Go to main navigation
Louise Gårdemyr

Vatten är lyxigt. Bara i morgonens kaffekopp går det åt 140 liter vatten. Louise Gårdemyr reflekterar över sin relation till det vatten vi ofta i Sverige tar för givet.

Foto: Privat

KRÖNIKA

Hur stort är ditt vattenfotavtryck?

När vattnet sinar gäller det att hjälpas åt att spara på allt som går. I sin vardag använder OmVärldens reporter Louise Gårdemyr drygt 2000 liter vatten om dagen - på tok för mycket. Hur stort är ditt vattenavtryck?

Nej tack, I got it, säger jag när en kille kommer fram och erbjuder sig att bära mina vattenhinkar uppför trapporna till korridorsrummet som jag bor i.

Det är dags för en bucket shower.

Det var när jag hälsade på en klasskompis som studerade vid Cape Coast University i Ghana för några år sedan som jag fick ett smakprov på vad det innebär att leva med vattenbrist.

När jag kom dit hade det varit någon vecka sedan det kommit vatten i kranarna. Då fick man ta trapporna ner till innergården och hämta i vattentankar. När det sedan tog slut i tankarna kom det lastbilar med vatten till campus. De som hade råd ringde sin ”vattenkille” som kunde transportera vattnet upp till rummet eller så tog man en skottkärra med dunkar och fyllde på själv.

Det gällde att ransonera. Spola efter varje toalettbesök var ett minne blott. Diska under rinnande vatten kom inte på kartan. Inte långa varma duschar heller. Det uppstod konflikter om någon tog en annan persons vatten. Men det skapade också en känsla av gemenskap.  Laga mat och diska tillsammans. Dela en dusch-hink. Hjälpas åt.

Vatten är lyxigt

Jag är inte den som slösar på vatten i vanliga fall, kan snarare störa mig extremt mycket på människor som lämnar kranen öppen på tok för länge. Men efter vistelsen i Ghana fick jag ytterligare perspektiv på den lyx det innebär att ha ständig tillgång till vatten. Att alltid kunna tvätta händerna eller när som helst kunna släcka törsten.

Cape Coast i Ghana är en av de platser som är hårt drabbade av världens vattenbrist. Alldeles mörkröda (= extrem hög vattenstress) är vissa delar av Ghana på Water Risk Atlas.

Under sommaren har det konstaterats att en fjärdedel av världens befolkning hotas av extrem vattenstress. Särskilt hotade är 17 länder i framförallt Mellanöstern och norra Afrika.

De mest utsatta regionerna är också platser där många av de livsmedel västvärlden gärna importerar kommer från. Produkter som behöver mycket vatten. Kaffemängden i morgonens välbehövliga kaffekopp kräver till exempel i snitt 140 liter vatten för framställas. Eftermiddagens mellanmålsbanan 160 liter vatten. Kvällens glas vin 109 liter.

När jag provar att räkna ut mitt eget vattenfotavtryck hamnar jag på ungefär 2100 liter vatten per dag. Genomsnittssvensken gör av med 3900 liter vatten om dagen.

Det handlar alltså inte bara om duschen jag tog i morse eller vattnet jag använde för att borsta tänder. Utan också det vatten vi inte ser, som behövs för att producera det jag äter eller har på mig.

Läs mer: Sex saker vi äter som bidrar till världens vattenbrist 

Det finns också olika sorters vatten att ta hänsyn till när en tittar närmare på ens vattenfotavtryck. Är det regnvatten som har fått grönsakerna att växa? Eller har man behövt pumpa upp grundvatten? Har vattendragen blivit förorenade?

Bli vegetarian!

Komplicerat alltså. Därför är det också svårt att veta exakt hur mycket man behöver vattenbanta. Men jag vet att mycket av min favoritmat importeras från platser som upplever vattenstress. Det kan jag ändra på.

Efter förra sommarens rekordvärme fick vi ett smakprov på vad vattenbrist kan innebära även i Sverige. Och i år varnades det tidigt för låga grundvatten-nivåer i vissa delar av landet. 

World Resource Institute tipsade nyligen om hur vi som konsumenter och producenter kan minska vårt vattenavtryck. Det gäller att:

1. Minska matsvinnet – mycket vatten slösas på mat som slängs;

2. Ändra vår diet – kött kräver ofta mer vatten än grönsaker;

3. Investera i hållbara lösningar – till exempel agroforestry;

4. Odla rätt saker på rätt platser och

5. Ta vara på ny teknik.

Läs mer: Fem smarta uppfinningar som kan lösa vattenkrisen 

Det handlar som i många andra fall när vi pratar om gemensamma globala utmaningar om att hjälpas åt. Och inte som husen jag passerade i närheten av sommarstugan i Skåne sommaren 2018 – att till varje pris se till att gräsmattorna är knallgröna när världen runtomkring brinner upp.

Louise Gårdemyr