Go to main navigation
Mubarik Abdirahman.jpg

Mubarik Abdirahman, kommunfullmäktigeledamot (S) i Malmö.

Foto: Privat

"Därför är det viktigt med film på somaliska"

På torsdag visar man i Malmö filmen ”A Stray”, om en ung somalisk kille i Minneapolis. Mubarik Abdirahman, kommunfullmäktigeledamot (S), skriver om betydelsen av språk i film, och varför det är viktigt att ta del av en stads kulturutbud.

För många människor är det självklarhet att ta del av sin stads kulturutbud. Det gjorde också många ur mina föräldrars generation i Somalia. I Mogadishu på 70- och 80-talet fanns ett rikt kulturliv med ett stort utbud. Jag växte upp med historier om hur det en gång var och på YouTube går det att hitta sekvenser av hur det då såg ut. Det var inte ovanligt att unga tjejer och killar gick till olika föreställningar en fredag- eller lördagskväll.

Men åratal av krig och konflikt gjorde att många flydde från Somalia. I det nya landet var det inte lika självklart att ta del av kulturen på samma sätt som i hemlandet. Jag kan inte minnas en enda gång som mina föräldrar besökte filmvisning eller teater i Sverige. Samtidigt är vi medvetna om hur viktig kulturen är för individen. Det är ofta kulturen som får oss reflektera över vilka vi är, vilka val vi gör i livet, om kärlek, livet och döden – alla de stora frågor som gör oss till empatiska människor.

Många barn och unga som är födda eller uppvuxna i Sverige är också dubbelspråkiga. De får sällan höra sitt modersmål i annat sammanhang än i hemmet. Därför arrangerar vi återigen somalisk filmvisning med ABF Malmö och Open Skåne. Torsdagen den 9 mars visas ”A Stray”, om en ung somalisk kille (spelad av Barkhad Abdirahman, känd från filmen ”Captain Phillips”) i Minneapolis, vars väg korsas av en herrelös hund.

Många äldre somalier går inte heller går på bio. De ser filmer från sitt hemland via internet eller kabel i sina hem. Därför vill vi visa somalisk film på en biosalong i Malmö. För många kan det bli första steget för att våga ta del av kulturlivet i Sverige. Det är också ett bra sätt att bygga upp ungdomars självkänsla att de får se en film på sitt eget modersmål. För många kan det vara första gången. Trots att Malmö är en rik kulturstad och idag symboliserar det mångkulturella samhället så har kulturutbudet varit snävt. Idag uppskattas cirka 20 procent av Sveriges befolkning ha utländsk bakgrund.

Visst har mycket skett på sistone. Flera festivaler äger rum, många internationella författare och böcker går att hitta. Europas största arabiska filmfestival äger också rum här, och biografen Panora har sedan starten visat många bra alternativa filmer från andra länder. Men jag tror det finns mer att göra för att kulturen ska nå fler medborgare. Det är otrolig viktigt för en stad som Malmö. År 2015 arrangerade vi tillsammans med andra organisationer Malmös första, om inte Sveriges första, visning av en film på somaliska: ”Fishing Without Nets”.

Det blev en succé i en fullsatt biograf. Att kunna identifiera sig med en film, att känna igen sig och höra sitt språk talas betyder mer än vi kan ana. Nu hoppas vi kunna nå ännu fler.

Mubarik Abdirahman
Kommunfullmäktigeledamot (S)