Go to main navigation
Porträttbild Fredrik Segerfeldt.

Fredrik Segerfeldt är författare och liberal debattör. Han har bland annat arbetat för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och den liberala tankesmedjan Timbro.

Foto: Ernst Henry Photography.

krönika

Kan man leva på 1,9 dollar om dagen?

Gränsen för extrem fattigdom är satt till 1,9 dollar om dagen. Men kan man verkligen leva på så lite pengar? Det går, det visar en knapp miljard människor varje dag.

En dollar om dagen. Hur ofta har du hört det uttrycket? Det var Världsbankens klassiska – och mycket pedagogiska – gräns för extrem fattigdom på global nivå. Numera går den vid 1,9 dollar.

Många tror inte riktigt på siffrorna. Med så lite pengar kan man inte överleva, säger de. Och visst är det svårt att tänka sig ett liv för 15-20 kronor om dagen. En läsk på 7-11, sen är det slut. Ingen mat, ingen bostad, inga kläder. Men att det går, det visar en knapp miljard människor på daglig basis.

Hur går det till? Hans Rosling brukade säga att den absoluta fattigdomen var absolut, eftersom vid den nivån går 80 procent av inkomsten åt till att köpa mat för att få i sig tillräckligt mycket energi för att behålla vikten.

För några år sedan, då Världsbankens fattigdomsgräns låg på 1,25 dollar, illustrerade jag de extremt fattigas liv med ett räkneexempel tillämpat på Sverige. Men det går inte att jämföra inkomster mellan länder rakt av, eftersom saker och ting kostar olika mycket i olika länder. 12,5 dirham räcker längre i Marocko än 12,5 kronor i Sverige, även om bägge summorna motsvarar ungefär 1,25 dollar.

Därför finns det en mekanism som jämnar ut skillnaderna i pris mellan länder och möjliggör jämförelser. Det är det som på engelska kallas purchasing power parity, PPP.

Sedan kollade jag hur mycket det skulle kosta att köpa så mycket ris man behöver för att inte tappa vikten och kom fram till att det var runt tio kronor om dagen, det vill säga 80 procent av den globala fattigdomsgränsen. Såväl Rosling som Världsbanken hade hamnat ungefär rätt.

Även i Sverige skulle man hamna precis under svältgränsen om man levde i extrem global fattigdom.

Vi behöver dock inte oroa oss. Inte ens de allra mest utsatta människorna i Sverige, de tiggande EU-migranterna, kommer i närheten av dessa nivåer. De sjuttio kronor om dagen som Stadsmissionen säger att de får ihop i snitt placerar dem i stället i världens rikaste tredjedel.

Och den där topprocenten har du kanske hört talas om? Risken är rätt stor att du tillhör den själv. För en svensk genomsnittslön på 32 000 kronor i månaden hamnar enligt The Global Rich List precis under gränsen. Tänk vilken skillnad 150 år av ekonomisk tillväxt kan göra.

Fredrik Segerfeldt