre på ögonbrynen åt det. Ingen blir så arg att de orkar gå ut på gatorna och protestera. Ingen. Vi tycks ha överlämnat oss själva till ödet. Och vet du vad som är det sorgligaste av allt? Vi läser och hör om stulna pengar men vi får aldrig se tjuvarna i fängelse.

Men Kenya är inget genomsnittligt afrikanskt land. Förra året uppgick vår BNP till nästan 70 miljarder dollar. Vi är rankade som den 72:a största ekonomin i världen. Vi talar inte om något litet land här. Men tyvärr – i Transparency Internationals årliga korruptionsindex rankas Kenya på plats 145 av 174 länder. 2013 låg vi på plats 136. "Korruption accepteras eftersom det är på det sättet som saker och ting alltid har lösts," sa Obama till kenyanerna.

En viss sorts korrupta kenyaner

Det kan vara värt att veta att det samlade värdet av det bistånd som Kenya tog emot under 2013 uppgick till ungefär 3,31 miljarder dollar netto. Följande år sjönk det till ungefär 2,67 miljarder. Som granne till Somalia och i och med den växande globala utmaning som terrorismen utgör, så tog Kenya emot drygt 141 miljoner dollar mellan 2010 och 2014 för att bekämpa terrorismen. Från och med 2015 har det stödet höjts till 100 miljoner årligen.

När det kommer till korruption, så finns det en alldeles speciell kategori av kenyaner som jag älskar att hata – de kenyanska poliserna. Jag pratar om människor som har fått ett förtroendeuppdrag att upprätthålla lag och ordning. Och samma människor som sedan helt öppet bryter mot lagen. Och som en upplysning – min pappa var polis, så jag skriver det här i egenskap av en dotter till en före detta kenyansk polis.

Varje morgon på väg till jobbet passerar jag flera trafikpoliser vid olika korsningar. Det finns ett populärt ord för dem – motorvägsrånare! De flesta bilister grips mer eller mindre av panik när en trafikpolis vinkar in dig. I Kenya finns en oskriven regel som säger att man helt enkelt inte argumenterar mot en polis. För om du gör det så kommer du att hamna på en polisstation för att ha begått ett brott du inte har någon aning om. Och Kenyas rättsväsende är stoff för en helt egen krönika..

För att undvika stress och slöseri med tid så har de flesta kenyaner alltid  med sig "något litet". Poliserna förväntar sig oftast "te" eller "läsk" –  vårt gemensamma ord för muta här i Kenya. Med tanke på den strategiska roll vi spelar i kampen mot terrorism så är det skrämmande att tänka på att risken ju alltid finns att terrorister kan muta vem som helst som arbetar inom säkerhet och som då gör det möjligt för dem att utföra sina kriminella handlingar.

Granskning avslöjar rötan inom kåren

I juni i år sparkades över 300 trafikpoliser av den nationella poliskommissionen, eftersom de vägrade att bli granskade. Lagen kräver att alla poliser genomgår en granskning som bedömer deras lämplighet för att fortsätta inom yrket – och den som vägrar får gå.

Sedan de här granskningarna inleddes 2013, har vi kenyaner fått lyssna till väldigt underhållande berättelser från poliser som har ombetts att förklara var de har fått avvikande mängder pengar ifrån. Granskningarna har avslöjat ett intrikat nätverk där juniora trafikpoliser överför stora summor till sina överordnade. Som försvar hävdade en del av dem att det handlade om gåvor från allmänheten.

"I de flesta fall får vi pengar utan att vi har bett om det. En del ringer oss och säger kula nyama, kunywa chai ("drick te, ät grillat kött!") eller att vi kan äta lunch ute på deras bekostnad", berättade en polis.

En annan äldre trafikpolis berättade för granskningskommisionen att han också driver en biltvätt som omsätter en miljon kenyanska shillings i månaden.

Efter att ha hört sådana här förklaringar från poliserna, så förstår jag vad det är jag egentligen ser när jag ser trafikpoliser vinka in bussar och taxibilar längs med Kenyas vägar.

Föraren stannar, antingen skakar han hand med trafikpolisen eller så ger han trafikpolisen sitt körkort. I handen eller körkortet ligger förstås pengar. Sen vinkas fordonet iväg igen. Och detta händer överallt, hela tiden. I regn, i sol, pengarna måste in. Så sjukt sorgligt.

Så. Vad kan jag göra åt det här? Våga tala högt om det – och vägra att muta. Men hjälper det när mutan är normen här? Säg mig du – vad är medicinen för korruption?

 

Carole Kimutai

Översättning: Ania Janerud