Go to main navigation
helenamonteradjulia.jpg

Det nya mobilnätet i Myanmar kommer att revolutionera landet och de nya SIM-korten, som tidigare kostat skjortan, finns inom kort tillgängliga för ett billigt pris. Telefonkioskar som den som visas på bilden kommer snart att vara historia.

Foto: Julia Björne, Ken Banks, kiwanja.net/Flickr

KRÖNIKA

Ny revolution i Myanmar

Jag landar i Yangon, Myanmar, just dagarna då landet står på tröskeln till den största revolutionen sedan saffransupproret 2007. Inom en vecka ska det första 3G-nätet kopplas upp och hetsen och förväntningarna kring de nya sim-korten surrar i luften. Alla vill ha ett. 

Från att ett sim-kort med uppkoppling till ett av regeringens undermåliga telekomnät har kostat 1400 dollar, faller nu priset till 2 dollar. Kinesiska smartphones säljs för 50 dollar och vi hör att det är upplopp i Mandalay när de nya sim-korten börjar säljas. Myanmar är världens största outvecklade telekommarknad, förutom Nordkorea och Somalia, och två stora internationella operatörer slåss om manöverutrymmet: Quatarägda Oredoo och norska Telenor.

Själv möter jag omedelbart högst privata utmaningar på grund av att vi landar två veckor på fel sida av tröskeln och ska bosätta oss i landet. Vi behöver en mobiltelefon, helst två. Vi är för snåla för att köpa ett gammalt sim-kort – och förresten har de försvunnit från marknaden – och samtidigt har inte Oredookorten börjat fungera än. Inte överallt, och inte alltid.

Under några veckor måste vi ”gå tillbaka till stenåldern” som sonen uttrycker det. Det vill säga: Bestämma exakt var och när vi ska ses. Ta en taxi genom staden för att meddela en möbelaffär att vi ändrat oss beträffande sittdynornas färg. Vara oförskämda nog att utebli från ett barnkalas för att vi inte hittar dit.

Dessutom virrar jag runt som en wifiknarkare kring stadens caféer och hotellfoajéer, ständigt på jakt efter en uppkoppling som funkar. Jag behöver skicka och läsa mejl, jag behöver surfa, jag måste kolla nyheterna. Vi har inte internet hemma och återigen, jag räknar med att Oredoo eller Telenor på något smart sätt löser det för mig snart. Please! Mitt liv fungerar helt enkelt inte utan
internet. Jag är en ryttare utan häst, en fisk mitt på asfalten, en skribent utan penna.

Och då har jag inte ens börjat nämna hur de 50 miljoner andra i landet har det. De som verkligen behöver kopplas upp, för att slippa gå i timmar i hettan efter varor som är slut, som vill kunna ringa efter barnmorskan, som vill jämföra priser och knyta kontakter. De som vill organisera en demonstration snabbt. För många här kommer mobilnätet att bli ett helt nytt sätt att leva. 

När vi bodde i Bangladesh hade denna revolution precis pågått i något år, det var i mitten av 00-talet. Varenda rickshaw wallah i Dhaka hade en mobil och vi hörde och såg hur livet i byarna förändrades radikalt, framför allt för kvinnorna. Mobilen innebar mindre spilltid, bättre information och rätt information, ökad säkerhet och större möjligheter för enskilda individer att skaffa sig en världsbild långt från bylivet. Vi såg hur enskilda kvinnor investerade i mobiler och sedan ”sålde” telefontid till sina grannar.

I dag hör vi hur ”alla” äger smartphones och använder dem på de mest oväntade sätt. Många har signalsystem för att slippa samtalsavgifter – en signal betyder ”priset har gått upp” eller ”jag kommer efter middagen”, två signaler betyder ”kom hit genast” eller ”köp till mormor också”. 

Man fotograferar också av alla viktiga dokument, eller juridiskt bindande överenskommelser som beseglas med ett handslag som filmas. Och mobilens lampa används i mörka gränder, som i Sverige, och appar laddas ner för att påminna att det är bönetid eller vilka ens rättigheter är.

En rund siffra för vad mobiltelefoner och mobilnät betyder för ett land är att tillväxten ökar med 1,5 procent per 10 miljoner människor som får tillgång till nätet. Och det är bara för mobilerna – när internet också blir tillgängligt via 3G är tillväxten ännu högre. Förändringen är drastisk, snabb och revolutionerande för alla.

Före jul räknar Oredoo med att ha nått 23 miljoner människor, i oktober sätter Telenor på sitt 2G-nät. Let the games begin. 

 

Helena Thorfinn