Go to main navigation
nicaragua.macho.JPG

Unga män i Centralamerika dras ofta in i en våldspiral när droger, fattigdom och en destruktiv mansroll kombineras. Ungdomarna på bilden deltar i våldsförebyggande arbete.

Foto: Melker Dahlstrand/Diakonia

Porträtt

”Jag lärde mig vara aggressiv för att visa min manlighet”

Som ett sätt att hävda sin manlighet hamnade Pablo, 20, i gängkriminalitet och missbruk i Nicaraguas huvudstad Managua. Vid tre tillfällen försökte killar från konkurrerande gäng döda honom, berättar Pablo för Diakonia.

"Redan som liten pojke lärde pappa mig att jag måste vara aggressiv för att visa att jag är en man. Han visade sin auktoritet med slag och skrik. Vi fick gå hungriga när han valde att spela på enarmade banditer istället för att köpa mat till oss barn. När vi var själva sa han till mig att ”du måste vara som jag, dansa, gå ut och ha förhållanden med flera olika kvinnor, dricka ’guaro’ [spritdryck, reds. anm.] och roa dig”.

Jag följde hans exempel, jag gillade att gå ut och dricka alkohol, ta kokain, röka marijuana och ha flera olika kvinnor. När min pappa spelade bort pengarna gick jag ut på gatan för att få tag på något att äta. Där träffade jag på killar som langade narkotika, använde droger och var med i gäng. De blev som en familj för mig, jag fick äta hos dem när det inte fanns något hemma, och jag tog droger för att känna mig som en i gruppen och visa att jag var man.

Jag började också begå brott med dem för att kunna handla mat, kläder, hjälpa våra mammor och köpa droger. En gång överföll jag och två av mina kompisar en kvinna på en busshållplats en lördagmorgon vid fyratiden. Vi var drogpåverkade och fulla. Vi slog henne inte, men vi tog hennes tre väskor med verktyg. Hon bönföll oss att inte ta hennes saker och efteråt kände jag mig skyldig, det kändes som om vi hade rånat min egen mamma.

Med min pappa som förebild och exempel gick det mycket dåligt för mig. Det var riktigt allvarligt och jag drog på mig sjukdomar som har märkt mig för livet. Jag kände mig död inombords och innan jag kom i kontakt med Centro de Prevención de la Violencia (CEPREV) [Centrum för våldsförebyggande, reds. anm.] trodde jag att droger var den enda utvägen. Vid tre tillfällen försökte killar från konkurrerande gäng döda mig, de sköt efter mig men jag lyckades komma undan. Sanningen är att mitt liv var helt förstört.

Det var under den här perioden som jag kom i kontakt med psykologerna på CEPREV och började delta i deras workshops. Sedan engagerade jag mig i kampanjen ”Jag är ung och jag gillar inte vapen” och i den ungdomsrörelse för fred som de startade i våra kvarter. De hjälpte oss att få fred i området – tidigare var jag rädd för att bli dödad men nu är kvarteret lugnt eftersom alla ungdomar som inte åkt fast eller dött har tagit avstånd från våldet.

För egen del lärde jag mig att jag inte behöver gå omkring med pistol och ha flera kvinnor för att vara man, utan det handlar om att vara arbetsam, god och hederlig. När mina vänner driver med mig tar jag det lugnt och säger till dem ”det där är den manligheten jag hade förut och jag ändrade mig på grund av de fruktansvärda konsekvenser som det fick”. Jag lärde mig att om en man talar illa om en kvinna så talar han även illa om sin mamma, och att de förtjänar att få respekt och kärlek.

Nu arbetar jag med underhåll av gaffeltruckar. Med min inkomst kan jag hjälpa min mamma och mina syskon. Jag tänker spara för att kunna fortsätta studera längre fram. Jag har en fästmö som jag trivs väldigt bra med. Vi har redan varit tillsammans i tre månader och det är en relation som skiljer sig från de jag brukade ha förut. Då såg jag på kvinnor som sexobjekt och nu kan jag säga att jag älskar henne och ser henne som någon jag skulle vilja vara tillsammans med för alltid.

Min pappa förändrades aldrig. Jag är den som har gjort skillnad där hemma, eftersom jag lyckades bli en riktig man. Förändringen har varit det svåraste i mitt liv, men samtidigt det viktigaste. I dag förstår jag att det var den väg jag skulle ha gått redan från början."

 

Diakonia