Go to main navigation
Murtada Al-Hachami Ovan Babylon

Murtada Al-Hachamis har en dröm om att luftballonger ska flyga över hans hemland Irak. I filmen "Ovan Babylon" får vi följa hans kamp för att den ska förverkligas.

Foto: Donald Boström

KRÖNIKA

"Ovan Babylon": Med uppdrag att förmedla en annan bild av Irak

Vad tänker du på när du tänker på Irak? Inbördeskrig, Saddam Hussein och olja? Med hjälp av luftballonger har filmen ”Ovan Babylon” som mål att förmedla en alternativ bild av Irak. Något som filmskaparna har lyckats med, skriver Louise Gårdemyr.

Det som slår en först av dokumentärfilmen ”Ovan Babylon” är de miljöer som breder ut sig på bioduken: du får följa med på båtfärd genom slingrande våtmarker och uppleva storslagna vyer över Mesopotanien, du blir påmind om Babylons imponerande byggnader och du blir en del av folkvimlet en ljus sommarkväll på Bagdads gator och torg, det är tivoli i stan med glada barn och sockervadd. Lägg sedan till den kärleksfulla relationen mellan filmens huvudperson Murtada Al-Hachami och hans familj och du blir sittande med en varm hoppfull känsla långt efter filmen är slut.  

Färgglada luftballonger som tillsammans stiger mot himlen – för Murtada Al-Hachami är det den ultimata fredssymbolen.

– Vackert, eller hur? frågar han sin fru och visar ett youtubeklipp med ett gäng luftballonger som stiger mot en blå himmel. Det är någonstans där som berättelsen bakom filmen ”Ovan Babylon” börjar. Berättelsen om Murtada Al-Hachamis kanske lite smått galna dröm om att arrangera Iraks första luftballongsfestival, som mot alla odds förverkligas i filmen.

Att förmedla en alternativ bild

En del av uppdraget som journalist är att förmedla alternativa, men såklart sanna, bilder av det som sker i världen. Bakom kaos- och konfliktrapporterna pågår också en annan verklighet som sällan får ta plats på löpsedlarna. Det är något som filmens regissör Folke Rydén också funderat på och som är en av anledningarna till att han tackade ja när Murtada ringde och presenterade sin idé. De hade tidigare arbetat ihop när Folke var i Irak i början på 2000-talet för att göra nyhetsinslag om inbördeskriget. 

– Jag tänkte att det här är en alldeles för galen idé för att inte försöka göra något av den. Jag ville också visa en annan bild av Irak som jag visste fanns, säger Folke Rydén efter en visning av Ovan Babylon på Bio Rio i Stockholm.

Jag förstår honom. Många gånger fokuserar utrikesbevakningen i stor utsträckning på de krig, konflikter och katastrofer som pågår på många platser i världen. Och den bevakningen är viktig. Men det är lätt att glömma bort att det samtidigt händer många positiva saker. Åtminstone en gång i månaden får jag utlopp för att leta efter de där goda nyheterna genom att lista fem bra saker som har hänt i världen den senaste månaden. Det är ett sätt att ge en annan bild. För inte så länge sedan träffade jag en av Afghanistans första kvinnliga dirigenter, 22-åriga Negin Khpalwak. Hon ville också vara med och visa en annan sida av sitt land, inte bara krig och bombdåd.

Folke Rydén berättar att hans egen bild av Irak har förstärkts under projektets gång och beskriver landet som väldigt välkomnande och med en otroligt sympatisk och generös befolkning. 

Mot alla odds. En av luftballongerna som till slut fick flyga över Babylon. Foto: FRP

När luftballongerna lyfter

Murtada lyckas till slut få ihop 17 luftballongsbesättningar från olika länder som kan tänka sig att delta i en ballongfestival i Irak. 2014 samlas de på Köpenhamns flygplats. Samtidigt hör världen talas om IS för första gången. Murtadas dröm om att visa upp något annat än krig och kaos börjar krackelera. Merparten av besättningarna hoppar av projektet som därefter utsätts för motgång efter motgång. Möjligt minuspoäng för en annars fantastisk feelgood-dokumentär är den kanske något överdrivna dramatiseringen av de konflikter som uppstår under projektets gång.

Men som tittare vill du inget annat än att Murtada ska lyckas, det går liksom inte att låta bli att heja på. Filmen hade världspremiär i Bagdad för några veckor sedan, Folke Rydén berättar att publiken där ställde sig upp och applåderade när luftballongerna till slut lyfte. Jag var sugen på att göra detsamma.

Det ser nu ljusare ut än på länge för Irak, IS har besegrats och landet börjar öppna upp mer och mer. Murtada är i full gång med att planera nästa luftballongsfestival som förhoppningsvis går av stapeln i början på 2020. Han är dessutom inte ensam om att kämpa hårt för att ge en alternativ och sann bild i Irak. 

– Han kanske har gjort det mest spektakulära projektet men det sker oerhört mycket arbete som går ut på att kommunicera en alternativ och sann bild av Irak, säger Folke Rydén.

När filmen nu börjar visas runt om i Sverige är förhoppningen hos filmteamet att många, inte minst de över 250 000 svenskar med rötter i Irak, går och ser filmen och tycker att den ger en äkta och sann bild av deras land. 

Louise Gårdemyr