Go to main navigation
Ylva Bergman

Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.

Foto: Johanna Hanno

Ledare

En ny vår för Etiopiens kvinnor

Etiopien har fått sin första kvinnliga president och hälften av ministrarna är kvinnor – inklusive försvarsministern. Kanske kommer Etiopiens kvinnor få de rättigheter de så länge väntat på, skriver Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.

Etiopen är ett enastående vackert land med fantastiska människor som länge lidit av vanskötsel och diskriminering. Det blir ingen utveckling i ett land så länge som halva befolkningen behandlas som lägre stående varelser, och det blir ingen förändring om de som leder vägen inte förstår varför det är viktigt. Om det anses normalt att tjejer hukande ska passa upp män, eller att en tjej som blivit våldtagen drar skam över din familj.

Men nu verkar förändringens vindar blåsa rejält.

När jag var i Etiopien för några år sedan mötte jag många unga tjejer – och killar – som var uttalade jämställdhetsförespråkare. Jag träffade de som drev ungdomsklubbar, kvinnliga jurister och människorättsförsvarare. Alla pratade de om ojämlikheten i samhället, de vardagliga sexuella trakasserierna och stundom om våldet.

Men att de inte tänkte ge upp var tydligt. Trots att många klagade över korruption och brist på demokrati såg de förvånansvärt positivt på framtiden och kände att de hade något att bidra med.

Nu kanske deras tid har kommit.

Sedan premiärminister Abiy Ahmed tillträdde i april har mycket hänt. Tusentals politiska fångar har släppts och ett fredsavtal med Eritrea har tecknats. Flera stora reformer är på gång. Han är landets första Oromo-ledare, en av de fyra etniska grupper som utgör koalitionen i Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF). En del har kallat honom Afrikas Obama.

Den nyss utsedda presidenten Sahle-Work Zewde är 68 år och en erfaren diplomat. Hon valdes en vecka efter att den nya jämställda etiopiska regeringen tillsattes, där hälften av ministerposterna gick till kvinnor.

Sahle-Work Zwede blir den fjärde presidenten efter att landets konstitution antogs 1995, och är för närvarande den enda kvinnliga presidenten i Afrika. Hon har tidigare varit ambassadör i Frankrike, Djibouti och Senegal och var fram till nyligen generaldirektör för FN:s kontor i Nairobi.

Den etiopiske premiärministern har också utsett Aisha Mohammed till försvarsminister och har även inrättat en kvinnlig fredsminister, Mufuriat Kami, före detta talman i parlamentet. Den fredliga titeln kanske inte ska övertolkas då hon också kommer att basa över landets säkerhetsstyrkor och säkerhetspolisen.

Ytterligare en viktig post tilldelas en kvinna: Adanech Abeebe basar nu över skattedepartementet (Ministry of Revenue).

Nästa vecka tittar OmVärlden närmare på just vikten av ett fungerade skattesystem för att lyfta sköra stater ur en negativ spiral, och att ett större ansvarsutkrävande och minskad skatteflykt har haft stor betydelse. Inte för att kvinnor per se är mindre korrupta än män, men att ge kvinnor makt över pengarna är något som visat sig framgångsrikt. Ett närliggande exempel är när kvinnor var de som fick barnbidragen i Sverige. En nödvändighet då för att lyfta många ur fattigdom.

I Etiopien är tjejgruppen Yenga (som betyder ”vår” på amhariska) också mycket populära. Med sånger, dans och drama talar de om systerskap, vikten av att våga stå upp för sina rättigheter att gå i skolan och vägra barnäktenskap och sexuella trakasserier. Uppskattningsvis har de 8,5 miljoner lyssnare, enligt tidningen The Guardian.

Även om antalet barnbrudar minskat drastiskt i Etiopien de senaste åren, enligt UNFPA, och flera lagar nu är på plats som skärpt kvinnors rättigheter och straffar förövare, så kvarstår många problem. Flickor kan fortfarande förväntas gifta sig med en våldtäktsmän efter att ha rövats bort och våldtäktskulturen är ett problem i landet, liksom att unga flickor gifts bort och föder barn innan de är färdigvuxna. Många spricker så grovt vid förlossningen att urin och avföring inte går att kontrollera. Det måste få ett slut.

I Etiopien hörde jag om hur kvinnor släpat sig längs med vägarna till Fistulasjukhuset i Addis Abeba för att få hjälp.

Den kunskapen hoppas jag de nya ministrarna och presidenten bär med sig.

Ylva Bergman, chefredaktör OmVärlden