Go to main navigation
Ylva Bergman

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Vem ska Trump skylla orkanen Harvey på?

Donald Trump, ny teknik och demokratibygge – OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman skriver om konsumtion, klimatarbete och drabbade amerikaner.

Orkanen Harvey sliter Texas i stycken. USA:s hjärta blöder, människor dör och flyr sina hem, och under tisdagen ska president Donald Trump besöka den drabbade delstaten.

Frågan är om katastrofen kommer ändra Trumps syn på klimatet? Hur ska han framställa orsakerna till det som sker? Mot allas önskemål valde Washington att dra sig ur det globala klimatavtalet.

Det innebar också att USA drog sig ur FN:s klimatfond, dit Sverige är en av de största givarna idag.

Protesterna i USA var massiva, också från näringslivet, där företagsledare som Elon Musk till Apples CEO Tim Cook, protesterade mot beslutet.

Men det är Washington som dras sig ut – inte USA – som den indiska tidningen Financial Express påpekar, och menar att rädslan för att fler länder, inte minst låginkomstländer skulle följa Trumps linje är övergående. Många är nu än mer övertygade om vikten av att stå fast vid avtalet. Även delstater som Kalifornien tänker fortsätta med sitt klimatarbete och är också platsen för USA stora IT-sektor.

Att företagen måste vara med i den gröna omställningen är många övertygade om, de kommer gå i bräschen sa Isabella Lövin och Achim Steiner, till OmVärlden.

Men då måste den finansiella sektorn ändra sig i grunden. Det handlar om vårt sätt att se på konsumtion och då räcker det inte med CSR-experter om vinster ändå ständigt ska nås varje kvartal för att gynna aktieägare.

Idag bygger hela mobilindustrin på konsumentens ständiga jakt på nya coola mobiler. Högstadiebarn skryter om vem som har coolast mobil eller dator.

När blir det trendigt med en telefon som inte leder till slit och släng-mentalitet, och att elskrot dumpas i fattiga länder? För att inte tala om tillgången till coltan – den åtråvärda metall som återfinns i mobiler och datorer.

I Kongo har jakten på metallen lett till konflikter och tidigare i år mördades Michael Sharp, från USA och svenskan Zaida Catalán, i Kasai-regionen när de utredde brott mot mänskligheten i den regionen, brotten kan ha kopplingar till mineraler och naturtillgångar och leder till en brottsmisstänkt minister i den kongolesiska regeringen.

Själv är jag innerligt trött på att ständigt behöva uppdatera all utrustning, att egentligen aldrig sitta med familjen och titta på alla de bilder som vi tagit under barnens uppväxt. Om nu IT-företagen är seriösa i sina åtagande att jobba för klimatet så borde de gå samman med övriga industrier och skapa en standard kring uttag, sladdar, utbytbara delar, med mera – just för att undvika köp-nytt mentaliteten.

Tänk molnet, bluetooth, trådlöst, ropar då säkert någon entusiast.

Visst, men det kostar. Vem äger de trådlösa nätverken?

Allt kostar i vår nya molnvärld – det var inte så mysigt och gratis som många trodde i början, och de gynnar inte bara demokratibygge och fred heller, utan många mörka rörelser över världen. En mer hållbar värld kan inte fortsätta att bygga på de klyftor som skapats de senaste decennierna.

Att Washington tycks allt mer isolerad i sin syn på klimatet är uppenbart.

Nyligen fick tidningen The Guardian ta del av email till jordbruksdepartement, där anställda uppmanas ersätta termer som klimatförändringar till extremväder och där begreppet ”minskning av växhusgas”, svartlistas!

 

Och nästan samtidigt som översvämningen i Texas hårdbevakas av västerländska medier drabbas över 40 miljoner människor i Bangladesh, Nepal och nordöstra Indien av översvämningar i samband med monsunen.

Men om dem hör vi ­­­– förstås – väldigt lite.

 

Ylva Bergman