Go to main navigation
Ylva Bergman

Efter att i årtionden varit ett av de länder i världen med högst mödra- och barndödlighet har Malis regering nu lovat att erbjuda gratis hälsovård till alla barn under fem, gratis mödravård och gratis preventivmedel.

Foto: Johanna Hanno

LEDARE

Stora kliv mot jämställdhet när Mali inför gratis p-medel och mödravård

Alla vet att rätten till hälsa är helt avgörande för att kvinnor ska få leva fullvärdiga, jämställda liv. Det är dags att sluta diskutera och börja agera, skriver Ylva Bergman.

På många platser i världen är kvinnor andra klassens medborgare. De går tio steg bakom männen, tiger i församlingen, saknar rättigheter, äter sist och går upp först. De får inte bestämma vem de ska gifta sig med och föder barn för tidigt, får alldeles för många barn och blir fast i en evig spiral av fattigdom och att kämpa för brödfödan.

Nyligen pratade en äldre kvinna med Radiopsykologen i P1 om hur hon vuxit upp i en stor familj i Sverige där det inte fanns tid för tröst eller kärlek: ”mamma hade helt enkelt fullt upp”, som hon beskrev det. Nu, i 70 års ålder, fanns de själsliga såren fortfarande kvar.

I den Oscarsnominerade filmen Kapernaum gifts en 11 årig flicka bort och går ett grymt öde till mötes. Ett öde hon dessvärre delar med många. Många flickor skadas för livet vid för tidiga förlossningar, andra dör i samband med en graviditet.

En del dör för att de bor för långt bort ifrån ett sjukhus, eller för att traditionen varit sådan att de ska föda barn ensamma, eller för att de utfört en osäker abort. 

Allt detta kan nu ändras i Mali. Efter att i årtionden varit ett av de länder i världen med högst mödra- och barndödlighet har regeringen nu lovat att erbjuda gratis hälsovård till alla barn under fem, gratis mödravård och gratis preventivmedel.

Betydelsen av att satsa på gratis preventivmedel ska inte underskattas. De kvinnor som kan bestämma över sin kropp, och antalet barn, har lättare att lyfta sig och sina familjer ur fattigdom.

Initiativet hyllas nu världen över. Malis hälsominister, Samba Ousmane Sow, som tidigare var läkare, är den som dragit upp planen och säger att det här blir ”en vändpunkt i Malis historia.”

På samma sätt var sexualupplysning, preventivmedel och fri abort en vändpunkt i Sveriges historia. Det blev slutet på de stora fattiga familjer som slet för sin överlevnad, och kanske inte alltid hann med att ge den kärlek varje barn som föds är värd att få.

"Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna”, sa Elise Ottosen Jensen, som var grundade RFSU och reste land och rike runt och provade ut pessarer på utedass till nerkörda mammor och föreläste om sexualupplysning.

Nu återstår det att se hur Mali rullar ut sin stora plan som är tänkt att nå alla landsändar 2022. Många experter tror att landet kommer att ta stora kliv framåt om planen genomförs så som det är tänkt.

Det var 1987 som Mali tillsammans med flera andra afrikanska länder införde avgifter för vårdbesök genom det så kallade Bamakoinitiativet, understött av FN och Världshälsoorganisationen. Tanken var att få in mer pengar till en underfinansierad vårdsektor, men enligt Robert Yates, projektansvarig på Centre on Global Health Security, utestängdes samtidigt många människor från vården eftersom de inte hade råd med den. 

När Mali nu skrotar vårdavgifterna för barn och gravida säger Yates till The Guardian att han hoppas att fler länder följer efter.

För kvinnorna i Mali – och runt om i grannländerna i Afrika – kan det vara just den 8 mars-present de väntat på: en politik modig nog att göra vad som krävs för att lyfta landet ur fattigdom, och som slutar lyssna på de kraxade religiösa korpar som hållit ner kvinnor alldeles för länge, i alla religioner, världen över.

Ylva Bergman