Go to main navigation
Brasilien ex-president korruption

Ett gigantiskt mediajippo väntas när domen mot den populär ex-presidenten faller. Ana Valdes skriver om spelet bakom presidentens fall.

Foto: CC Agência Brasil 2009 & Privat

KRÖNIKA

Ödesdigert när korruptionsdom faller mot Brasiliens folkliga ex-president Lula da Silva

Idag faller domen mot Brasilisens ex-president Lula da Silva. Korruptionsanklagelserna mot Lula da Silva är en del av den strategi som Brasiliens mäktiga överklass har för att bekämpa den arbetarvänliga politik som Lula och Dilma Rouseff fört, skriver Ana Valdés. 

Den 24 januari 2018 blir en ödesdiger dag för Brasilien. Då faller domen mot Inácio "Lula" da Silva, landets president 2003-2010 som nu står anklagad för korruption och maktmissbruk. Sedan hans partikamrat  och efterträdare på presidentposten Dilma Rousseff avsattes för en tid sedan har det politiska etablissemanget i Brasilien mer eller mindre kollapsat. Kristdemokraten Michel Temer, som tog över efter Rouseff utan att ha valts av folket, är också anklagad och har lyckats hålla sig kvar vid makten med hjälp av politiska allianser med högerpartier och religiösa förbund.

För att undvika strejker och massprotester utanför domstolen där rättegången äger rum den 24 januari, har domstolen bett armén att kontrollera området. Något som är mycket känsligt i ett land som har varit under militärstyre under flera decennier. Rättegången kommer hursomhelst att bli ett gigantiskt mediajippo där sångaren Bono, senator Bernie Sanders och Uruguays förra president Jose Mujica har lovat att närvara.

Brasilien avvecklar nu med rasande fart alla positiva förändringar som Lulas och Dilmas arbetarparti (PT) genomfört. PT har ett socialdemokratiskt program och anses ha stora likheter med Polens Solidaritet. Lula da Silva har ofta jämförts med Lech Walesa, två enkla arbetare som blev presidenter med hjälp av mäktiga fackföreningar och folkrörelser.

Under Lulas tid vid makten fick den brasilianska arbetarklassen förbättrade arbets- och anställningsvillkor. Arbetsgivarna var tvungna att respektera lagar som reglerade arbetsmarknaden och en stor del av landets enorma resurser nationaliserades och blev statligt kontrollerade. Stora alfabetiseringskampanjer ökade läs- och skrivkunnigheten i landet och de drömmar som pedagogen Paulo Freire närt blev verklighet. Lula främjade utvecklingen av fri software och alla riksdagsledamöter uppmanades att använda Linux, ett fristående system som inte ägs av Microsoft utan av dess användare.

Lula lyckades också uppnå överenskommelser och avtal med läkemedelbranschen och landet utvecklade egna mediciner mot aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Brasilien blev en stormakt på såväl regionalt som internationellt plan. Brasilianska soldater och officerare deltog i FN-ledda fredsoperationer i Afrika.

Men Brasiliens mäktiga överklass bekämpade Lula da Silva och Dilma Rousseff. Eftersom det inte gick att rösta bort Rouseff i presidentvalet anser många att de använde politiska rättegångar för att avsätta henne. De genomförde en parlamentarisk kupp och anklagelserna mot Lula är en logisk följd av den processen. 

Med hjälp av en bräcklig parlamentarisk majoritet lyckas Temer nu avskaffa lagar som arbetarpartiet stiftade. Bland de mest uppmärksammade lagar som nu försvunnit var en lag som försvårade för mäktiga jordägare i Amazonas att hålla arbetare under slavliknande förhållanden, tvinga dem likt livegna att köpa mat och förnödenheter på storgodsens egna affärer, och inte ens ha rätt att lämna plantage-områdena. Utan den lagen kan stora jordägare nu åter kontrollera enorma arealer med hjälp av bönder och drängar utan rättigheter.

Skolan håller också på att förändras i Brasilien, och går alltmer mot att bli elitistiska och auktoritära anstalter. När jag besökte en skola såg jag graffitti på väggarna mot Paulo Freire: "Vi vill inte ha kommunisten Paulo Freire i våra skolor, vi vill ha Gud i våra skolor". Brasiliens oligarki har alltid varit kristen och med hjälp av deras motto "familj, tradition och egendomar" har både militärer och dödskvadroner hållit befolkningen i schack.

Inför genusteoretikern Judith Butlers besök i landet lyckades den extrema högern samla hundratusentals underskrifter mot henne på bara några veckor. Syftet med underskrifterna var att hindra Butler från att tala. Hon genomförde besöket men blev mycket illa berörd av de fascistiska krafter som är under frammarsch i Brasilien.

Backlashen mot tjugo år av progressiv politik är tydlig och de flesta intellektuella fruktar en ny tid av mörker.

 

Ana Valdés