Go to main navigation
Ylva Bergman

Ylva Bergman, chefredaktör OmVärlden.

Foto: Johanna Hanno

Ledare

”Är det synd om den svenske mannen?”

Ylva Bergman skriver om mansroller i förändring och undrar om den backlash vi ser bara är en sista darrande dödsryckning?

Jag sitter i frisörstolen hos Chris i Jerusalem. Han talar fem språk och har precis förlöst sin hustru hemma, i en störtförlossning. Men alla mår bra, försäkrar han.

Händerna skakar dock lite då han klipper flera kunder samtidigt. Den andra personen han klipper är en mormon, en professor i religion, med fokus på Bibeln. Hans fru dricker te vid fönstret som vetter ut mot Salah Al-Din-gatan, namngiven efter den egyptiske sultan som slängde ut korsfararna.

Professor Mormon är entusiastisk över att befinna sig i staden med så många drömmar och berättar att han talar flera antika språk, men bara lite arameiska, som lär ha varit Jesus språk. Arabiska, frågar jag?

Professorn skakar på huvudet, ser förvånad ut över frågan. Chris pappa är en äldre elegant man som “hänger” i salongen. Han pekar mot Olivberget, där mormonerna har en stor anläggning, på första parkett om Messias skulle komma tillbaka. När domedagen inträffar tros Messias återuppstå och gå igenom den nu förseglade gyllene porten som vetter ut mot Olivberget från Gamla Stan. Det är när det slutgiltiga slaget mellan gott och ont uppstår som Messias kommer.

Att Donald Trump vann det amerikanska valet har beskrivits som slutet av en era, och slutet för liberalismen i västCarl Bildt tror att det kan vara slutet för västvärlden så som vi känner den. Den amerikanska segern har kallats en backlash för humanism, multilateralism, och en återkomst för populism, rasism, sexism och där kränkta vita män får tolkningsföreträdet.

Time Magazine skriver att Trumps övergångsteam i nuläget inte bara består av demagoger, som mediechefen Steve Bannon, som utsågs till chefsstrateg, utan att också stora olje- och kollobbyister ges plats. Trump har exempelvis valt klimatskeptikern Myron Ebell att leda America’s Environmental Protection Agency, med syfte att montera ned den, enligt Huffington Post. Myron Ebell har också varit lobbyist för tobaksindustrin.

Men frågan är om dessa arga vita män verkligen har världen på sin sida? De flesta unga engelsmän ville vara kvar i EU, majoriteten av unga amerikaner röstade på Hillary.

Globaliseringen är inte bara en outsourcing av jobb till låglöneländer för att maximera vinster åt storföretagen. Det är också en spridning av värderingar och ideal, livsstilar. Det är inte en osannolik tanke att jämställdhet lockar fler än till exempel IS ideologi, med det får inte samma krigsrubriker.

Jämställdhet och feminism har varit några av grundplåtarna i att skapa välfärdsstaten Sverige. Redan 1936 fick statligt anställda kvinnor rätt till barnledighet. 1938 togs förbudet mot kondomer bort, och 1956 infördes sexualupplysning. Byggstenar som bidragit till att vi i dag har ett land som troligen bör betraktas som en av det mer jämställda i världen, även om inte allt är perfekt. Som gör att turister på besök undrar om alla dessa pappor med barnvagnar är ”gay-nannies”. Det är också en fråga som varit prioriterad inom biståndet sedan 1996, men funnits med sedan 1983. I de globala målen ses jämställdhet som en förutsättning för att bekämpa fattigdom.

Något som många avundas oss.

­– Jag tycker så synd om de svenska männen, hur mår de egentligen?, frågar mormonfrun plötsligt i frisörsalongen.

– Hur menar du?, svarar jag

– Kvinnorna har ju tagit över så mycket i Sverige, det är feminister överallt, männen får inte vara män, och ska ta hand om barnen, jag menar, hur kommer det påverka dem, hela deras identitet?, fortsätter hon.

Männen i salongen stannar upp. Chris pappa slutar ställa damtidningarna i ordning. Hur ska jag svara?

Jag tänker på de vinster som jämställdhet för med sig. För kvinnorna, för barnen – men också för männen.

– Tja, försöker jag, kanske kommer de män som är pappalediga att få bättre relation med sina barn?

– Hur menar du?, säger hon, lite mer på hugget nu.

– Hur bra relation har din generations män med sina pappor? Många män över 40-50 år har ju inte alltid en bra relation till sina pappor, inte de jag träffat i alla fall, eller hur? De kan ha svårt att visa känslor. Bristen på kärlek och närhet, vänskap, brukar var det som flest ångrar när de ligger på sin dödsbädd, svarar jag.

Kvinnan ler överseende.

– Jag tror de blir snöpna, tappar sin manlighet, säger hon. Barn, det är kvinnornas jobb!

Chris, frisören, kanske inte en feminist som platsar på en Fi-lista, ser inte ut att hålla med.

– Jag älskar kvinnor!, utbrister pappan och ber serveringsflickan hämta oss mera kaffe.

Det finns många män som ser vinsterna med ett mer jämställd samhälle.

Den kommande veckan tar Omvärlden ett grepp på mansrollen i förändring. Vi har träffar män från olika delar av världen som berättar om vad våld och stela könsroller har inneburit för dem. Vårt fokus är den globala utvecklingen, och det verkar puttra på bra därute.

Frågan är om de jämställda männen kan bli fler än Trump och oljelobbyisterna. Kanske är det en sista dödsryckning av ett utdöende släkte som vi ser? 

Det känns i alla fall bättre att tänka så.