Go to main navigation
Özz Nüjen

Foto: Robert Eldrim

KRÖNIKA

Özz Nûjen: Flyktingens dilemma behöver inte finnas

"Vad skulle du själv göra? Skulle du korsa ett stormigt hav i en överfylld båt utan flytväst, skulle du våga gå över ett minfält med hela din familj bara för att slippa behöva uppleva att dina barn dödas eller våldtas av diktaturens soldater eller terrorismens bödlar?"

Vi flydde till Syrien eftersom situationen för kurder var horribla och det var livsfarligt att leva i dåtidens Turkiet. Tack vare Röda Korsets hjälp med pass och resor återförenades vår familj med vår far och vi kunde till slut finna friheten och tryggheten i Sverige.

Nu drygt 30 år senare är situationen ännu värre och den omvända, nu flyr kurder (och även andra etniciteter) från Syrien till Turkiet. Detta på grund av både Bashar Al-Assads syriska armé och den än mer fruktansvärda och blodtörstiga terroristorganisationen Daesh (IS/ISIS).


Långt över 10 miljoner syrier och ett antal miljoner irakier och kurder är nu på flykt i Syrien, Irak, Turkiet, Libanon, södra Kurdistan (norra Irak), och Jordanien, men nu finns det inte längre samma möjlighet, som för oss, att finna frid och trygghet i ett land som vårt vackra Sverige.

För medan Daesh massmördar allt i sin väg i Irak och Syrien och miljontals kristna, yazidier, muslimer och andra med annan religiös tillhörighet flyr för sina liv så har EU och EU:s medlemsländer, inklusive Sverige, lägligt nog tagit bort en grundläggande mänsklig rättighet, en lag som alla EU-länder är tvungna att följa men som varje EU-land praktiskt taget skiter i ... asylrätten.

Det går inte idag att söka asyl på laglig väg i EU. Det går inte att resa in i EU på laglig väg. Det går inte att få sin sak prövad och sitt liv räddat utan att använda sig av ibland hänsynslösa flyktingsmugglare och Medelhavet, som blivit en massgrav för tiotusentals flyktingar.

Hjälporganisationerna gör vad de kan. Oftast mer än vad de borde och orkar medan EU:s medlemsländer förbannar terroristerna och diktaturerna samtidigt som de straffar flyktingarna. Hyckleriet och självgodheten från EU verkar, tyvärr i detta fall, sakna gränser och den vidriga skrämselpropaganda om "massinvandring" som just nu sveper även över Sverige tillåts pågå obehindrat.  Samtidigt har till exempel det fattiga södra Kurdistans regionala regering, med en befolkning på ca 4,5 miljoner, tagit emot hela 2,1 miljoner flyktingar, medan hela EU gråter och förfasar sig över några hundratusen flyktingar som med fara för sina och sina barns liv korsat gränser, minfält och hav för att kanske få finna friheten i ett EU-land.

Nej alla kan inte komma hit.

Och nej alla vill inte ens komma hit.

Ingen vill heller tvingas att lämna sitt hem och behöva fly sitt hemland.


Ingen vill se sina barn eller föräldrar dödas, ingen vill se sina fruar, systrar eller döttrar våldtas eller säljas. Ingen människa ska behöva uppleva ohyggligheter som dessa.

Så vad ska flyktingen göra? Vad skulle du själv göra? Skulle du korsa ett stormigt hav i en överfylld båt utan flytväst, skulle du våga gå över ett minfält med hela din familj bara för att slippa behöva uppleva att dina barn dödas eller våldtas av diktaturens soldater eller terrorismens bödlar?

Skulle du ta den risken? Det är val och dilemman som flyktingar ställs inför dagligen, det är många flyktingars dilemma i detta nu.

Flyktingens dilemma skulle inte behöva finnas om du och jag höjde våra röster.

Özz Nûjen

Özz Nûjen är standup-komiker och skådespelare. Han är också kurd från norra Kurdistan och 1983 flydde han som 8-åring, tillsammans med sin mor och fyra syskon, över minfälten och gränsen från Turkiet till Syrien.