Go to main navigation
javier-jadani.jpg

Javier tog avstånd från sina tidigare vänner efter att han fått sitt feministiska uppvaknande.

Foto: Patricio Crooker

porträtt

"En machoman är som en alkoholist"

Uppvuxen i ett traditionellt hem Bolivia fick Javier Badani Ruz, 41, med sig machoidealen från födseln. Ett nytt jobb och födseln av hans döttrar förändrade allt. Men att lägga av sig den machomasken är som att leva som en nykter alkoholist, berättar han för journalisten Álex Ayala Ugarte.

"En machoman är för mig som en alkoholist: han kan tillfriskna men bara om han är kapabel att bli medveten om sin sjukdom. Jag hade under många år en del machodrag och det var som att jag hade dem i generna. Min pappa var en Don Juan hela sitt liv. Min mamma kommer från en väldigt traditionell familj och lät mig inte göra något i hemmet när jag var liten: hon städade mitt rum, tog med frukosten till min säng, strök mina kläder och skämde bort mig mycket.

När jag mötte mina vänner för att dricka öl ropade vi alltid vulgära kommentarer så fort en tjej gick förbi. När män umgås med andra män agerar de ofta som ett koppel av hundar som förföljer sitt byte: man följer med strömmen. Men, det positiva var att jag insåg att min attityd var hemsk. Och i dag, så fort jag ser mina döttrar känner jag ett trängande behov av att kämpa mot det här. Det är min skyldighet att i så hög grad som möjligt kämpa mot manschauvinistiska beteenden i min omgivning.

Jag tror att jag började förändras på allvar när jag fick ett jobb vid Hivos, en holländsk organisation som arbetade med teman relaterade till att stärka kvinnor och också med sexarbete och abort. Tack vare Hivos började jag läsa, undersöka, diskutera och lära mig. Jag kom i kontakt med beundransvärda personer som lärde mig vikten av att kämpa för kvinnors samtliga rättigheter, även deras rätt till njutning.

Jag förstod att vi kan stöta på hierarkiska mönster i det dagliga livet, till och med i enkla gester som att ta tag i ens flickväns hand för att föra henne dit man vill att hon ska gå. Jag lärde också känna folk som Evelia Yucra, den första kvinnan i Bolivia med sexarbete som yrke på sitt ID-kort. Jag började närma mig den ena och den andra som jag tidigare sett som väldigt annorlunda mig och förstod alltmer att samtal är grunden till att göra sig av med okunnighet.

Min perspektivförskjutning har på flera sätt lett till konkreta förändringar i mitt dagliga liv. På sociala medier försöker jag använda ett inkluderande språk. Jag drar inte längre sexistiska skämt och försvarar själv kvinnor om någon gör något olämpligt. Jag har bestämt mig för att inte längre umgås med mina tidigare vänner.

För de har jag blivit den där konstiga typen som inte längre skrattar åt deras skämt omrumpor och tuttar. Mitt beslut var kopplat till mitt nya synsätt och min förändring. Återigen går det att dra en parallell till alkoholism: för en alkoholist som vill tillfriskna är det viktigaste att ta distans till de vänner som dricker mycket.

Jag vore en hycklare om jag sa att jag är en helt ny man. Så är det inte. Det finns fortfarande situationer som gör mig obekväm. När min nuvarande partner som är 12 år yngre än mig går ut med sina vänner kan jag ibland känna hur håret reser sig och mitt ansiktsuttryck förändras för att jag är svartsjuk. Det borde inte vara så. I sådana situationer borde jag vara lugnare.

Men jag är också stolt över en del saker som jag tror att jag har bidragit till. Jag har delat med sig av mina erfarenheter till mina döttrar för att de ska ha med sig en ordentlig ryggsäck av kunskap och kunna motsätta sig all form av orättvisa som de säkert kommer att möta förr eller senare.

Jag sporrar dem att inte känna sig mindre värda än någon annan, att de ska förstå att de varken har fler eller färre skyldigheter än killar och att de ska känna sig motiverade att spela fotboll mot grabbarna på skolan. Jag tror att jag har skapat små förändringar runtomkring mig. Men jag är inte en av de som försöker förändra mänskligheten. För att samtal ska vara effektiva, måste de vara personliga."

 

Álex Ayala Ugarte